Затверджено рішенням Комітету

від 30 серпня 2022 року (протокол № 100)

 

 

ЗВІТ

про роботу Комітету Верховної Ради України

з питань аграрної та земельної політики за період роботи сьомої сесії

Верховної Ради України дев’ятого скликання

(лютий - вересень 2022 року)

 

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» діяльність Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики (далі – Комітет) протягом сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання була спрямована на здійснення законопроектної роботи, підготовку й попередній розгляд питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання організаційної та контрольної функцій Комітету.

Діяльність Комітету протягом сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання здійснювалася у відповідності до затвердженого 26 січня 2022 року плану роботи Комітету (протокол № 80) із урахуванням прийнятих парламентом рішень і доручень Верховної Ради України та її керівництва.

За період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання загальний документообіг Комітету складає 1595 документів.

Станом на 30 серпня 2022 року за даними реєстрації вхідної кореспонденції до Комітету надійшло 408 документів, з них:

проекти законодавчих актів, з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначено головним 15 та висновки до них 66;

проекти законодавчих актів, з підготовки яких Комітет не є головним - 51;

інформаційно-довідкові документи - 25;

листи і звернення - 205, організаційно-розпорядчі документи - 129 та інше.

За даними реєстрації вихідної кореспонденції Комітетом опрацьовано та надіслано 1187 документів.

На виконання відповідних положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Розпорядження Голови Верховної Ради України від 11 травня 2011 року № 393 «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України» секретаріатом Комітету було розглянуто та надано відповідей на 2 запити на інформацію.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну війну проти народу України. В умовах збройної агресії російської федерації проти України перед вітчизняними аграріями постало багато проблем: брак палива, добрив, засобів захисту рослин, блокування логістики, перебої з постачанням сільськогосподарської техніки та обладнання, зупинення експорту.

Через значне зменшення обсягів реалізації внаслідок закриття традиційних логістичних маршрутів вітчизняні виробники рослинної продукції не мають достатньо оборотних коштів для подальшого провадження діяльності (придбання паливно-мастильних матеріалів, насіння, засобів захисту рослин тощо). Крім того, аграрії обмежені в можливості закупівлі товарів за кордоном, зокрема засобів захисту рослин.

Тому, упродовж сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання діяльність Комітету була зосереджена на підготовці законопроектів які максимально спрощують ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшують бюрократичне навантаження на бізнес.

23 червня 2022 року Україна на саміті Європейського Союзу у Брюсселі офіційно набула статусу кандидата в члени ЄС. Це стало наймасштабнішим кроком на шляху до євроінтеграції за історію відносин з Євросоюзом.

У зв’язку з цим, Комітетом також зосереджено увагу на роботі на приведенні законодавства України у агропромисловій сфері до вимог законодавства ЄС.

 

Законопроектна робота Комітету

Основні зусилля Комітету протягом сьомої сесії дев’ятого скликання були спрямовані на виконання законопроектної функції Комітету. За результатами розгляду Верховною Радою України законопроектів, підготовлених Комітетом, прийнято наступні закони України, а саме:

1. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 № 2145-IX.

Законом вдосконалюються окремі питання пов’язані із спрощенням набуття прав користування на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану з метою їх раціонального використання у 2022 році для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та забезпечення продовольчої безпеки України.

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану» від 12.05.2022 № 2246-IX.

Законом передбачається спрощення експорту, імпорту та переміщення територією України сільськогосподарської продукції рослинного походження, розширення доступу аграріїв до агрохімікатів, підтримку органічного сектору аграрної галузі України, врегулювання ввезення (пересилання) на митну територію України вантажів, що підлягають документальним перевіркам, перевіркам відповідності та фізичним перевіркам, які проводяться у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, а також доступ суб’єктів тваринництва в Україні до сучасного племінного (генетичного) матеріалу, який походить з європейських країн та розширить для них можливості вибору племінного (генетичного) матеріалу.

3. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану» від 12.05.2022 № 2247-IX.

Законом встановлюються спеціальні правила щодо володіння, користування та розпорядження землею, що забезпечать найбільш нагальні та невідкладні потреби у земельних ділянках суб'єктів, які мають вагоме значення для національної економіки, аграрного сектору та громадян України в умовах воєнного стану, в тому числі надання та зміни цільового призначення земельних ділянок для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщуються (евакуюються) із зони бойових дій, розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, ведення сільськогосподарського виробництва, сталого функціонування газотранспортної та газорозподільної систем, водопостачання і водовідведення, виробництва тепла, електронних комунікацій тощо.

4. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» від 31.05.2022 № 2296-IX.

Закон спрямований на врегулювання на законодавчому рівні питань функціонування діяльності органів з оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

 

За поданням Комітету протягом звітної сесії Верховною Радою України прийнято у першому читанні:

- проект Закону про географічні зазначення спиртних напоїв (реєстр. № 6480 від 28.12.2021), який розроблено з метою забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони в частині правової охорони географічних зазначень спиртних напоїв;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами (реєстр. № 4558 від 30.12.2020), який розроблено з метою належного регулювання відносин у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами, наблизить законодавство України до вимог актів Європейського Союзу, підвищить ефективність та прозорість процедури державного випробовування пестицидів і агрохімікатів, а також сприятиме розширенню можливостей державних органів у питанні боротьби із фальсифікованими пестицидами і агрохімікатами.

 

Комітетом підготовлені і очікують розгляду Верховною Радою України наступні проекти законів:

- проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами (реєстр. № 4568 від 04.01.2021), метою якого є мінімізація ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів, приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу заходів, які застосовуються матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами та реалізація статті 64 Угоди про асоціацію;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки, (реєстр. № 7532 від 07.07.2022). Законопроектом передбачається вдосконалення окремих питань, пов’язаних із набуттям права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, з огляду на практику застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель (реєстр. № 7636 від 05.08.2022). Законопроектом відновлюється система оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка існувала до запровадження воєнного стану.

Загалом, спочатку роботи Верховної Ради України 9 скликання та станом на 30 серпня 2022 року очікують розгляду в першому читанні – 15 законопроектів поданих Комітетом на розгляд Верховної Ради України.

 

Готуються до розгляду на засіданні Комітету:

до другого читання:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020). Основним завданням законопроекту є удосконалення визначеного у статті 25 Земельного кодексу України застарілого та такого, що не відповідає вимогам сьогодення, правового механізму приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій;

- проект Закону про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал» (реєстр. 3680-д від 16.07.2021), який розроблено з метою впровадження прогресивної практики відповідно норм міжнародного законодавства у чинному регулюванні з питань експертизи та реєстрації прав на сорти рослин, введення їх в комерційних обіг, дерегуляції і впорядкування механізмів реєстрації сортів та сертифікації насіння, які є передумовами входження на ринок та створення належного законодавчого підґрунтя для роботи підприємств селекційного та насіннєвого напрямку, сільськогосподарських товаровиробників у конкурентному середовищі;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами (реєстр. № 4558 від 30.12.2020), який розроблено з метою належного регулювання відносин у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами, наблизить законодавство України до вимог актів Європейського Союзу, підвищить ефективність та прозорість процедури державного випробовування пестицидів і агрохімікатів, а також сприятиме розширенню можливостей державних органів у питанні боротьби із фальсифікованими пестицидами і агрохімікатами

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми (реєстр. № 5148 від 25.02.2021). Законопроектом передбачається врегулювати застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів, які здебільш споживаються дітьми, та встановити вимоги до маркування харчових продуктів, що містять пальмову олію, зокрема забороняється використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах, у дитячому харчуванні, у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо), а також запровадження штрафних санкцій їх за порушення;

- проект Закону про географічні зазначення спиртних напоїв (реєстр. № 6480 від 28.12.2021), який розроблено з метою забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони в частині правової охорони географічних зазначень спиртних напоїв;

на перше читання:

- проект Закону про захист рослин (реєстр. № 4600 від 16.01.2021). Метою законопроекту є гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС у сфері захисту рослин шляхом вдосконалення нормативно-правового регулювання у сфері захисту рослин, усуненням застарілих, а також дублюючих норм, змінити регулювання, яке розпорошене між трьома різними законами України «Про карантин рослин», «Про захист рослин» і «Про пестициди та агрохімікати» (в тій частині, яка стосується вимог до обігу засобів захисту рослин), регулюванням у вигляді одного комплексного закону;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності (реєстр. № 5317 від 30.03.2021). Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», Закону України «Про оцінку земель» та Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», які забезпечать ліквідацію практики «фракційної» оцінки нерухомого майна в Україні та створять умови коректної роботи модуля Єдиної бази даних звітів про оцінку;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності (реєстр. № 5317-1 від 15.04.2021). Законопроектом пропонується забезпечити ліквідацію практики «фракційної» оцінки нерухомого майна в Україні, регулювання оціночної діяльності через Національну комісію з питань регулювання оціночної діяльності, припинення бюрократичної практики сертифікації суб'єктів оціночної діяльності, реалізацію повноважень із визнання статусу саморегулівної організації оцінювачів політично незаангажованим у питаннях оціночної діяльності центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та/або реалізацію державної політики у сфері економічного розвитку і торгівлі тощо;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань консолідації земель (реєстр. № 5438 від 28.04.2021). Законопроектом пропонується удосконалити правове регулювання відносин щодо консолідації земель, передусім сільськогосподарського призначення, шляхом визначення організаційно-правових засад консолідації таких земель, підстав, способів та порядку проведення консолідації земель, а також пропонується визначити новий вид документації із землеустрою, відповідно до якої здійснюватимуться заходи, пов’язані з проведенням консолідації земель;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації земель (реєстр. № 5438-1 від 19.05.2021). Законопроектом пропонується визначення на законодавчому рівні шляхів удосконалення механізму правового регулювання консолідації земель в Україні для забезпечення покращення просторових передумов ведення сільського господарства, досягнення більш ефективного багатофункціонального використання сільських територій, вирішення природоохоронних завдань та розвитку інфраструктури;

- проект Закону про фортифікацію борошна (реєстр. № 5657 від 14.06.2021). Законопроектом пропонується визначення правових, економічних та організаційних засад забезпечення населення безпечним та якісним борошном збагаченим вітамінами, мінеральними речовинами та мікроелементами;

- проект Закону про внесення зміни до статті 29 Закону України «Про карантин рослин» щодо спрощення фітосанітарних процедур (реєстр. № 6400 від 07.12.2021). Законопроектом пропонується внести зміну до частини першої статті 29 Закону України «Про карантин рослин», встановивши, що об’єкти регулювання, включені до переліку об’єктів регулювання для цілей контролю за переміщенням територією України, переміщуються територією України за наявності карантинного сертифіката у випадках вивезення з карантинної зони об’єктів регулювання, що здатні переносити чи поширювати карантинний організм, виявлення якого було причиною запровадження карантинного режиму.

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо сприяння розвитку промисловості та аеропортової інфраструктури (реєстр. № 7036 від 09.02.2022). Законопроект спрямований на звільнення осіб, що інвестують в розвиток промисловості та транспортної інфраструктури в Україні, від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва у разі ініціювання питання про зміну цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення для будівництва і розміщення об’єктів промисловості та транспорту;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки розвитку виробництва та переробки продукції тваринництва (реєстр. № 7072 від 18.02.2022). Законопроект спрямований на удосконалення наявної моделі державної підтримки розвитку виробництва та переробки продукції тваринництва в Україні шляхом забезпечення пріоритетності надання державної підтримки суб’єктам, які займаються видами діяльності, що характеризуються значними обсягами створюваної доданої вартості та розширення можливостей суб'єктів, що здійснюють переробку тваринницької продукції, щодо отримання державної підтримки при здійсненні інвестиційних витрат, пов’язаних з техніко-технологічним переоснащенням виробничих потужностей, будівництвом очисних споруд, придбанням обладнання для очищення стічних вод та викидів в атмосферу, а також реалізацією заходів із енергозбереження.

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення галузі свинарства в Україні (реєстр. № 7086 від 21.02.2022). Законопроект покликаний розширити перелік селекційних та організаційногосподарських заходів у свинарстві, які б дали змогу отримувати якісну продукцію за помірними цінами, зокрема, шляхом віднесення гібридних свиней до племінних ресурсів, у разі дотримання визначених законопроектом вимог;

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо деяких питань ввезення на митну територію України та застосування пестицидів і агрохімікатів (реєстр. № 7218 від 27.03.2022). Законопроектом спрощуються процедури ввезення добрив та мінералів на територію України з метою забезпечення потреб посівної кампанії зернових культур суб’єктів аграрного господарства в України;

- проект Закону про внесення змін до Земельного Кодексу України щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням механізму державно-приватного партнерства для пришвидшення відновлення зруйнованих війною об'єктів та будівництва нових об’єктів, пов'язаних з післявоєнною перебудовою економіки України (реєстр. № 7538 від 08.07.2022). Законопроект визначає комплекс заходів, спрямованих на вдосконалення механізму передачі в користування земельних ділянок необхідних для реалізації проектів державно – приватного партнерства;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577 від 21.07.2022). Законопроектом передбачається запровадження ефективної моделі управління меліоративною інфраструктурою державної власності через залучення водокористувачів; збільшення площ земель, на яких застосовується гідротехнічна меліорація; зменшення собівартості поливу та осушення земельних ділянок; мінімізацію ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону; мінімізацію ризиків деградації ґрунтів та децентралізацію управління водогосподарським комплексом; забезпечення прозорості фінансовогосподарської діяльності операторів об’єктів меліоративних систем державної власності та дієвих ринкових стимулів раціонального водокористування;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки (реєстр. № 7588 від 25.07.2022). Законопроект спрямований на підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення суб’єктами державного сектору економіки через створення організаційно-правового механізму для удосконалення їх організаційно-правової форми та заміни титулу права постійного користування земельними ділянками на оренду земель;

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 7588-1 від 10.08.2022). Законопроект спрямований на підвищення ефективності використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які перебувають у постійному користуванні державних підприємств, установ, організацій, закладів освіти, задля формування законодавчих передумов для подолання існуючих загроз продовольчій безпеці нашої держави;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури (реєстр. № 7616 від 29.07.2022). Законопроектом запроваджується цифровізація галузі, спрощуються процедури доступу до ринку, шляхом мінімізації кількості «контактів» під час оформлення дозвільної документації, створення прозорого механізму аукціонних торгів з продажу прав на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів, зменшення адміністративного навантаження на бізнес та спрощення процедури набуття в оренду водних об’єктів для рибогосподарських потреб завдяки скасуванню необхідності отримання погодження Державного агентства водних ресурсів України. Для договорів оренди, строк дії яких закінчується у період дії воєнного стану і протягом календарного року після його припинення чи скасування, передбачається норма про автоматичне продовження строку їх дії. Також, пропонується упорядкування правовідносин щодо взяття в користування гідротехнічних споруд для цілей аквакультури.

 

Засідання Комітету

У період лютий - вересень 2022 року з метою реалізації поставлених завдань Комітетом проведено 20 засідань (з них 16 у режимі відеоконференції), на яких було розглянуто і обговорено 46 питань, 15 з яких пов’язані із здійсненням законопроектної функції (з них 12 законопроектів подано на розгляд Верховної Ради України з висновком Комітету, 3 до законопроектів з підготовки яких Комітет визначено співвиконавцем), 10 - організаційні питання забезпечення діяльності Комітету та 6 питань – інформаційні.

На виконання Постанови Верховної Ради України від 29 липня 2022 року № 2483-IX «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції», Комітетом 25 серпня 2022 року у режимі відеоконференції проведено засідання щодо створення підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань аграрної та земельної політики.

За результатами розгляду обрано склад та голову підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань аграрної та земельної політики, а також затверджено предмети його відання.

Для забезпечення основних напрямів діяльності у Комітеті, організовано і проведено низку засідань підкомітетів, а саме:

15 серпня 2022 року у режимі відеоконференції відбулося засідання підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі під час якого обговорено окремі поправки до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), реєстр. № 3680-д;

29 серпня 2022 року у режимі відеоконференції відбулося засідання підкомітету з питань земельних відносин на якому розглянуто проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7588 від 25.07.2022) та про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення, поданий народними депутатами України Гуньком А.Г., Чорноморовим А.О., Галушко М.Л. та іншими (реєстр. № 7588-1 від 10.08.2022).

 

В рамках реалізації організаційної та контрольної функції Комітетом було заслухано:

- інформацію ДПСС щодо обгрунтування цін (тарифів) на платні послуги, які надаються Держпродспоживслужбою (засідання від 10.05.2022);

- інформацію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів згідно певних напрямків її роботи (17.06.2022);

- інформацію Кабінету Міністрів України щодо окремих питань діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (08.07.2022).

Комітет неодноразово заслуховував керівництво Держспоживслужби за окремими напрямкам її діяльності, зокрема, це стосувалося питання щодо надання територіальним органам служби та бюджетним установам, що належать до сфери її управління, платних послуг, які в умовах воєнного стану суттєво збільшують витрати підприємств тваринницької галузі, обговорювалися проблемні питання, які стосувалися рибної та тваринницької галузей. Проте, Держспоживслужбою ніяких заходів на вирішення обговорюваних питань не було вжито, як і не взято до уваги попередні зауваження Комітету щодо покращення роботи служби.

Враховуючи зазначене, за результатами обговорення Комітетом вирішено визнати роботу керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів незадовільною та направити відповідні звернення до Кабінету Міністрів України.

 

«Круглі столи», засідання робочих груп, робочі зустрічі, Парламентські та комітетські слухання, наради

 

17 лютого 2022 року під головуванням Голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморова А.О. проведено слухання у Комітеті на тему: «Про результати фінансово-господарської роботи Державної продовольчо-зернової корпорації України за 2021 рік». У заході прийняли участь Голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гайду О.В., народні депутати – члени Комітету Литвиненко С.А. Івченко В.Є., Салійчука О.В. Гузенко М.В. та народного депутата України Фріс І.В., також у заході прийняли участь державний секретар Мінагрополітики Канцурак В.В., виконувач обов’язків державного секретаря Міністерства економіки України Бояркіна О.А., заступник директора департаменту – начальник відділу кредитних і гарантійних відносин Міністерства фінансів України Борисенко Л.В., керівництво Державної продовольчо-зернової корпорації України та представники Укрексімбанку.

27 квітня 2022 року в рамках робочого візиту відбулася зустріч Першого заступника Голови Комітету Олега Мейдича із заступником Міністра транспорту і комунікацій Литовської Республіки Лоретою Маскаліовієне, іншими представниками міністерства та керівництвом компанії «LTG Cargo». Під час зустрічі було обговорено актуальні питання співпраці в частині спрощення логістики експорту українських товарів, а також загальної ситуації в сфері сільського господарства в Україні.

02 червня 2022 року у м. Ізмаїл Одеської області під головуванням Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Гайду О.В. проведено виїзні комітетські слухання на тему: «Стан рибного господарства та шляхи його розвитку».

В ході комітетських слухань виступили заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гузенко М.В., голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Грищенко Т.М., Кириченко М.О., Тимофійчук В.Я., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Головня В.О., начальник Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіон Абашев, Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко, голова Ізмаїльської районної ради Василь Антонюк, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова, голова громадської спілки «Всеукраїнська бізнес-асоціація рибної промисловості та аквакультури» Сергій Козак, представник Всеукраїнської бізнес-асоціації рибної промисловості та аквакультури, заступник виконавчого директора з рибного господарства АРК «Придунайська Нива» Віктор Безсмертний, голова правління Всеукраїнського об’єднання організації роботодавців рибного господарства Олександр Шлапак, директор ПП «Посейдон плюс», керівник ТОВ «Озерне 2012» Сергій Кафаджи, директор ДП Одеський центр Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії Денис Смірнов, старший науковий співробітник ДУ «Інститут морської біології НАН України» Сергій Бушуєв, а також інші представники рибної галузі з різних регіонів України.

В ході виступів було зазначено, що рибне господарство виступає важливим елементом продовольчої безпеки України та світу в цілому. Проте, роками у регулюванні діяльності галузі накопичувались проблеми, що не дозволяють реалізувати її потенціал повною мірою. Слабким залишається розвиток аквакультури в Україні. Зокрема, на відміну від світових тенденцій, в Україні виробництво продукції в умовах аквакультури не перевищує промисловий вилов риби. На даний час Україна залишається імпортозалежною державою на ринку риби та рибної продукції і в цілому має від’ємне сальдо торговельного балансу рибної продукції.

23 червня 2022 року у Тернопільській області, за сприянням Секретаря Комітету Івана Чайківського, на базі приватного агропромислового підприємства «Агропродсервіс», відбулися виїзні комітетські слухання Комітету на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки».

Під час виїзних слухань народні депутати – члени Комітету мали змогу ознайомитися з роботою підприємства приватного агропромислового підприємства «Агропродсервіс», зокрема оглянути відгодівельний комплекс ВРХ, молочно-товарну ферму.

ПАП «Агропродсервіс» є багатопрофільним підприємством з замкнутим сільськогосподарським виробничим циклом та є одним з аграрних лідерів України, яке успішно розвиває молочне скотарство, свинарство (входить в топ-5 найбільших компаній зі свинарства в Україні), галузь насінництва та рослинництва, птахівництво.

В ході комітетських слухань виступили заступник Голови Комітету Степан Чернявський, Секретар Комітету Іван Чайківський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Андрій Богданець, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Дмитро Костюк, голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Петро Юрчишин, народні депутати України – члени Комітету Тетяна Грищенко, Микола Кириченко, Володимир Тимофійчук, Марина Нікітіна, Олександр Салійчук, Дмитро Соломчук, Сергій Лабазюк, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, Начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш, перший заступник Голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій Баран та директор ПАП «Агропродсервіс» Іван Карачка.

Учасниками заходу особливу увагу було приділено актуальним проблемам розвитку тваринництва та переробної промисловості, а також стану і перспективі розвитку галузі рослинництва.

Під час обговорення було зазначено, що робота аграрного сектору в умовах війни дуже важлива для підтримки та відновлення економіки України. Тому інновації у цій галузі - це важливий крок для розвитку і забезпечення продовольчої безпеки країни.

За результатами проведених слухань, Комітетом в установленому законодавством порядку підготовлено відповідні Рекомендації, які схвалені рішеннями Комітету.

В умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну основним пріоритетом для держави стає забезпечення дипломатичних відносин, особливо в налагоджені шляхів для експорту українського зерна для забезпечення продовольчої безпеки світу. З цією метою Комітетом проведено ряд заходів, зокрема:

25 червня 2022 року у м. Львів проведено зустрічі із євродепутатами політичної групи «Відновити Європу» Дачьяном Чолош, Джеремі Десерль, Марією Сорая Родрігес Рамос та Яною Тоом. Під час зустрічі сторони обговорили питання налагодження нової логістики у військовий час, героїзм українських фермерів, що виживають в умовах дефіциту палива та складних прогнозів на посівну наступного року, ракетні обстріли російськими військами терміналів у портах, зокрема Миколаєві.

Разом з народними депутатами вони оглянули виробничі потужності аграріїв Львівщини.

10-14 липня 2022 року на запрошення Віце-Президента Комісії закордонних справ Парламенту Румунії – Палати депутатів Бен-Оні Арделяна, представниками делегації Комітету з питань аграрної та земельної політики на чолі з Головою О.В. Гайду та представниками уряду Румунії проведено спільну зустріч у Бухаресті.

До складу делегації увійшли – Голова Комітету Гайду О.В., Перший заступник Голови Комітету Мейдич О.Л., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., Секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету з питань аграрної та земельної політики Чорноморов А.О., члени Комітету Бунін С.В. Кириченко М.О. Нікітіна М.В., член Комітету з питань правової політики Торохтій Б.Г. та керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

Програма перебування передбачала проведення ряду зустрічей народних депутатів України – членів делегації Верховної Ради України з представниками Уряду та Парламенту Румунії, посольства та великими логістичними компаніями, з метою налагодження нових логістичних маршрутів для забезпечення експорту українських зернових в умовах агресії росії проти України.

Під час перебування у м. Бухарест відбулась зустріч народних депутатів – членів аграрного Комітету з Державним радником Прем’єр – міністра Міхнею Клаудією Друмя та Державним секретарем Міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій Драгош-Костіном Телехузом. Обговорені питання щодо розширення шляхів забезпечення транзиту українських зернових, функціонування відновленої залізничної гілки для сполучення річкового порту Галац на річці Дунай з Україною, розширення потужностей для розвантаження Сулінського каналу. Також обговорили питання експортного потенціалу України, як важливої складової продовольчих резервів світу. Транзиту сільськогосподарської продукції через Румунію, потреби у паливо-мастильних матеріалів для українських аграріїв, розвитку нафтовидобувної промисловості Румунії. Водночас українська делегація проінформувала румунських колег щодо результатів земельної реформи в Україні. Окремо було обговорено питання законодавчого врегулювання ГМО.

З метою ознайомлення та налагодження відносин були проведені зустрічі з представниками великих логістичних компаній: Cargill (Каргілл) та Grampet Group (Грампет Груп).

19 липня 2022 року народні депутати України - члени Комітету з питань аграрної та земельної політики в рамках підготовки до другого читання законопроекту «Про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал» (реєстр. № 3680-д) ознайомились з роботою державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

У заході взяли участь Голова Комітету Олександр Гайду, заступник Голови Комітету Степан Чернявський, Секретар Комітету Іван Чайківський, голови підкомітетів Маргарита Шол, Артем Чорноморов та Артем Нагаєвський, народні депутати України - члени Комітету Тетяна Грищенко, Микола Кириченко та Володимир Тимофійчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, директор державного підприємства Юрій Заставний, а також колектив підприємства та приватні агрономи.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з процесами сертифікації насіння (зокрема сортової) та садивного матеріалу на базі лабораторій підприємства. Також було презентовано завдання та перспективи розвитку державного підприємства на 2022 рік.

21 липня 2022 року Комітетом проведено круглий стіл на тему: «Актуальні питання співпраці України та Польщі в галузі ветеринарії».

Захід відбувся під головуванням народного депутата - члена Комітету Сергія Буніна та за участі заступника Голови Комітету Степана Чернявського, голів підкомітетів Петра Юрчишина, Олега Тарасова та Артема Нагаєвського, народних депутатів України - членів Комітету Миколи Кириченка та Дмитра Соломчука, керівника секретаріату Комітету Олександра Старинця, заступника Голови Держпродспоживслужби Ольги Шевченко, директора директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики Андрія Пивовара, Президента Національної палати лікарів ветеринарної медицини Польщі Марека Піотра Масталєрека, Президента Європейського союзу практикуючих ветеринарних лікарів Піотра Квєцінського, Президента Західнопоморської Палати лікарів ветеринарної медицини Марека Станіслава Кубіци, Віце-президента Вармінсько-Мазурської Палати ветеринарних лікарів Збігнєва Вальдемара Врублєвського, керівника проекту Технічної допомоги ЄС Бориса Антоновича, представників асоціацій з ветеринарної медицини, практикуючих ветеринарних лікарів, науковців тощо.

Під час проведення заходу представники польської сторони поділились досвідом проходження шляху імплементації норм ЄС до польського законодавства у сфері ветеринарної медицини, створення та діяльності Національній палати лікарів ветеринарної медицини Польщі тощо.

Також акцентувалась увага на тому, що Національна палата лікарів ветеринарної медицини Польщі у співпраці з регіональними палатами ветеринарних лікарів, з перших днів допомагає українським лікарям ветеринарної медицини, їхнім родинам та студентам, які постраждали від загарбницької агресії росії та були змушені покинути власні домівки.

16 серпня 2022 року проведено робочу нараду за участі голови підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданеця А.В., Голови Комітету Гайду О.В., народних депутатів України Кубіва С.І., Железняка Я.І., Каптєлова Р.В., керівника секретаріату Комітету Олександра Старинця, Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцького Т.М. щодо обговорення окремих поправок і пропозицій поданих суб’єктами законодавчої ініціативи до другого читання до проекту Закону про географічні зазначення спиртних напоїв (реєстр. № 6480).

Також, активно працювали робочі групи щодо опрацювання інших проектів законів України, щодо яких Комітет визначений як головний, зокрема:

- з доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння) (реєстр. № 3680-д);

- з доопрацювання проекту Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами (реєстр. № 4568);

- з опрацювання законодавчих ініціатив щодо регулювання земельних відносин.

За результатами напрацювань конференцій, робочих груп, круглих столів та семінарів, у секретаріаті Комітету узагальнено відповідні матеріали для використання у практичній роботі Комітету, у тому числі, для підготовки проектів актів парламенту України, внесення законодавчих пропозицій (поправок) від суб’єктів права законодавчої ініціативи стосовно законопроектів, що готуються до розгляду в другому читанні.

Народні депутати України – члени Комітету активно брали участь в інших міжвідомчих та галузевих робочих групах, робочих групах, що були створенні у Верховній Раді України, зокрема:

- засідання робочої групи з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарстві;

- засідання робочої групи з питань розвитку молочної галузі за участі представників галузевих асоціацій з виробництва молока, переробних підприємств, наукових установ, провідних експертів галузі, фахівців органів державної влади;

- засідання робочої групи з питань розвитку м’ясної галузі;

- наради обговорення вимог законодавства щодо застосування засобів захисту рослин, основних причин отруєння бджіл, заходів щодо профілактики отруєння бджіл та механізмів установлення факту отруєння бджіл;

- удосконалення (спрощення) механізму встановлення (зміни) меж районів, територій територіальних громад, населених пунктів;

- щодо напрацювання проекту рішення Кабінету Міністрів України, який дозволить оптимізувати та підвищити ефективність закупівельних процесів, в рамках прийнятого Верховною Радою України 16.08.2022 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану».

 

Особистий прийом громадян народними депутатами України в адміністративних будинках Верховної Ради України на період дії встановленого в Україні карантину призупинено.

 

Секретаріат Комітету постійно здійснює організаційно-інформаційне, консультативно-правове, методичне забезпечення діяльності Комітету, організацію проведення його засідань, проводиться робота з інформаційного наповнення веб-сайту Комітету з метою оприлюднення стенограм, протоколів та аудіозаписів усіх його засідань, а також забезпечення діяльності народних депутатів України – членів Комітету.

Працівники секретаріату Комітету з метою підвищення своєї кваліфікації відвідали низку освітніх семінарів та вебінарів, взяли участь в навчальних курсах.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

10 січня 2024 11:15
28 липня 2023 14:38
25 січня 2023 10:43
30 серпня 2022 18:15
26 січня 2022 18:45
19 липня 2021 15:33
18 лютого 2021 12:24
15 липня 2020 18:00
15 січня 2020 18:00
02 липня 2019 18:00