КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 79

15 грудня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кучер М.І., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 28

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Коляда О.М., Корякіна І.І., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Фрісом І.П., Аліксійчуком О.В. та іншими, доопрацьований (реєстр. № 6199 від 23.11.2021).

2. Інформація Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів відповідно до запропонованих питань (додаються у матеріалах).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

4. Про уточнення та перегляд окремих положень проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, друге читання (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

5. Про пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектних робіт на 2022 рік.

6. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на січень 2022 року.

7. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України - членам Комітету затвердити порядок денний засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

За результатами обговорення головуючий на засіданні вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію про перенесення з поточного засідання Комітету розгляду  питань порядку денного:

- про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання, реєстр. № 3012-2

- інформація Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів відповідно до запропонованих питань.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 1;  «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Фрісом І.П., Аліксійчуком О.В. та іншими, доопрацьований (реєстр. № 6199 від 23.11.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Фріс І.П., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член комітету Герасимов А.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.,  позаштатний консультант Комітету Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Про доцільність при підготовці законопроекту до другого читання врахування внесених пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, з метою системного врегулювання процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та узгодження цих положень з іншими законодавчими актами, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту і вирішив звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити про необхідність внесення пропозицій і поправок щодо доопрацювання зазначених положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України: проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки (реєстр. № 6199 від 23.11.2021) включити до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання; за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про регламент Верховної Ради України”, прийняти його за основу.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні з зазначеного питання визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 28; «проти» - 0;  «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про уточнення та перегляд окремих положень проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, друге читання (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В., Герасимов А.В., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Качка Т.А., В.о. директора Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України Даниленко О.М., менеджер із зв'язків з органами влади ТОВ «Нестле Україна» Задворна І.В., керівник аграрного комітету Української асоціації бізнесу і торгівлі Казьміна Я.С., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю.

За результатами обговорення ВИРІШИЛИ:

1. Врахувати поправки № 63 народного депутата України Скороход А. К. та № 66 народного депутата України Соломчука Д.В.

Крім того, по всій таблиці слова «встановлений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я» замінити на «2 грама на 100 грамів загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті», в Прикінцевих та перехідних положеннях виписати, що «1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через один рік з дня його опублікування. 2. Установити, що харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку їх придатності».

2. Підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми» (реєстр. № 5148), прийняти в другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

3. Доповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «утрим.» - 1

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектних робіт на 2022 рік.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.,  керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектних робіт на 2022 рік.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 28; «проти» - 0;  «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на січень 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету затвердити розклад засідань Комітету на грудень 2021 року.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України – член Комітету Герасимов А.В., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

За ініціативи народного депутата України – члена Комітету Герасимова А.В., Головуюіий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо проведення чергового засідання Комітету 3 січня 2022 року.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 9.

Рішення не прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на січень 2021 року.

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.                                         

Середа, 19 січня

 

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 13.

Рішення прийнято.

 

5. В різному

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо діяльності та поточного фінансового стану акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

ВИРІШИЛИ:

звернутися до Міністерства економіки України стосовно вжиття невідкладних заходів для врегулювання питання погашення кредиту, залученого акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» у Експортно-імпортного банку Китаю під державні гарантії.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку