КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

Протокол 136

7 грудня 2023 року

 

у режимі відеоконференції, 15 год. 00 хв.

 

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Бунін С.В., Богданець А.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тимофійчук В.Я., Торохтій Б.Г., Халімон П.В.,Чайківський І.А., Чорноморов А.О., Чернявський С.М., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 25

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Рудик С.Я., Столар В.М., Тарасов О.С., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М., Чужмир К.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища, поданий народними депутатами України Пуртовою А.А., Арахамією Д.Г., Дубновим А.В. та іншими (реєстр. № 10289 від 24.11.2023).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами в Україні, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Кучером М.І., Кириченком М.М. та іншими (реєстр. № 10207 від 03.11.2023).

3. Про пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік .

4. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Головуючий га засіданні Голова Комітету Гайду О.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету змінити черговість розгляду питань порядку денного і першим розглянути питання «Про пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік».

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Затвердити пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік.

2. Направити зазначені пропозиції до Апарату Верховної Ради України для їх узагальнення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища, поданий народними депутатами України Пуртовою А.А., Арахамією Д.Г., Дубновим А.В. та іншими (реєстр. № 10289 від 24.11.2023).

ВИСТУПИЛА: народний депутат України Пуртова А.А., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., народний депутат України - член Комітету Герасимов А.В.,  Міністр у справах ветеранів України Лапутіна Ю.А.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища, поданого народними депутатами України Пуртовою А.А., Арахамією Д.Г., Дубновим А.В. та іншими народними депутатами України (реєстр. № 10289 від 24.11.2023) включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання

2. Відповідно до статті 101 Регламенту Верховної Ради України визнати законопроект реєстр. № 10289 невідкладним та скоротити строки внесення альтернативних законопроектів до початку його розгляду.

3. За наслідками розгляду законопроекту реєстр. № 10289 в першому читанні прийняти його за основу та в цілому як Закон.

4. У разі прийняття законопроекту в цілому як Закон доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання його тексту відповідно до правил законодавчої техніки.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами в Україні, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Кучером М.І., Кириченком М.М. та іншими (реєстр. № 10207 від 03.11.2023).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Кучер М.І., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України - член Комітету Торохтій Б.Г., перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Крамаренко О.В., генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Хоменко О.М., керівник агрохімічного напрямку «Європейської Бізнес Асоціації» Погорілий В.М., керівник напрямів «Агропромисловий комплекс», «Насінництво» Американської торговельної палати в Україні Насонова Т.М.

ВИРІШИЛИ:

1.Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами в Україні, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Кучером М.І., Кириченком М.М. та іншими (реєстр. № 10207 від 03.11.2023) включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

2. За наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15; «утрим.» - 3

Рішення прийнято.

 

Під час розгляду проекту Закону реєстр. № 10207 в  рамках реалізації контрольної функції народними депутатами України – членами Комітету було обговорено питання щодо стану виконання та проблем реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами» від 16.11.2022 № 2775-ІХ.

Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію направити звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення неухильного виконання органами державної влади ухвалених законів України та своєчасного інформування Комітету щодо проблем з їх реалізацією.

ВИРІШИЛИ: направити зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19

Рішення прийнято.

 

4. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про  необхідність налагодження співпраці з Всесвітньої організацією охорони здоров’я тварин щодо приведення у відповідність до міжнародних вимог норм українського законодавства в сфері безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини.

ВИСТУПИВ: народний депутат України - чслен Комітету Бунін С.В.,  який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ: направити відповідне звернення до Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо ефективності використання рухомого складу АТ «Укрзалізниця» при перевезені продукції агровиробників.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гузенко М.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ: направити відповідні звернення Віце-прем’єр-міністру з відновлення України – Міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України та Голові правління АТ «Укрзалізниця».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку