КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 78

1 грудня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кучер М.І., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 25

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Нагаєвський А.С.,  Рудик С.Я., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Коляда О.М., Корякіна І.І., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, друге читання (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного законодавства, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6096 від 24.09.2021).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об'єктів санітарних заходів, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6248 від 01.11.2021).

4. Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Сольським М.Т. та іншими (реєстр. № 6289 від 05.11.2021).

5. Комітет не головний

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6282 від 04.11.2021).

6. Про пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектних робіт на 2022 рік.

7. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України - членам Комітету затвердити порядок денний засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0;  «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, друге читання (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., народні депутати України – члени Комітету Салійчук О.В., Соломчук Д.В., заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Качка Т.А., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.,  Голова Правління Ліги виробників харчових продуктів Кузнєцов Г.Д., національний координатор програм з факторів ризику неінфекційних захворювань, Бюро ВООЗ Скіпальський А.П., Менеджер Комітетів Європейської Бізнес Асоціації Широченко Т.В., менеджер із зв'язків з органами влади ТОВ «Нестле Україна» Задворна І.В.

За результатами обговорення, головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозиції:

 щодо перегляду поправки № 63

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 12.

Рішення прийнято. Поправка врахована: у Законі Україні «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» у частині першій статті 4 після слів «має супроводжуватися» доповнити словом «повною».

 

щодо перегляду поправки № 66

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15.

Рішення прийнято. Поправка врахована частково: статтю 11 Закону Україні «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» доповнити частиною десятою: «10. Заборонено використання для харчових продуктів назв «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад «a la taza» та «шоколад «familiar a la taza», якщо в таких продуктах містяться тваринні жири, крім молочного жиру».

 

ВИРІШИЛИ:

1. Врахувати пропозицію народних депутатів – членів Комітету щодо поправок № 63 та № 66.

2. Підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми (реєстр. № 5148), прийняти в другому читанні та в цілому як Закон, в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «проти» - 0;  «утрим.» - 3.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного законодавства, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6096 від 24.09.2021).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Качка Т.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Нікітіна М.В., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.,  керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., Генеральний директор УКАБ Сластьон Р.М., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного законодавства, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6096), прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету при розгляді законопроекту Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 13; «проти» - 0;  «утрим.» - 2.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об'єктів санітарних заходів, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6248 від 01.11.2021).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Качка Т.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В., Салійчук О.В., голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гайду О.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., Голова Правління Ліги виробників харчових продуктів Кузнєцов Г.Д., заступник Голови Держпродспоживслужби Шевченко О.П. експерт Київець О.

Питання обговорено. Розгляд буде продовжено на одному з наступних засідань Комітету.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Сольським М.Т. та іншими (реєстр. № 6289 від 05.11.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Сольським М.Т. та іншими (реєстр. № 6289), прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету при розгляді законопроекту Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6282 від 04.11.2021). Комітет не головний.

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку громад та територій України Негода В.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь позаштатний консультант Комітету Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати пропозиції Комітету до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою, поданого Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6282), та надіслати їх до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, визначеному головним з опрацювання зазначеного законопроекту.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про  пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектних робіт на 2022 рік.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М.  

Питання обговорено. Розгляд буде продовжено на одному з наступних засідань Комітету.

 

7. В різному

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо важливості якнайшвидшого розгляду Верховною Радою України в другому читанні проекту Закону України про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. № 5202-д від 13.08.2021) та проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету направити звернення до Голови Верховної Ради України з проханням посприяти включенню законопроектів реєстр. № 5202-д та реєстр. № 5148 до розкладу пленарних засідань Верховної Ради України на період з 14 по 17 грудня 2021 року.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку