ЗВІТ про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин за період роботи сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2017 року січень 2018 року)

 Відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на період роботи сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання протягом звітного періоду Комітет активно здійснював законопроектну функцію, проводив засідання Комітету, в тому числі виїзні, «круглі столи», засідання робочих груп та робочі зустрічі.

Протягом сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до Комітету надійшло 23 законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 32 законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначено не головним.

За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято два Закони України:

1. Закон України «Про внесення зміни до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України» від 07.12.2017 № 2236-VIII.

Зазначеним законом внесені зміни до пунктів 14 та 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України і продовжено дію мораторію на купівлю-продаж та іншим способом відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення до врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2019 року.

2. Закон України «Про безпечність та гігієну кормів» від 21.12.2017 № 2264-VIII.

Зазначений закон спрямований на гармонізацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Він комплексно регулює питання гігієни виробництва кормів, гарантування безпечності кормових добавок через систему їх державної реєстрації, встановлює вимоги щодо простежуваності кормів та їх маркування, встановлює права і обов’язки операторів ринку кормів та повноваження органів виконавчої влади в цій сфері. Його реалізація забезпечить високий рівень безпечності кормів та харчових продуктів тваринного походження (враховуючи харчовий ланцюг), тобто посилить захист споживачів від недоброякісних продуктів та дозволить запровадити єдині правила та вимоги як до вітчизняних, так і зарубіжних виробників і постачальників кормів.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 18 травня 2017 року № 2043-VIII «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» Комітет на своєму засіданні 21 вересня 2017 року розглянув доопрацьований з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи проект Закону України про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» (реєстр. № 4638 від 11.05.2016) і рекомендував Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому як Закон.

Законопроект розроблений з метою вдосконалення та прискорення процесу розміщення засобів зв’язку, навігації та спостереження об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України, підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 14 листопада 2017 року № 2202-VIII «Про направлення на повторне перше читання проектів законів України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» Комітет на своєму засіданні 5 грудня 2017 року розглянув доопрацьований проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні і подав його на повторне перше читання.

Метою законопроекту є створення ефективного механізму використання масивів земель сільськогосподарського призначення для запобігання рейдерству та стимулювання зрошення, а також вирішення проблеми використання земель колективної власності на землю.

14 листопада 2017 року за результатами розгляду проекту Закону України про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (реєстр. № 5448 від 24.11.2016) Верховною Радою України прийнято рішення направити його до Комітету на повторне перше читання.

Метою законопроекту є удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Засідання Комітету

За звітний період відбулось 9 засідань Комітету, на яких розглянуто 46 питань, в тому числі 19 законопроектів, з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним.

 

Особливої уваги заслуговує ініційоване та проведене в перший день роботи чергової сесії Верховної Ради України (5 вересня 2017 року) засідання Комітету, на якому обговорювалось питання «Рейдерство в аграрному секторі. Діяльність органів державної влади по запобіганню захоплення аграрних підприємств», адже тема засідання Комітету була зумовлена критичною ситуацією, яка склалася у зв’язку з рейдерськими захопленнями сільськогосподарських підприємств, які набули небачених масштабів. Саме тому було проведено широке обговорення порушеного питання, заслухано Міністра юстиції України Павла Петренка, першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, представників Генеральної прокуратури України, правоохоронних органів, профільних громадських організацій і фермерських господарств щодо шляхів ліквідації такого явища як рейдерство в аграрному секторі.

За результатами обговорення порушеного питання Комітетом було прийнято рішення, зокрема, стосовно створення при Комітеті робочої групи з розробки проекту Закону України щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки (протокол засідання Комітету № 59 від 05.09.2017), до складу якої увійшли народні депутати України – члени Комітету, Міністр юстиції України Павло Петренко, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, представники Міністерства юстиції України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Національної поліції України, профільних аграрних громадських організацій та асоціацій, фахівці у сфері права і регулювання земельних відносин. Також Комітет надав відповідні рекомендації правоохоронним органам щодо вжиття необхідних заходів для посилення роботи з метою проведення швидкого, повного та неупередженого розслідування у рамках кримінальних проваджень усіх фактів порушень майнових прав власників та орендарів земельних ділянок, майнових прав законних власників підприємств на території України.

Виїзні засідання Комітету

Проведено два виїзні засідання Комітету під час яких заслухано та обговорено такі актуальні питання:

1.«Проблеми ефективного розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в Україні та шляхи їх вирішення» і «Сучасний стан та перспективи розвитку садівництва і переробки фруктів в Україні» (13 вересня 2017 року, місто Бучач Тернопільської області).

Участь у засіданні Комітету та обговоренні порушених питань прийняли народні депутати України – члени Комітету, Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, уповноважені представники Мінагрополітики, наукових установ, галузевих асоціацій, виробників плодово-ягідної продукції, фермерських господарств та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Учасники засідання відмітили, що єдиною перспективою в Україні для підвищення прибутковості малих форм господарювання на селі є розбудова та розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

Також учасники засідання відзначили, що основними проблемами, які стримують економічну активність сільськогосподарської кооперації в Україні є недостатність обсягів та механізмів надання державної підтримки сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, недосконале законодавче забезпечення їх діяльності, відсутність дієвих механізмів інвестиційного та кредитного забезпечення, погане матеріально-технічне оснащення, а також низький рівень розвитку інформаційно-консультаційної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Під час обговорення питання щодо сучасного стану та перспектив розвитку садівництва і переробки фруктів в Україні учасники засідання відмітили, що Україна має надзвичайно великий потенціал для вирощування  плодово-ягідних культур, а також наголосили на одному із важливих аспектів розвитку садівництва – приведенні вимог нормативно-правових актів у сфері плодово-ягідного розсадництва у відповідність до законодавства Європейського Союзу.

Як зазначалось, головною проблемою галузі розсадництва багаторічних рослин на сьогодні є те, що вона змушена функціонувати відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», норми якого, як при його розробленні, так і при внесенні змін до нього, напрацьовувалися для рослин, які розмножуються генеративним шляхом (зернових культур), без урахування вимог галузі, яка займається розмноженням сільськогосподарських рослин вегетативним способом (плодові, ягідні, горіхоплідні культури, виноград, хміль).

Також було наголошено, що для створення нових насаджень плодово-ягідних культур необхідно забезпечити стабільну державну, фінансову підтримку, що дозволить забезпечити внутрішні потреби та збільшити експортний потенціал галузі. До того ж, учасники заходу зазначили, що вагомою державною підтримкою для садівничої галузі буде стимулювання розвитку переробної галузі.

За результатами проведення виїзного засідання прийнято відповідне рішення Комітету.

2.   «Про реформування лісової галузі України» (6 грудня 2017 року, м. Київ, Національний університет біоресурсів і природокористування України).

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар, уповноважені представники центральних органів виконавчої влади, Національної академії аграрних наук України, керівники обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

 

Учасники засідання обговорили проблеми реформування лісової галузі України, Стратегію реформування лісового господарства України на період до 2022 року, cхвалену 15 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України, висловилися щодо недопущення створення нового суб’єкта господарювання в галузі лісового господарства та ліквідації державних лісогосподарських підприємств, як самостійних суб’єктів господарювання, а також відмітили, що розробка зазначеної Стратегії вимагає фахового і виваженого підходу та широкого залучення науковців і громадськості до її обговорення.

«Круглі столи», засідання робочих груп та робочі зустрічі

Для обговорення та опрацювання законопроектів в рамках роботи Комітету було проведено значну кількість «круглих столів», засідань робочих груп, робочих зустрічей і нарад, в тому числі ряд зустрічей з керівництвом представництва Європейського Союзу в Україні, Міністерства аграрної політики та продовольства України та  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері агропромислового комплексу та розробки відповідної «дорожньої карти законодавчих ініціатив».

Так, протягом сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання активно працювала робоча група, створена при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з розробки проекту Закону України щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки (протокол засідання Комітету № 59 від 05.09.2017).

Робочою групою напрацьовано цілий ряд законодавчих ініціатив, які увійшли до поданого Президентом України до Верховної Ради України проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин (реєстр. № 7363 від 06.12.2017).

Також народні депутати України – члени Комітету брали участь у нарадах з Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим, керівництвом Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України, на яких обговорювалися проблемні питання, які виникають під час захисту майнових прав власників та орендарів земельних ділянок і озвучували своє бачення подальших дій у питанні протидії аграрному рейдерству з метою оперативного вирішення проблеми.

Так, було відновлено роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, утвореної Кабінетом Міністрів України у 2007 році, до складу якої увійшли та в роботі якої активно прийняли участь народні депутати України – члени Комітету.

26 вересня 2017 року у м. Ужгороді Закарпатської області народні депутати України – члени Комітету провели спільну робочу зустріч із депутатами Комітету з питань аграрної політики та навколишнього середовища Національної ради Словацької Республіки.

У ході зустрічі були обговорені такі питання: «Трансформація земельних відносин Словацької Республіки під час виконання Угоди про Асоціацію та вступу країни до Європейського Союзу» та «Підтримка сільськогосподарського товаровиробника в Словацькій Республіці в умовах квотування імпорту сільськогосподарської продукції на ринок Європейського Союзу».

Учасники заходу зазначили, що для України сьогодні дуже важливим є економічний та законодавчий досвід країн-членів Європейського Союзу, особливо для забезпечення виконання закріплених за Україною зобов’язань, а також досягнення відповідності правової системи України праву Європейського Союзу в рамках виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Також учасники робочої зустрічі домовились про плідну міжпарламентську співпрацю для удосконалення вітчизняного законодавства в сфері агропромислового комплексу та подальшого приведення його до норм законодавства Європейського Союзу.

4 жовтня 2017 року була проведена нарада за участі народних депутатів України – членів Комітету, працівників секретаріату Комітету, помічників-консультантів народних депутатів України, представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, наукових установ і громадськості з обговорення положень проекту Закону України про сільськогосподарську кооперацію (реєстр. № 6527 від 31.05.2017) та проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо становлення і розвитку сільськогосподарської кооперації та її державної підтримки (реєстр. № 6527-1 від 20.06.2017).

Розпочала і продовжує свою роботу робоча група, утворена при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, з розробки проекту Закону України стосовно інформації для споживачів щодо харчових продуктів (протокол засідання Комітету № 61 від 17.10.2017), яка працює у складі народних депутатів України – членів Комітету, працівників секретаріату Комітету, помічників-консультантів народних депутатів України, представників Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, керівника та експертів проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

19 жовтня 2017 року відбувся спільний круглий стіл Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин і Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції на тему: «Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері агропромислового комплексу: досягнення, пріоритети та виклики».

У заході взяли участь народні депутати України, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа, Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі, начальник відділу з питань двосторонніх міжнародних відносин Генерального Директорату з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Європейської комісії Коен Ван Дейк, представники посольств країн-членів ЄС, а також керівники профільних аграрних організацій та компаній, науковці.

Учасники заходу обговорили питання щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері агропромислового комплексу і зазначили щодо необхідності напрацювання ефективного та конструктивного алгоритму взаємодії законодавчої і виконавчої гілок влади, в тому числі залучення фахівців експертного середовища для більш детального і фахового обговорення питань, що виникають в процесі підготовки євроінтеграційних законопроектів.

Також учасники круглого столу наголосили на необхідності розробки та ухвалення «дорожньої карти законодавчих ініціатив», де повинні бути вказані чіткі кроки та терміни щодо розробки та ухвалення законопроектів.

Робота в даному напрямку триває.

15 листопада 2017 року була проведена робоча зустріч на тему: «Перспективи законодавчого врегулювання проведення консолідації земель сільськогосподарського призначення в Україні».

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, працівники секретаріату Комітету, представники українського аграрного бізнесу, вітчизняні експерти та науковці, а також експерти товариства BVVG у федеральній землі Саксонія-Ангальт (Німеччина).

Учасники зустрічі разом з керівником BVVG у федеральній землі Саксонія-Ангальт Гансом-Егбертом фон Арнімом, юрисконсультом товариства BVVG Герхардом Людвигом, менеджером проектів товариства BVVG Крістофом Конрадом Гільгеном та представником відомства регіону Альтмарк з питань сільського господарства, землеустрою та лісового господарства Хартмутом Крізе обговорили проблеми консолідації земель сільськогосподарського призначення в Україні та можливі шляхи їх врегулювання.

Зокрема, було обговорено ситуацію, яка виникла у зв’язку з тим, що в процесі паювання земель колективних сільськогосподарських підприємств земельні масиви, які перебували у колективній власності, були розділені на земельні ділянки середньою площею 4 га, кожна з яких була передана у приватну власність членам таких підприємств. Однак, власники земельних ділянок, розташованих у масиві, в переважній більшості випадків передають їх в оренду аграрним підприємствам. В такій ситуації відбуваються не поодинокі випадки зловживань з боку недобросовісного землевласника або землекористувача, земельна ділянка якого розташована посеред масиву.

17 листопада 2017 року відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми оформлення прав на земельні ділянки під багатоквартирними будинками та поєднання права власності на земельну ділянку і споруду, яка на ній розташована».

Учасники круглого столу обговорили проблеми оформлення прав на земельні ділянки під багатоквартирними будинками та поєднання права власності на земельну ділянку і споруду, яка на ній розташована, а також можливі шляхи їх врегулювання.

Зокрема, було обговорено питання щодо передачі земельної ділянки під багатоквартирним будинком у власність співвласників приміщень у ньому, переходу права власності на земельну ділянку приватної власності при переході права власності на частину будівлі/споруди, процедуру автоматичного переходу права оренди земельної ділянки державної та комунальної власності при переході права власності на будівлю/споруду.

Опрацювання вхідної кореспонденції

За період роботи сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2017 року січень 2018 року) у Комітеті опрацьовано 1270 документів від органів державної влади, громадських організацій та громадян.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

10 січня 2024 11:15
28 липня 2023 14:38
25 січня 2023 10:43
30 серпня 2022 18:15
26 січня 2022 18:45
19 липня 2021 15:33
18 лютого 2021 12:24
15 липня 2020 18:00
15 січня 2020 18:00
02 липня 2019 18:00