Затверджено рішенням Комітету

від 14 липня 2021 року (протокол № 68)

 

 

 

ЗВІТ

про роботу Комітету Верховної Ради України

з питань аграрної та земельної політики за період роботи п’ятої сесії

Верховної Ради України дев’ятого скликання

(лютий - липень 2021 року)

 

Діяльність Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики протягом п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання здійснювалася у відповідності до затвердженого 27 січня 2021 року плану роботи Комітету (протокол № 49) із урахуванням прийнятих парламентом рішень і доручень Верховної Ради України та її керівництва.

Упродовж п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання діяльність Комітету була зосереджена на підготовці законопроектів з питання впровадження земельної реформи, удосконалення правового регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами, удосконалення державної підтримки сільгосптоваровиробників, вдосконалення нагляду та контролю в галузях тваринництва і бджільництва, приведення законодавства України у сфері виробництва та обігу дитячого харчування до вимог законодавства ЄС, та парламентського контролю за імплементацією законодавства у агропромисловій сфері.

Протягом п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання до Комітету надійшло 32 законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 84 законопроекти, до яких Комітет має подати свої пропозиції.

 

За поданням Комітету протягом звітного періоду Верховною Радою України було прийнято 6 Законів України, а саме:

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості)» від 02.02.2021 № ______-ІХ.

Законом встановлюється «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна, а також встановлюється обов’язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

При підготовці на підпис Голові Верховної Ради України тексту закону, відповідно до статті 48 Регламенту Верховної Ради було зареєстровано проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому як закон проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості) (реєстр. № 0850-П), яка на даний час не розглянута на пленарному засіданні Верховної Ради України.

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28.04.2021 № 1423-IX.

Законом передбачається передача земель державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності та реформування системи управління у сфері земельних відносин, зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу та зменшення ризиків хабарництва та корупції у сфері земельних відносин.

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони» від 18.05.2021 № 1444-IX.

Законом встановлюється порядок та випадки відшкодування витрат (видатків) на підготовку лоту для продажу на земельних торгах переможцю земельних торгів, збереження обов’язкового нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу земельних ділянок, вимоги та обмеження щодо часу проведення земельних торгів, порядок реалізації переважного права орендаря на придбання земельної ділянки у власність у разі продажу її на земельних торгах (через електронний аукціон), строки перерахування суми гарантійного внеску у разі продажу земельної ділянки державної чи комунальної власності або права на неї, особливості проведення повторних земельних торгів.

- Закон України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» від 30.06.2021 № _________-IX.

Законом врегульовуються правові норми щодо завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів, надання можливості застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їх реєстрації.

- Закон України «Про ветеринарну медицину» від 04.02.2021 №                 1206-IX.

Закон визначає правові та організаційні засади здійснення діяльності у сферах забезпечення захисту здоров’я та благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів, а також обігу побічних продуктів тваринного походження.

- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України» від 02.02.2021 № 1175-IX.

Закон визначає склад відомостей Державного земельного кадастру про державний кордон України, підстави та порядок їх внесення до Державного земельного кадастру, а також обов’язковість землеустрою та документації із землеустрою.

- Закон України «Про внесення змін до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 14.07.2021 № _______-IX.

Законом передбачається тимчасово, до 1 січня 2024 року, дозволити суб’єктам господарювання реалізовувати сільськогосподарську продукцію як органічну та використовувати напис «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також – позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» у разі наявності у них чинного сертифіката, виданого органом іноземної сертифікації, а також до 1 січня 2022 року, визнати зазначених суб’єктів господарювання виробниками органічної сільськогосподарської продукції для отримання державної бюджетної підтримки відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

 

За поданням Комітету протягом звітної сесії Верховною Радою України прийнято у першому читанні:

- проект Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (реєстр. № 3205-2 від 25.05.2020). Законопроектом передбачається створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві, метою діяльності якого є підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва, що здійснюють діяльність у сільському господарстві шляхом гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів підприємництва за кредитними договорами;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4046 від.03.09.2020), яким пропонується унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств, визначити коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства, запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді із сільських територій;

- проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами (реєстр. № 4568 від 04.01.2021), метою якого є мінімізація ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів, приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу заходів, які застосовуються матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами та реалізація статті 64 Угоди про асоціацію;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС (реєстр. № 4554 від 29.12.2020). Законопроект розроблено з метою приведення законодавства України у сфері виробництва та обігу дитячого харчування до вимог законодавства ЄС, а саме, у відповідність до Регламенту № 609/2013 та Регламенту № 2016/127;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано) (реєстр. № 5248 від 15.03.2021). Законопроект сприятиме усуненню правових колізій та уніфікації процедур, пов'язаних з вдосконаленням порядку одночасного переходу прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду та чіткого визначення процедури оформлення вказаних прав та здійснення їх державної реєстрації.

 

Комітетом підготовлені і очікують розгляду Верховною Радою України наступні проекти законів:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів, що імітують молоко та молочні продукти (реєстр.        № 3516 від 20.05.2020). Законопроект покликаний унормувати сфери маркування і реалізації харчових продуктів, що імітують молоко і молочні продукти, що забезпечить право споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока та молочних продуктів, матиме позитивний соціальний та економічний ефект;

- проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу меліоративних систем у тимчасове користування» (реєстр. № 3852 від 15.07.2020). Метою законопроекту є диверсифікацію форм та видів користування об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин (реєстр. № 4396 від 18.11.2020). Законопроект покликаний встановити єдині правила державного нагляду і контролю за ідентифікацією та реєстрацією тварин в господарствах операторів ринку тварин; удосконалити ефективний та дієвий засіб виявлення, локалізації, контролю і при можливості ліквідації хвороб тварин, занесених на територію України; спростити механізм відшкодування коштів з Державного бюджету України за проведену ідентифікацію тварин для власників тварин – фізичних осіб; встановити відповідальність за невиконання операторами ринку тварин вимог чинного законодавства з ідентифікації і реєстрації тварин та впровадження адміністративних санкцій до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців при виявленні порушень;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт (реєстр. № 4510 від 17.12.2020). Метою проекту Закону є створення належного механізму захисту бджільництва через запровадження ефективного порядку інформування органів місцевого самоврядування та пасічників про використання засобів захисту рослин, а також посилення охорони бджолиних сімей, місць їхнього поселення та медоносних угідь, інтересів бджолярів від небезпек та ризиків, яким вони піддаються;

- проект Закону про внесення змін до Закону України «Про землеустрій» щодо уніфікації деяких видів документації із землеустрою (реєстр. № 4515 від 18.12.2020). Законопроект розроблено з метою уніфікації складових документації із землеустрою, оптимізації процесів у сфері земельних відносин на виконання Указу Президента України від 08.11.2019 № 837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави»;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами (реєстр. № 4558 від 30.12.2020). Метою законопроекту є удосконалення правового регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами шляхом внесення змін до законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про страхування», «Про ліцензування видів господарської діяльності»;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно (реєстр. № 4592 від 14.01.2021). Метою законопроекту є скасування Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно як інституту, що не відповідає умовам функціонування ринку зерна;

- проект Закону про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (реєстр. № 4593 від 14.01.2021). Метою законопроекту є імплементація законодавства Європейського Союзу, що сприятиме ефективному веденню розсадництва багаторічних рослин, виходу вітчизняних виробників садивного матеріалу на сучасний рівень за показниками якості і фітосанітарного стану, спрощення ведення підприємництва за рахунок вдосконалення існуючих правових норм, які регулюють правовідносини в галузі розсадництва багаторічних рослин;

- проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. № 5202 від 04.03.2021). Метою законопроекту є збільшення площі землі, на якій застосовується гідротехнічна меліорація, зменшення собівартості поливу земельних ділянок, мінімізація ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону, зменшення витрат держави на адміністрування системи меліорації;

- проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів (реєстр. № 5237 від 12.03.2021). Законопроектом передбачається внесення змін до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» стосовно встановлення обов’язкових вимог до нанесення інформації про екологічну небезпечність пестицидів і агрохімікатів для нецільових об’єктів, у тому числі бджіл, на етикетку (маркування) кожної товарної одиниці пестициду або агрохімікату, а також до обов’язковості здійснення оцінки екологічної небезпечності пестицидів і агрохімікатів для нецільових об’єктів у тому числі бджіл під час державної реєстрації;

- проект Закону про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл (реєстр. № 5274 від 19.03.2021). Законопроектом запропоновано нові підходи і механізми правового врегулювання суспільно-правових відносин в галузі бджільництва з урахуванням сучасного національного і міжнародного законодавства, що дозволить створити комплексну законодавчу базу та сприятиме вирішенню актуальних викликів і подальшому розвитку галузі бджільництва;

- проект Закону про розвиток бджільництва та захист бджіл (реєстр.              № 5274-1 від 26.03.2021). Законопроектом пропонується розширити термінологію, що регулює відносини в галузі бджільництва, деталізувати питання фінансування галузі бджільництва та конкретизувати напрями державної підтримки, вдосконалити забезпечення гарантій прав та інтересів пасічників, зафіксувати та конкретизувати заходи щодо охорони та збереження бджіл, попередженням випадків отруєнь бджіл, сповіщенням пасічників (бджолярів) про обробіток рослин засобами захисту рослин, а також розширити спектр порушень, за який нестимуть відповідальність через недотримання законодавства в галузі бджільництва;

 

Готуються до розгляду на засіданні Комітету:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні (реєстр. № 2064 від 05.09.2019). Законопроектом вносяться зміни до земельного законодавства, якими пропонується встановити мінімальний строк у 25 років для користування земельними ділянками під виноградниками або для їх закладання та врегулювати питання відшкодування землекористувачу його витрат, здійсненних на закладення (посадку) та/або догляд за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020). Основним завданням законопроекту є удосконалення визначеного у статті 25 Земельного кодексу України застарілого та такого, що не відповідає вимогам сьогодення, правового механізму приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій;

- проект Закону про захист рослин (реєстр. № 4600 від 16.01.2021). Метою законопроекту є гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС у сфері захисту рослин шляхом вдосконалення нормативно-правового регулювання у сфері захисту рослин, усуненням застарілих, а також дублюючих норм, змінити регулювання, яке розпорошене між трьома різними законами України «Про карантин рослин», «Про захист рослин» і «Про пестициди та агрохімікати» (в тій частині, яка стосується вимог до обігу засобів захисту рослин), регулюванням у вигляді одного комплексного закону;

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками (реєстр. № 5385 від 15.04.2021). Законопроектом пропонується виключення можливості набувати права постійного користування земельними ділянками для будь-яких осіб, надання дозволу державним та комунальним підприємствам, установам, організаціям придбавати земельні ділянки за цивільно-правовими договорами, заборона державним і комунальним сільськогосподарським підприємствам мати земельні ділянки на праві господарського відання (крім земель, необхідних для будівництва та обслуговування сільськогосподарської нерухомості та земель, які були одержані у постійне користування до набрання чинності законом), надання права суб’єктам права господарського відання, оперативного управління передавати земельні ділянки в оренду;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності (реєстр. № 5317 від 30.03.2021). Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», Закону України «Про оцінку земель» та Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», які забезпечать ліквідацію практики «фракційної» оцінки нерухомого майна в Україні та створять умови коректної роботи модуля Єдиної бази даних звітів про оцінку;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності (реєстр. № 5317-1 від 15.04.2021). Законопроектом пропонується забезпечити ліквідацію практики «фракційної» оцінки нерухомого майна в Україні, регулювання оціночної діяльності через Національну комісію з питань регулювання оціночної діяльності, припинення бюрократичної практики сертифікації суб'єктів оціночної діяльності, реалізацію повноважень із визнання статусу саморегулівної організації оцінювачів політично незаангажованим у питаннях оціночної діяльності центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та/або реалізацію державної політики у сфері економічного розвитку і торгівлі тощо;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань консолідації земель (реєстр. № 5438 від 28.04.2021). Законопроектом пропонується удосконалити правове регулювання відносин щодо консолідації земель, передусім сільськогосподарського призначення, шляхом визначення організаційно-правових засад консолідації таких земель, підстав, способів та порядку проведення консолідації земель, а також пропонується визначити новий вид документації із землеустрою, відповідно до якої здійснюватимуться заходи, пов’язані з проведенням консолідації земель;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації земель (реєстр. № 5438-1 від 19.05.2021). Законопроектом пропонується визначення на законодавчому рівні шляхів удосконалення механізму правового регулювання консолідації земель в Україні для забезпечення покращення просторових передумов ведення сільського господарства, досягнення більш ефективного багатофункціонального використання сільських територій, вирішення природоохоронних завдань та розвитку інфраструктури;

- проект Закону про фортифікацію борошна (реєстр. № 5657 від 14.06.2021). Законопроектом пропонується визначення правових, економічних та організаційних засад забезпечення населення безпечним та якісним борошном збагаченим вітамінами, мінеральними речовинами та мікроелементами.

 

 

Засідання Комітету

 

З метою реалізації поставлених завдань Комітетом з питань аграрної та земельної політики впродовж п’ятої сесії дев’ятого скликання було організовано і проведено 20 засідань Комітету (з них 3 у режимі відеоконференції).

На цих засіданнях розглянуто і обговорено 79 питання, в тому числі              40 законопроектів, з них: 28 законопроектів з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним, 8 законопроектів з підготовки яких Комітет визначено співвиконавцем та 12 проектів постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 28.04.2021 р. про прийняття у другому читанні та в цілому як закону проекту Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (2194-П), а також                   15 питань стосувалося організації роботи Комітету, 8 питань – інформаційні.

Для забезпечення основних напрямів діяльності у Комітеті, організовано і проведено низку засідань підкомітетів:

- з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі, підкомітету з питань земельних відносин;

- з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами;

- з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі;

- з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти;

- з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу.

03 лютого 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами на якому розглянуто законопроект «Про ветеринарну медицину», реєстр. № 3318 від 09.04.2020, підготовленого до другого читання.

04 лютого 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами де відбувся розгляд законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів, що імітують молоко та молочні продукти», реєстр. № 3516 від 20.05.2020.

10 лютого 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі, де було заслухано та обговорено інформацію в.о. голови правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Власенка А.В. щодо діяльності товариства, а також інформацію заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцького Т.М. щодо напрямів розподілу державної фінансової підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році.

02 березня 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами де відбувся розгляд законопроектів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС», реєстр. № 4554 та «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами», реєстр. № 4568 від 04.01.2021.

03 березня 2021 року на виконання рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики від 17.02.2021 відбулось засідання підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі на якому додатково розглянуто питання напрямів державної фінансової підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році в частині обґрунтування запропонованого Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розподілу бюджетного фінансування за програмами підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році.

17 березня 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами з питання розгляду законопроектів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС», реєстр. № 4554 від 29.12.2020 та «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами», реєстр. № 4568 від 04.01.2021.

30 березня 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами з питання розгляду законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС», реєстр. № 4554 від 29.12.2020.

26 квітня 2021 року відбулось спільне засідання підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу та підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі про розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (реєстр. № 4593 від 14.01.2021) та проекту Закону України «Про захист рослин» (реєстр. № 4600 від 16.01.2021).

17 травня 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі, де за участі керівництва Фонду державного майна України розглянуто питання поточного стану приватизації підприємств агропромислової галузі, переданих Фонду державного майна України Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у 2019-2021 роках.

31 травня 2021 року відбулось засідання підкомітетів:

- з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу про розгляд проекту Закону про внесення змін до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (реєстр.           № 5440 від 29.04.2021);

- з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі про розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України» (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння) (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу» (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

04 червня 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти щодо розгляду проектів законів про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Фонду розвитку сільських територій (реєстр. № 5584 від 28.05.2021), про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підтримку сільського населення щодо подолання негативних наслідків, пов’язаних з COVID-19 (реєстр. № 4223 від 16.10.2020) та про внесення змін до Закону України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві» (реєстр. № 5263 від 18.03.2021).

15 червня 2021 року відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами на якому розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень) (реєстр. № 2558 від 09.12.2019).

25 червня 2021 року у режимі відеоконференції відбулось засідання підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі на якому розглянуто проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель (реєстр. № 4281 від 29.10.2020).

 

В рамках реалізації організаційної та контрольної функції Комітетом було заслухано:

- інформацію заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцького Т.М. про напрямки державної підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році (на виконання положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» від 5 листопада 2020 року № 985-IX);

- звернення представників молочних підприємств України щодо зростання імпорту молочних продуктів в Україну;

- питання практики застосування законодавства під час реалізації своїх повноважень Південним міжрегіональним головним управлінням Держпродспоживслужби на державному кордоні та територіальними органами Держпродспоживслужби в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях;

- інформацію в.о. голови правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Власенка А.В. щодо діяльності товариства;

- інформацію щодо ситуації з штрафуванням сільськогосподарських товаровиробників за зберігання пального;

- інформацію Голови Фонду державного майна України Сенниченка Д.В. щодо процесу приватизації підприємств АПК та проблемних питань приватизації заводів концерну «Укрспирт»;

- інформацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і Міністерства юстиції України щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з скасуванням Окружним адміністративним судом міста Києва рішень Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про припинення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив;

- інформацію Голови Фонду державного майна України Сенниченка Д.В. щодо Меморандуму про співробітництво з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та поточний стан приватизації підприємств агропромислової галузі, переданих Фонду державного майна України Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у 2019-2021 роках;

- інформацію в.о. голови правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Власенка А.В. щодо питання погашення кредитних зобов’язань, програми закупівлі-продажу у новому маркетинговому році та звіт про результати роботи у II кварталі поточного року.

 

7 липня 2021 року, у м. Новоград-Волинському Житомирської області Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики були проведені виїзні комітетські слухання на тему: «Актуальні питання соціального розвитку сільських територій».

У заході взяли участь народні депутати України, голови підкомітетів Комітету з питань аграрної та земельної політики, а саме: голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гайду О.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В., Тимофійчук В.Я., керівник секретаріату Комітету            Старинець О.Г., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., голова Житомирської обласної державної адміністрації Бунечко В.І., заступник голови Житомирської обласної ради Ширма В.В., міський голова м. Новоград-Волинський Боровець М.П., представники наукових установ та територіальних громад Житомирщини.

Під час зазначеного заходу також було проведено зустріч з керівництвом та огляд навчального закладу «Біотехнологічний ліцей «Радовель», відвідування Медичного центру та центру безпеки (с. Радовель), ознайомлення з роботою агропідприємства «БЕТЕК», одного з найбільших виробників та постачальників свіжих ягід в Європі, огляд будівництва дороги Броники-Немильня через с. Барвинівка, проект «Велике Будівництво» Президента України Володимира Зеленського.

 

Засідання робочих груп, робочі зустрічі, наради

 

З урахуванням обмежень визначених розпорядженням Голови Верховної Ради України від 12.03.2020 № 151 «IIpo додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби», у звітному періоді Комітетом проведено низку робочих зустрічей із представниками державних органів, з науковцями, експертами, представниками профільних асоціацій, громадських організацій на яких обговорювалися питання діяльності Комітету в межах предмету відання.

На постійній основі здійснювалось засідання робочих груп:

- з доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння) (реєстр. № 3680 від 16.08.2020);

- з опрацювання законодавчих ініціатив щодо впровадження земельної реформи.

25 червня 2021 року відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т. з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Таджикистан в Україні Давлаталі Назрізодою, де були обговорені питання двостороннього співробітництва.

08-11 червня 2021 року народними-депутатами членами Комітету прийнято участь у 33 Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2021», а також участь у 4-му Агрополітичному Форумі, де обговорено питання децентралізації та земельної реформи.

14 червня 2021 року головою підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі народним депутат України Богданцем А.В. та керівником секретаріату Комітету Старинцем О.Г., прийнято участь в інформаційній зустрічі, організованої Комітетом підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України на тему: «Сорти рослин: що треба знати для легального використання у виноградарстві, виноробстві та садівництві», де з метою підтримки розвитку виноградарства та садівництва, обговорено ряд питань законодавчого врегулювання процедур реєстрації та сертифікації сортів рослин придатних для поширення в Україні.

02 липня 2021 року головою підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти народним депутатом України Костюком Д.С. проведено засідання круглого столу на тему: «Розвиток територіальних громад: проблеми та шляхи їх вирішення» за участі Голів ОТГ з Новоград-Волинського та Житомирського районів, Голови Новоград-Волинської РДА та керівника секретаріату Комітету Старинця О.Г.

13 липня 2021 року проведено засідання круглого столу на тему: «Зміни у правовому регулюванні планування використання земель: готовність до реалізації та можливі проблеми у застосуванні».

 

Прийом громадян

 

Особистий прийом громадян народними депутатами України в адміністративних будинках Верховної Ради України призупинено на період дії встановленого в Україні карантину відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради України Д.О. Разумкова.

 

 

Опрацювання вхідної кореспонденції

 

За період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий - липень 2021 року) у Комітеті надійшло і опрацьовано 1567 листів, звернень, заяв, скарг та інших матеріалів від народних депутатів України, органів державної влади, громадських організацій та громадян, із них 19 звернень народних депутатів України та 117 звернень громадян.

За результатами розгляду та з метою реагування на порушення законності звернення, скарги, заяви і матеріали до них скеровувалися для відповідного реагування в межах, встановлених законами, органам державної влади та місцевого самоврядування.

Секретаріатом Комітету постійно здійснюється організаційно-інформаційне та консультативно-методичне забезпечення діяльності Комітету, проводиться робота з інформаційного наповнення веб-сайту Комітету з метою оприлюднення стенограм, протоколів та аудіозаписів усіх його засідань.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

10 січня 2024 11:15
28 липня 2023 14:38
25 січня 2023 10:43
30 серпня 2022 18:15
26 січня 2022 18:45
19 липня 2021 15:33
18 лютого 2021 12:24
15 липня 2020 18:00
15 січня 2020 18:00
02 липня 2019 18:00