КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

Протокол 131

13 вересня 2023 року

 

  

12 год. 00 хв., у режимі відеоконференції

                                                                                                                                                                                            

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Литвиненко С.А., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М. старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України, поданий народними депутатами України Кисилевським Д.Д., Чорноморовим А.О., Марчуком І.П. та іншими (реєстр. № 9627 від 21.08.2023).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища, поданий народними депутатами України Дубновим А.В., Качурою О.А., Вінтоняк О.В. та іншими (реєстр. № 9676 від 04.09.2023).

3. Про звернення Комітету щодо необхідності спрощення надання дозвільних процедур на будівництво мультимодальних комплексів та терміналів для перевалки сільськогосподарської продукції на р. Дунай.

4. Про схвалення Рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Логістичні шляхи експорту вітчизняної аграрної продукції суходолом в умовах воєнного стану» (28 серпня 2023 р., м. Луцьк, Волинська обл.).

5. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України, поданий народними депутатами України Кисилевським Д.Д., Чорноморовим А.О., Марчуком І.П. та іншими (реєстр. № 9627 від 21.08.2023).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Кисилевський Д.Д., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Лабазюк С.П., Соломчук Д.В., заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Козловська Н.В., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Шемелинець Л.М., позаштатний консультант Комітету Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України (реєстр. № 9627) прийняти за основу з можливістю його доопрацювання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «утрим.» - 3

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища, поданий народними депутатами України Дубновим А.В., Качурою О.А., Вінтоняк О.В. та іншими (реєстр. № 9676 від 04.09.2023).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Дубнов А.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., народний депутат України – член Комітету Герасимов А.В., Перший заступник Міністра у справах ветеранів України Порхун О.В., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Шемелинець Л.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища (реєстр. № 9676) включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

2. Відповідно до статті 101 Регламенту Верховної Ради України визнати законопроект реєстр. № 9676 невідкладним та скоротити строки внесення альтернативних законопроектів до початку його розгляду. 

3. За наслідками розгляду законопроекту реєстр. № 9676 в першому читанні прийняти його за основу і в цілому як Закон з урахуванням пропозицій Комітету та з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення Комітету щодо необхідності спрощення надання дозвільних процедур на будівництво мультимодальних комплексів та терміналів для перевалки сільськогосподарської продукції на річці Дунай.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Торохтій Б.Г.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо необхідності спрощення надання дозвільних процедур на будівництво мультимодальних комплексів та терміналів для перевалки сільськогосподарської продукції на річці Дунай.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про схвалення Рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Логістичні шляхи експорту вітчизняної аграрної продукції суходолом в умовах воєнного стану» (28 серпня 2023 р., м. Луцьк, Волинська обл.).

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Стернійчук В.А., який доповів по суті даного питання.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Логістичні шляхи експорту вітчизняної аграрної продукції суходолом в умовах воєнного стану».

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, ДП «Укрзалізниця».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку