ЗВІТ

про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин за період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання  (вересень 2018 року – січень 2019 року)

Відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання протягом звітного періоду Комітет проводив засідання, «круглі столи», засідання робочих груп, наради та робочі зустрічі.

Протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до Комітету надійшло 29 законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 37 законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначено не головним.

За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято 3 закони України:

-         Закон України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» від 04.09.2018 №2518-VIII.

Прийнятий Закон спрямований на збереження потенціалу бурякоцукрової галузі та її подальший розвиток на ринкових засадах.

-         Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 2639-VIII.

Це один з найважливіших євроінтеграційних законодавчих актів.

Основною метою даного Закону є забезпечення належної поінформованості споживачів щодо харчових продуктів, які вони споживають.

Законом забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману. Зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів.

Серед основних новел Закону, зокрема, слід відзначити наступні: встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації; регламентація вимог щодо надання інформації про алергени; запровадження однакових вимог до надання інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційним способом; надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню.

Реалізація положень прийнятого Закону сприятиме комплексному врегулюванню усіх питань, пов’язаних із наданням споживачам інформації про харчові продукти, їх інгредієнти, склад, поживні цінності, спосіб споживання, а також зменшить навантаження на операторів ринку шляхом систематизації положень законодавства щодо вимог до інформації про харчові продукти в одному Законі, гармонізованому із законодавством Європейського Союзу.

-         Закон України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення» від 20.12.2018 2666-VIII.

Відповідно до прийнятого Закону дію мораторію на купівлю-продаж та іншим способом відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення продовжено до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року, а також надано доручення Кабінету Міністрів України внести до 1 березня 2019 року на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Верховною Радою України направлено на повторне друге читання:

-         проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 3157 від 21.09.2015).

Завданням законопроекту є організація ефективного сільськогосподарського виробництва та посилення захисту прав вітчизняних сільгосптоваровиробників, які використовують у своєму виробництві зрошувальне землеробство.

-         проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству (реєстр. № 8121 від 14.03.2018).

Метою законопроекту є запровадження на законодавчому рівні дієвих запобіжників для захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, унеможливлення протиправного поглинання і захоплення підприємств в аграрному секторі економіки, удосконалення порядку взаємодії Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, процедури державної реєстрації земельних ділянок, речових прав на них та вирішення інших важливих питань у сфері регулювання земельних відносин.

За результатами розгляду Верховною Радою України не прийнято і вважається відхиленим проект Закону України про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами (реєстр. № 4611 від 06.05.2016).


Засідання Комітету

За звітний період відбулось 3 засідання Комітету, на яких розглянуто 26 питань, в тому числі 24 законопроекти, з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним.

 «Круглі столи», засідання робочих груп, наради та робочі зустрічі

Для обговорення та опрацювання законопроектів в рамках роботи Комітету було проведено значну кількість засідань робочих груп, робочих зустрічей і нарад, в тому числі ряд зустрічей з керівництвом Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері агропромислового комплексу.

Так, протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання працювали робочі групи, створені при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин:

-         з підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем» (рішення Комітету від 26.01.2016, протокол № 26);

-         з розробки проекту Закону України щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки (рішення Комітету від 05.09.2017, протокол № 59);

-         з доопрацювання проекту Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстр. № 8450 від 07.06.2018) (рішення Комітету від 17.10.2017, протокол № 61);

-         з напрацювання пропозицій щодо проведення земельної реформи (рішення Комітету від 05.12.2017, протокол № 65).

Велика увага в роботі Комітету приділялась проблемним питанням, пов’язаними із перевезенням сільськогосподарської продукції залізничним транспортом та пошуку шляхів їх вирішення.

Так, в Комітеті було проведено значну кількість нарад і зустрічей з обговорення проблем із перевезення зерна та олійних культур, продуктів їх переробки та цукру залізничним транспортом.

Заходи проводились за участі народних депутатів України – членів Комітету, Голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту, Голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, керівництва Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, представників секретаріату Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і Комітету з питань транспорту, а також керівників профільних аграрних організацій та компаній.

За результатами проведених в Комітеті заходів були підготовлені відповідні звернення з пропозиціями щодо врегулювання порушених питань. Зокрема, було ініційовано проведення наради в Кабінеті Міністрів України за участі народних депутатів України, відповідальних керівників центральних органів виконавчої влади, в.о. Голови правління ПАТ «Укрзалізниця», а також керівників профільних аграрних організацій та компаній.

Так, 23 жовтня 2018 року в Кабінеті Міністрів України відбулась нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона стосовно обговорення проблемних питань щодо забезпечення перевезень продукції агропромислового комплексу.

Відповідно до доручень, наданих за результатами проведеної наради, з метою проведення ефективної щоденної роботи Мінагрополітики було утворено робочу групу з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарстві. До складу робочої групи увійшли народні депутати України – члени Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин,  представники Мінінфраструктури, Мінприроди, Держекоінспекції, Антимонопольного комітету, ДФС, ПАТ «Укрзалізниця», державного підприємства «Адміністрація морських портів України», а також представники підприємств агропромислового комплексу та профільних асоціацій.

Народні депутати України – члени Комітету беруть активну участь в роботі зазначеної робочої групи з метою усунення наявних логістичних проблем у сільському господарстві та недопущення їх виникнення у майбутньому.

19 жовтня 2018 року відбулась робоча зустріч членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин з представниками Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини та Посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками з широкого кола актуальних питань двосторонніх відносин у галузі сільського господарства.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили обговоренню питання щодо необхідності удосконалення законодавства України з урахуванням досвіду європейських країн.

Також під час зустрічі були визначені головні вектори подальшого співробітництва в галузі сільського господарства, зокрема, в напрямках обміну інформацією, реалізації наукових і технічних програм, підготовки кваліфікованих фахівців для роботи з новітніми технологіями в агропромисловому комплексі.

 

8 листопада 2018 року Голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Петро Юрчишин провів особистий прийом громадян.

Основні питання, які порушували громадяни, стосувались правомірності дій органів місцевого самоврядування в частині виділення земельних ділянок за набувальною давністю та необхідності виділення коштів на добудову відомчого житлового будинку для відселення мешканців гуртожитків.

На всі порушені питання громадяни отримали вичерпні відповіді та роз’яснення норм чинного законодавства.


Опрацювання вхідної кореспонденції

За період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018 року – січень 2019 року) у Комітеті опрацьовано 875 документів від органів державної влади, громадських організацій та громадян.

 

               

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

10 січня 2024 11:15
28 липня 2023 14:38
25 січня 2023 10:43
30 серпня 2022 18:15
26 січня 2022 18:45
19 липня 2021 15:33
18 лютого 2021 12:24
15 липня 2020 18:00
15 січня 2020 18:00
02 липня 2019 18:00