КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

 

Протокол 28

30 березня 2020 року

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

09 год. 30 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Колихаєв І.В., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В.

Всього присутніх: 18

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Гузенко М.В., Кириченко М.О., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Матусевич О.Б., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Чайківський І.А., Юрчишин П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головний консультант Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Розгляд пропозицій до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

 

СЛУХАЛИ:

Про обрання в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який відповідно до пункту 3 статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. запропонував народним депутатам України – членам Комітету обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України Колихаєва І.В.

ВИРІШИЛИ:

Обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України Колихаєва І.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції народних депутатів України – членів Комітету Халімона П.В., Чорноморова А.О., Нікітіної М.В. до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019), який розглядається Верховною Радою України у ІІ читанні.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Халімон П.В., який доповів по суті даного питання.

В  обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Герасимов А.В., Івченко В.Є., експерт із земельних питань Дмитрасевич М.О.

Під час обговорення народним депутатом України – членом Комітету Герасимовим А.В. була внесена пропозиція доповнити пункт 6.1 розділу  X «Перехідні положення» словами «до 2010 року», виклавши його  в такій редакції: «Громадянам, яким належить право постійного користування, (кома) право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеної для ведення селянського фермерського господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу  до семи років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу. Вимоги частини сьомої статті 130 цього Кодексу не розповсюджується  на земельні ділянки, які придбаваються відповідно до цього пункту».

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію народного депутата України – члена Комітету Герасимова А.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

Під час обговорення народним депутатом України – членом Комітету Івченком В.Є. була внесена пропозиція: у пункті 6.1 розділу  X «Перехідні положення» слова «до семи років» замінити словами «до десяти років».

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію народного депутата України – члена Комітету Івченка В.Є.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозиції народних депутатів України – членів Комітету Халімона П.В., Чорноморова А.О., Нікітіної М.В. до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019), який розглядається Верховною Радою України у ІІ читанні.

ВИРІШИЛИ:

1. Керуючись пунктом 4 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести та врахувати поправки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019), запропоновані народними депутатами України – членами Комітету Халімоном П.В., Чорноморовим А.О., Нікітіною М.В. (з урахуванням доповнень  та уточнень, висловлених народними депутатами України – членами Комітету Івченком В.Є., Герасимовим А.В. та підтриманих Комітетом) на заміну раніш поданих ними поправок, зазначених у підготовленій Комітетом порівняльній таблиці до законопроекту під номерами: 4, 2590, 3937. Викласти зазначені поправки та пропозиції у додатковій порівняльній таблиці в редакції, запропонованій народними депутатами України Халімоном П.В., Чорноморовим А.О., Нікітіною М.В.

2. Подати додаткову порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019) на розгляд Верховної Ради України.

3. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019) в другому читанні та в цілому, як Закон України в редакції, зазначеній у порівняльній таблиці, з урахуванням поправок та пропозицій, зазначених у додатковій порівняльній таблиці.

4. Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «проти» - 0; «утрим.» - 1

Рішення прийнято.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку