КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

Протокол 41

17 вересня 2020 року

 

вул. Садова, 3а, к. 330, 15 год. 30 хв.

  

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А. Чорноморов А.О., Шол М.В., Христенко Ф.В.

Всього присутніх: 22

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Івченко В.Є., Колихаєв І.В., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Столар В.М., Тарасов О.С., Чернявський С.М., Юрчишин П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Чернишенко І.І., Коляда О.М., Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3987 від 14.08.2020).

3. Інформація Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо держпідтримки АПК: фокус у 2020 році та стратегія на 2021 – 2023 роки.

4. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на вересень 2020 року.

5. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019).

ВИСТУПИВ: позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б., який доповів по суті даного питання.

Доповідач поінформував присутніх, що з минулого засідання Комітету, на якому розглядалось це питання, було проведено ряд робочих зустрічей і нарад з представниками  Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби геології та надр, профільних асоціацій, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. За результатами проведених робочих зустрічей і нарад порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, друге читання (реєстр. № 2194) було доповнено рядом положень, які стосуються землевпорядних робіт, пов'язаних із встановленням зон охорони культурної спадщини, порядку резервування територій для майбутнього створення об'єктів природно заповідного фонду, а також можливості надання переважного права на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення не тільки орендарю, але і тим, хто видобуває корисні копалини загальнодержавного значення.

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. запропонував народним депутатам України – членам Комітету ознайомитись з вказаними матеріалами і продовжити розгляд даного питання на наступному засіданні Комітету.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А.

ВИРІШИЛИ: продовжити розгляд даного питання на наступному засіданні Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3987 від 14.08.2020).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Лещенко Р.М., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С.

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. дав доручення голові профільного підкомітету провести засідання підкомітету, на якому розглянути зазначений законопроект, і винести це питання на наступне засідання Комітету для прийняття рішення.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо держпідтримки АПК: фокус у 2020 році та стратегія на 2021 – 2023 роки.

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., керівник секретаріату Старинець О.Г.

Інформацію заслухано і обговорено.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на вересень 2020 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на вересень 2020 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на вересень 2020 року:

 

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Середа, 30 вересня

 

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22 «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. В різному:

СЛУХАЛИ: інформацію про зміни у складі робочої групи з розробки пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики  щодо поетапної приватизації спиртової галузі.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Халімон П.В. з заявою про звільнення його від обов'язків голови робочої групи з розробки пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо поетапної приватизації спиртової галузі, яка була створена рішенням Комітету від 15.07.2020 (протокол № 40), залишивши його членом даної робочої групи, та підтримати кандидатуру народного депутата України – члена Комітету Богданця А.В. на посаду Голови цієї робочої групи.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати зазначену заяву.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо необхідності вивчення господарської діяльності ПАТ «Аграрний фонд» і ДСБУ «Аграрний фонд» та напрацювання позиції Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо шляхів їх ліквідації.

ВИСТУПИВ: голова з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо створення міжвідомчої робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики з питання оцінки діяльності публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» і Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд» та напрацювання пропозицій щодо шляхів їх ліквідації.

ВИРІШИЛИ:

1. Створити при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики міжвідомчу робочу групу з обговореного питання.

2. Обрати головою міжвідомчої робочої групи народного депутата України Голову підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Чорономорова Артема Олеговича.

3. Обрати заступником голови міжвідомчої робочої групи народного депутата України – члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Буніна Сергія Валерійовича.

4. Включити до складу міжвідомчої робочої групи:

- народних депутатів України – Мейдича Олега Леонідовича, Саламаху Ореста Ігоровича, Іванісова Романа Валерійовича, Лунченка Валерія Валерійовича;

- по одному представнику від Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Рахункової палати України та Державної аудиторської служби України.

5. Доручити голові міжвідомчої робочої групи під час четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання внести на розгляд Комітету розроблені пропозиції.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на секретаря Комітету Чайківського Івана Адамовича.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку