КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 75

20 жовтня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В.,

Всього присутніх: 26

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Юрчишин П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Коляда О.М., Чернишенко І.І., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2), продовження розгляду дискусійних положень.

2. Про перегляд та уточнення окремих положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні, друге читання (реєстр. № 2064 від 05.09.2019).

3. Про інформацію Міністерства економіки України щодо встановлення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої.

4. Про інформацію Держгеокадастру щодо:

- готовності програмного забезпечення Державного земельного кадастру до реалізації Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»;

- функціонування офіційного геопорталу національної інфраструктури геопросторових даних.

5. Про інформацію Мінагрополітики щодо загальнодержавної програми використання та охорони земель.

6. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на листопад 2021 року.

7. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України - членам Комітету затвердити порядок денний засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

За ініціативи голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморова А.О., головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію про включення до порядку денного поточного засідання Комітету питання «Про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України (реєстр. № 5196 від 28.05.2021, доопрацьований)», і розглянути його першим питанням порядку денного.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «проти» - 0; «утрим.» - 3.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України (реєстр. № 5196 від 28.05.2021, доопрацьований).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Івченко В.Є.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України (реєстр. № 5196 від 28.05.2021, доопрацьований) та висновок Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на зазначений проект.

2. Рекомендувати народному депутати України Гуньку А.Г., в разі утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України, ініціювати зміни до її персонального складу з метою забезпечення представництва народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «проти» - 0; «утрим.» - 5.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2), продовження розгляду дискусійних положень.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Фонду державного майна України Єлейко Т.Я., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гайду О.В., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народні депутати України – члени Комітету Гузенко М.В., Лабазюк С.П., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Кучер М.І., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю.

За результатами обговорення, головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію щодо продажу землі та майна цілісним майновим комплексом:

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 7

Рішення не прийнято.

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію щодо продажу землі та майна окремими лотами;

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 6

Рішення не прийнято.

За результатами обговорення за ініціативи секретаря Комітету Чайківського І.А., головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію щодо надання права на отримання земельної частки (паю) особам, які працюють за трудовим договором у державному сільськогосподарському підприємстві, установі, організації (їх структурному підрозділі), або державному, комунальному закладі освіти, культури, охорони здоров'я станом на момент прийняття рішення про приватизацію земель, не менше трьох років.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 4

Рішення не прийнято.

 

Прийнято рішення розгляд дискусійних положень проекту Закону реєстр. № 3012-2 продовжити на наступному засіданні Комітету, на яке повторно запросити Міністра у справах ветеранів України, а також представників Громадської організації «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій».

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про перегляд та уточнення окремих положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні, друге читання (реєстр. № 2064 від 05.09.2019).

ВИСТУПИВ: член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С.

Питання обговорено.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства економіки України щодо встановлення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої.

ВИСТУПИВ: директор директорату розвитку реального сектору економіки Міністерства економіки України Кропивницький Р.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., Голова Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України» Печко В.С., Голова асоціації «Виноградарі і винороби України» Пономарьов В.М., радник генерального директора ТОВ «Виналь» Бальжирова Л.В.

Обговорення питання розпочато.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Держгеокадастру щодо:

- готовності програмного забезпечення Державного земельного кадастру до реалізації Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»;

- функціонування офіційного геопорталу національної інфраструктури геопросторових даних.

ВИСТУПИВ: перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., молодший науковий співробітник ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» Кінь Д.О.

Обговорення питання розпочато.

 

6. Розгляд питання «Про інформацію Мінагрополітики щодо загальнодержавної програми використання та охорони земель» перенесено.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на листопад 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету затвердити розклад засідань Комітету на листопад 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на листопад 2021 року.

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.                                         

Середа, 3 листопад

 

14 год. 30 хв.

2.                                         

Середа, 17 листопада

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку