КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 138

21 грудня 2023 року

 

вул. Грушевського, 18/2, кімн. 12, 15 год. 30 хв.

 

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тимофійчук В.Я., Торохтій Б.Г., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чорноморов А.О., Чернявський С.М., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 22

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Столар В.М., Тарасов О.С., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Жидков О.Є., Коляда О.М., Корякіна І.І., Чужмир К.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Інформація Міністра аграрної політики та продовольства України щодо стану виконання та дотримання вимог Закону України «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» від 4 листопада 2021 року № 1865-IX та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» від 21 березня 2023 року № 2989-IX.

2. Інформація щодо діяльності Фонду державного майна України зі здійснення державної політики у сфері управління сільськогосподарськими підприємствами державної власності в частині виконання основних фінансових показників в поточному році та планування діяльності в наступному році з урахуванням положень Закону України від 27 липня 2023 року № 3272-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності».

3. Різне

 

СЛУХАЛИ: Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.С., Торохтій Б.Г., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

За результатами обговорення вирішили заслухати інформацію щодо діяльності Фонду державного майна України зі здійснення державної політики у сфері управління сільськогосподарськими підприємствами державної власності в частині виконання основних фінансових показників в поточному році та планування діяльності в наступному році з урахуванням положень Закону України від 27 липня 2023 року № 3272-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності».

ВИСТУПИВ: Голова Фонду державного майна України Коваль В.С., який доповів по суті даного питання.

 В обговоренні взяли участь:  секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.С., Торохтій Б.Г., Литвиненко С.А.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 10 ; «утрим.» - 9

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ: затвердити зміни до порядку денного поточного засідання Комітету і змінити черговість розгляду питань, а саме:

1. Інформація щодо діяльності Фонду державного майна України зі здійснення державної політики у сфері управління сільськогосподарськими підприємствами державної власності в частині виконання основних фінансових показників в поточному році та планування діяльності в наступному році з урахуванням положень Закону України від 27 липня 2023 року № 3272-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності».

2. Про блокування  експорту української аграрної продукції на кордоні з сусідніми країнами.

3. Інформація Міністра аграрної політики та продовольства України щодо стану виконання та дотримання вимог Закону України «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» від 4 листопада 2021 року № 1865-IX та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» від 21 березня 2023 року № 2989-IX.

4. Про проекти Законів:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права учасників бойових дій та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України при відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності, поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Батенком Т.І. та іншими (реєстр. № 10027 від 11.09.2023)

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права учасників бойових дій та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної та комунальної власності, поданий народним депутатом України Морозом В.В. (реєстр. № 10027-1 від 20.09.2023).

5. Інформація Мінінфраструктури та АТ «Укрзалізниця» щодо ефективності використання рухомого складу логістичних перевезень аграрної продукції.

6. Різне

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Інформацію Голови Фонду державного майна України щодо діяльності Фонду зі здійснення державної політики у сфері управління сільськогосподарськими підприємствами державної власності в частині виконання основних фінансових показників в поточному році та планування діяльності в наступному році з урахуванням положень Закону України від 27 липня 2023 року № 3272-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності» взяти до відома.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.  СЛУХАЛИ: Інформацію про блокування експорту української аграрної продукції на кордоні з сусідніми країнами.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету          Чернявський С.М., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

Розгляд питання розпочато.

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. оголосив перерву у засіданні Комітету.

 

 

 

Продовження засідання

 

10 січня 2024 року

 

вул. Грушевського, 18/2, кімн. 12

                                                                 15 год. 30 хв.

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тимофійчук В.Я., Торохтій Б.Г., Чайківський І.А., Чорноморов А.О., Чернявський С.М., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Кучер М.І., Петьовка В.В., Столар В.М., Тарасов О.С., Халімон П.В., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Жидков О.Є., Коляда О.М., Корякіна І.І., Чужмир К.М., старший консультант Кантур С.В.

 

2.  СЛУХАЛИ: Інформацію про блокування експорту української аграрної продукції на кордоні з сусідніми країнами (продовження розгляду).

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народний депутат України – член Комітету Торохтій Б.Г., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

ВИРІШИЛИ:

направити відповідне звернення до Прем’єр-міністра України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22

Рішення прийнято.

 

3.  СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо стану виконання та дотримання вимог Закону України «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» від 4 листопада 2021 року № 1865-IX та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» від 21 березня 2023 року № 2989-IX.

ВИСТУПИВ: Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь:  голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Торохтій Б.Г., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Головня В.О., Т.в.о. Голови Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Клименок І.М., В.о. Голови Правління ТОВ «Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» Приходько О.В.

ВИРІШИЛИ:

направити відповідне звернення до Прем’єр-міністра України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права учасників бойових дій та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України при відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності, поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Батенком Т.І. та іншими (реєстр. № 10027 від 11.09.2023), та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права учасників бойових дій та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної та комунальної власності, поданий народним депутатом України Морозом В.В. (реєстр. № 10027-1 від 20.09.2023).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Рудик С.Я., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Нікітіна М.В., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.С., Торохтій Б.Г., Лабазюк С.П., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Шемелинець Л.М., заступник Голови Фонду державного майна України Тимошенко І.О., заступник Міністра у справах ветеранів України Токарчук Т.В., генеральний директор Директорату розвитку соціального страхування  та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Кудін В.А.      

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права учасників бойових дій та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України при відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності (реєстр. № 10027 від 11.09.2023), поданий народним депутатом України Рудиком С.Я. та іншими, прийняти за основу.

2. Звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити на пленарному засіданні під час розгляду даного законопроекту, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, про необхідність внесення пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту реєстр. № 10027.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14; «утрим.» - 2.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права учасників бойових дій та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної та комунальної власності (реєстр. № 10027-1 від 20.09.2023), поданий народним депутатом України Морозом В.В., відхилити.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Мінінфраструктури та АТ «Укрзалізниця» щодо ефективності використання рухомого складу логістичних перевезень аграрної продукції.

ВИСТУПИВ: заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Ткачов В.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гузенко М.В., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.С., Торохтій Б.Г.

Інформацію взято до відома.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку