КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

 

Протокол 26

19 лютого 2020 року

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

15 год. 00 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Колихаєв І.В., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Матусевич О.Б., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 25

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Столар В.М.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти Гаркавенко Ю.М., Шумейко С.Г., Жидков О.Є., Чернишенко І.І., Боремська З.В., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних, друге читання (реєстр. № 2370 від 01.11.2019).

2. Усунення дублювання положень у тексті підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 0853) у зв’язку з прийняттям Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи».

3. Про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Концепція державної підтримки сільгосптоваровиробників в рамках реалізації аграрних реформ».

4. Про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією в рамках Угоди про асоціацію з ЄС».

5. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на березень 2020 року.

6. Різне.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. запропонував змінити черговість розгляду питань порядку денного.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про усунення дублювання положень у тексті підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 0853) у зв’язку з прийняттям Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи».

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1.      З тексту проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» (реєстр. № 0853), підготовленого до другого читання:

-        абзац 2 підпункту 1 пункту 2 розділу І виключити;

-        у абзаці 5 підпункту 5 пункту 2 розділу І слова «органу доходів і зборів» замінити словами «податковому органу».

2.      Підтримати підготовлену до другого читання додаткову порівняльну таблицю до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» (реєстр. № 0853) з урахуванням техніко-юридичного уточнення редакції законопроекту.

3.      Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання з урахуванням пропозицій та поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 0853) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон із техніко-юридичними правками.

4.      Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Концепція державної підтримки сільгосптоваровиробників в рамках реалізації аграрних реформ».

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити Рекомендації комітетських слухань на тему: «Концепція державної підтримки сільгосптоваровиробників в рамках реалізації аграрних реформ»  (додаються).

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією в рамках Угоди про асоціацію з ЄС».

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити Рекомендації комітетських слухань на тему: «Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією в рамках Угоди про асоціацію з ЄС» (додаються).

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних, друге читання (реєстр. № 2370 від 01.11.2019).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

Розпочато розгляд поправок і пропозицій, поданих народними депутатами України до другого читання даного законопроекту.

 В обговоренні взяли участь: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Краснолуцький О.В., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України, доктор економічних наук Мартин А.Г., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

ВИРІШИЛИ: продовжити розгляд поправок і пропозицій, поданих народними депутатами України до другого читання даного законопроекту, на наступному засіданні Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на березень 2020 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на березень 2020 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на березень 2020 року:

 

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Середа, 4 березня

 

14 год. 30 хв.

2.

Середа, 11 березня

 

11 год. 00 хв.

3.

Середа, 18 березня

14 год. 30 хв.

 

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. В різному

СЛУХАЛИ:  Інформацію про відзначення роботи працівників секретаріату Комітету.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував порушити клопотання перед керівництвом Верховної Ради України щодо відзначення роботи працівників секретаріату Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Враховуючи вагомий особистий внесок у вдосконалення сучасної нормативно-правової бази у сфері земельних відносин, за сумлінну працю, у тому числі і за належну організацію проведення 4 грудня 2019 року парламентських слухань на тему: «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення», порушити клопотання перед керівництвом Верховної Ради України щодо відзначення роботи:

           керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Старинця Олександра Георгійовича орденом «За заслуги» ІІІ ступеня;

           головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Боремської Зінаїди Василівни почесним званням «Заслужений працівник промисловості України», як працівника харчової промисловості;

           головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Шумейка Сергія Григоровича Почесною грамотою Кабінету Міністрів України;

           головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Коляди Олени Миколаївни Почесною грамотою Верховної Ради України;

           старшого консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Кантур Світлани Володимирівни Подякою Голови Верховної Ради України та цінним подарунком Голови Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку