ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 150

 

                                                                                               13 червня 2024 року

                                                                                       11 год. 00 хв.

                                                                                     у режимі відеоконференції

 

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Бунін С.В., Богданець А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Торохтій Б.Г., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О. Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 23

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Стернійчук В.О., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Жидков О.Є., Коляда О.М., Корякіна І.І., Чужмир К.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про виноград та продукти виноградарства, друге читання (реєстр. № 9139 від 22.03.2023).

2. Про внесення змін до Плану роботи Комітету на період роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

3. Різне

 

СЛУХАЛИ: Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету. ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято.

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про виноград та продукти виноградарства, друге читання (реєстр. № 9139 від 22.03.2023).

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Нікітіна М.В., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Гайду О.В., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Башлик Д.О.

ВИРІШИЛИ:

1.Підтримати порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання проекту Закону про виноград та продукти виноградарства (реєстр. № 9139), з пропозиціями Комітету та редакційним уточненням її положень.

2.Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

3. На виконання пункту 2 частини четвертої Постанови Верховної Ради України від 29 липня 2022 року № 2483 «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції» направити після завершення процедур, передбачених частиною другою статті 117 Регламенту Верховної Ради України, підготовлений до другого читання проект Закону реєстр. № 9139 для проведення додаткової експертизи стосовно його відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу до Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу та до Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про внесення змін до Плану роботи Комітету на період роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

внести зміни до Плану роботи Комітету на період роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 10.01.2024 року (протокол № 139), доповнивши:

розділ V. «Питання, які планується розглянути на слуханнях у комітеті» новим пунктом наступного змісту:

Тема комітетських слухань

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

Відповідальні за підготовку члени Комітету

Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету

«Реформа гідротехнічної меліорації: перешкоди, досягнення, перспективи»

(за підтримки USAID Агро)

18-19 липня

Черкаська обл.

Гайду О.В.

 

Старинець О.Г. Рудень О.В.

 

 

розділ VI. «Конференції, семінари, «круглі столи», інші заходи, які будуть проводитися Комітетом або за його участю» новими пунктами наступного змісту:

Тема конференцій, семінарів,

«круглих столів», інших заходів

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

Відповідальні за підготовку члени Комітету

Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету

Круглий стіл на тему: «Удосконалення порядку розроблення, погодження і затвердження документації із землеустрою»

червень

 (у режимі відеоконференції)

Гайду О.В.

Старинець О.Г.

Рудень О.В.

Коляда О.М.

Виїзний круглий стіл на тему: «Актуальні проблеми насінництва на шляху до євроінтеграції в умовах воєнного стану»

20-21 червня

Тернопільська обл.

Чайківській І.А.

 

Старинець О.Г. Рудень О.В.

Жидков О.Є.

 

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22.

Рішення прийнято.

 

3. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність направлення звернень до Міністерства економіки України та Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо сприяння вирішення питань, повязаних з подальшою участю України у сесіях Міжнародної ради по зерну.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., який за результатами свого відрядження у червні 2024 року до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (м. Лондон) з метою участі у 60-й сесії Міжнародної ради по зерну та щорічній Міжнародній зерновій конференції, звернув увагу Комітету, що українській стороні критично важливо виконувати свої зобов’язання відповідно до статті 7 Конвенції про торгівлю зерном, яка передбачає регулярне звітування держав-членів про торгівлю зерновими культурами. У цьому зв’язку України важливо оперативно здійснити погашення членського внеску у Міжнародній раді по зерну, який становить £94016.

ВИРІШИЛИ:

Направити зазначені звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 20.

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність направлення звернення до Прем'єр-міністра України Шмигаля Д.А. з проханням вжити вичерпних заходів щодо надання агробізнесу можливостей забезпечити себе альтернативними джерелами енергії та розглянути можливість ініціювати:

- скасування ввізного мита і податку на додану вартість на все енергетичне обладнання, комплектуючі до нього та систем накопичення енергії (акумуляторні батареї, багатофункціональні інвертори/зарядні пристрої тощо);

- спрощення митних процедур для оформлення ввезення на митну територію України енергетичного обладнання, комплектуючих до нього та систем накопичення енергії (акумуляторні батареї, багатофункціональні інвертори/зарядні пристрої тощо);

- надання пільгового кредитування на зазначене обладнання;

- спрощення процедури отримання оцінки впливу на довкілля для встановлення потужних генерацій.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь народний депутат України – член Комітету Торохтій Б.Г.

ВИРІШИЛИ:

Направити зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку