КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

      

Протокол №   32

     

                                                                                                     19     квітня     2016  

 

Засідання Комітету     

вул. Грушевського, 5, конференц-зала,

 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Заступник Голови Комітету  Бакуменко О.Б.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:    Бриченко І.В., Бобов Г.Б., Дідич В.В., Вадатурський А.О., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Корнацький А.О., Кузьменко А.І., Петьовка В.В., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., Кіт А.Б., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мартиняк С.В., Мушак О.П., Мірошніченко І.В., Нестеренко В.Г., Хлань С.В.,  Юрчишин П.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету Вітко А.Л., Давиденко В.М., Негой Ф.Ф., Омельянович Д.С.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження розміру земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть одночасно перебувати в оренді та/або суборенді в одного орендаря та інших осіб, які ним контролюються», внесений народним депутатом України  Шиньковичем А. В. (реєстр. № 3783 від 19.01.2016);

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 129 Земельного кодексу України (щодо спрощення процедури продажу земельних ділянок комунальної власності іноземним юридичним особам)»,  внесений народними депутатами України Кіралем С.І., Галасюком В.В.,   Підлісецьким Л.Т.,  Опанасенком О.В. та ін.  (реєстр. № 3738 від 29.12.2015);

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку земельних орендних відносин та підвищення ефективності використання сільськогосподарських угідь державної та комунальної власності», внесений народним депутатом України  Зубиком В.В. (реєстр. № 3080 від 14.09.2015);

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель, внесений народним депутатом  Дирівом А.Б.,  Корчиком В.А.,  Рибаком І.П., Люшняком М.В.,  Недавою О.А., Заболотним Г.М. та ін.  (реєстр. № 4355-1 від 14.04.2016 р.);

5. Про проект Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення за межами населених пунктів»,  внесений народним депутатом України  Мураєвим Є.В. (реєстр. № 4200 від 11.03.2016);

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку малих та середніх підприємств виноробства в Україні»,  внесений народними депутатами України  Балогою В.І., Петьовкою В.В. (реєстр. № 2437а від 24.07.2015);

7. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незаконного полювання та зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом)»,  внесений народним депутатом України  Купрієнком О.В.  (реєстр. № 2797 від 08.05.2015);

8. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов'язаних із розробкою проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь», внесений народним депутатом України  Козаченком Л.П. (реєстр. № 2902 від 19.05.2015 ).

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Шумейка С.Г. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження розміру земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть одночасно перебувати в оренді та/або суборенді в одного орендаря та інших осіб, які ним контролюються», внесений народним депутатом України  Шиньковичем А. В. (реєстр. № 3783 від 19.01.2016).

 

В інформації зазначалось, що у законопроекті пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, законів  України «Про оренду землі» та «Про судовий збір», які спрямовані на обмеження монопольного використання земель сільськогосподарського призначення в межах одного району одним суб’єктом землекористування. Зокрема, у проекті встановлюється, що за рішенням районної ради, яке приймається на строк не менш як три роки, загальний розмір земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть одночасно перебувати в оренді та/або суборенді в одного орендаря та інших осіб, які ним контролюються, відповідно до умов, визначених Законом України «Про захист економічної конкуренції», не може перевищувати 35 відсотків розміру всіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення району, які можуть бути передані в оренду. При цьому у разі прийняття такого рішення, орендар та інші відповідні особи зобов’язані протягом місяця після збирання врожаю поточного року розірвати договори оренди щодо земельних ділянок, розмір яких перевищує встановлені обмеження, або внести до них відповідні зміни». У разі ж невиконання цієї вимоги такі договори «розриваються або до них вносяться зміни за правилами цивільного судочинства за позовом відповідного органу місцевого самоврядування.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Нестеренко В.Г., Заболотний Г.М., Кулініч О.І., Мірошніченко І.В.

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 24; «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження розміру земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть одночасно перебувати в оренді та/або суборенді в одного орендаря та інших осіб, які ним контролюються, внесений народним депутатом України  Шиньковичем А. В. (реєстр. № 3783) відхилити.

2.      Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Кіраля С.І. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 129 Земельного кодексу України (щодо спрощення процедури продажу земельних ділянок комунальної власності іноземним юридичним особам)», внесений народними депутатами України Кіралем С.І., Галасюком В.В., Підлісецьким Л.Т.,  Опанасенком О.В. та ін.  (реєстр. № 3738 від 29.12.2015);

 В інформації зазначалось, що метою законопроекту є покращення інвестиційних умов та гарантій для інвесторів щодо  залучення надходження іноземних інвестицій в економіку України та коштів до місцевих бюджетів.

Змінами до законопроекту, які вносяться до ст. 129 Земельного кодексу України, зокрема, пропонується виключення необхідності погодження Кабінетом Міністрів України продажу земельних ділянок комунальної власності іноземним юридичним особам. Також пропонується  продаж земельних ділянок, що перебувають у власності територіальних громад, іноземним юридичним особам здійснювати за рішеннями відповідних органів місцевого самоврядування (радами) в межах своїх повноважень визначених Земельним кодексом України або за результатами проведення земельних торгів (аукціонів).

Перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилася на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Заболотний Г.М.

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23; «утрим.» - 2

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 129 Земельного кодексу України (щодо спрощення процедури продажу земельних ділянок комунальної власності іноземним юридичним особам)»,  внесений народними депутатами України Кіралем С.І., Галасюком В.В.,   Підлісецьким Л.Т.,  Опанасенком О.В. та ін.  (реєстр. № 3738) прийняти за основу.

2.      Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято.

 

3

СЛУХАЛИ: Інформацію консультанта секретаріату Комітету Чужмир К.М. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку земельних орендних відносин та підвищення ефективності використання сільськогосподарських угідь державної та комунальної власності», внесений народним депутатом України  Зубиком В.В. (реєстр. № 3080 від 14.09.2015).

В інформації зазначалось, що проект передбачає внесення змін до Земельного та Цивільного кодексів України, а також законів України "Про оренду землі", "Про оцінку земель" та "Про заставу". Змінами пропонується: зняти заборону на передачу у заставу права оренди і користування землями державної та комунальної власності за умови отримання цього права на аукціонах і згоду власника ділянок; замінити безальтернативне право орендаря на поновлення договору оренди на його перевагу при визначенні переможця аукціонів при пропонуванні однакової ціни; запровадити обов‘язкові інвестиційні та екологічні зобов‘язання орендарів; увести критерії виставлення прав довгострокової (як правило на 49 років) оренди на продаж; прив‘язати орендні платежі до курсу долара; визначити особливості застави права оренди та емфітевзису; надати право викупу орендованих на конкурентних засадах земельних ділянок (після зняття законодавчого мораторію на їх купівлю-продаж та за умови ефективного господарювання на земельних ділянках сільськогосподарського призначення та виконання орендарем усіх інвестиційних зобов‘язань); а також забезпечити оприлюднення на веб-порталі Держгеокадастру (правонаступника Держземагенства) переліку та реквізитів усіх договорів оренди сільгоспугідь державної та комунальної власності, запровадити моніторинг та оцінку ефективності використання сільськогосподарських угідь та до 2018 року довести до 70% питому вагу площ сільськогосподарських угідь державної власності, права оренди яких були продані на земельних торгах тощо.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.В. висловився за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Кулініч О.І., Заболотний Г.М.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 25.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку земельних орендних відносин та підвищення ефективності використання сільськогосподарських угідь державної та комунальної власності», внесений народним депутатом України  Зубиком В.В. (реєстр. № 3080) відхилити.

2.      Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Заболотного Г.М. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель, внесений народним депутатом  Дирівом А.Б.,  Корчиком В.А.,  Рибаком І.П., Люшняком М.В.,  Недавою О.А., Заболотним Г.М. та ін.  (реєстр. № 4355-1 від 14.04.2016 р.).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є підтримка добровільного об’єднання територіальних громад в країні з метою формування спроможних органів місцевого самоврядування до виконання наданих ним повноважень та оптимізація правового регулювання у сфері здійснення державного контролю за використанням та охороною земель.

З питань розпорядження землями законопроектом   пропонується:  встановити, що землі державної власності за межами населених пунктів, передаються у власність територіальних громад, які об’єднались відповідно до закону, та визначити порядок такої передачі;  передати сільським, селищним, міським радам повноваження з розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень (крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення на об’єктах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та інших, які мають важливе значення для держави);  надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності;  визначити порядок встановлення (відновлення) меж територіальних громад при виникненні невизначеності або спору з приводу таких меж.

Стосовно здійснення державного контролю за використанням та охороною земель пропонується надати дані повноваження центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів (Державній екологічній інспекції України та її територіальним органам).

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Люшняк М.В., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Бакуменко О.Б.,  Нестеренко В.Г., Мірошніченко І.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» -25

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель (реєстр. № 4355-1), поданий народними депутатами України Дирівом А.Б., Корчиком В.А., Рибаком І.П. та іншими, відхилити.
  2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету
    Заболотного Г.М.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5

СЛУХАЛИ: Інформацію консультанта секретаріату Комітету Чужмир К.М. про проект Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення за межами населених пунктів»,  внесений народним депутатом України  Мураєвим Є.В. (реєстр. № 4200 від 11.03.2016).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується ввести мораторій строком на десять років на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення незалежно від форми власності за межами населених пунктів. Мораторій не поширюється на суспільні відносини, що виникають у разі відчуження земельних ділянок рекреаційного призначення для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності. Проектом Закону передбачено заборонити ліквідацію та руйнування об’єктів стаціонарної рекреації, визначених Земельним кодексом України, розташованих на земельних ділянках, визначених статтею 1 цього Закону, крім випадків, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій. У разі руйнування об’єктів стаціонарної рекреації незалежно від форми власності, пов’язаного з виникненням надзвичайної ситуації, зміна цільового призначення земельних ділянок, на яких були розташовані ці об’єкти, забороняється. Контроль за дотриманням мораторію на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення незалежно від форми власності за межами населених пунктів і забороною ліквідації та руйнування об’єктів стаціонарної рекреації, розташованих на земельних ділянках, визначених статтею 1 цього Закону, крім випадків, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, здійснюється місцевими органами виконавчої влади та центральними органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів, житлово-комунального господарства, екології та природних ресурсів, органами, які здійснюють державний контроль за використанням та охороною земель у межах їх повноважень, визначених чинним законодавством.

Перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилася за відхилення даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» -25.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України ««Про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення за межами населених пунктів»,  внесений народним депутатом України  Мураєвим Є.В. (реєстр. № 4200) відхилити.

2.      Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Петьовки В.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку малих та середніх підприємств виноробства в Україні»,  внесений народними депутатами України  Балогою В.І., Петьовкою В.В. (реєстр. № 2437а від 24.07.2015);

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є усунення диспропорцій при ліцензуванні малих та великих підприємств виноробства, стимулювання виходу з тіні малих та середніх виробників, сприяння росту конкурентоспроможності  галузі. Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" встановивши диференційовану вартість ліцензії на оптову торгівлю вином в залежності від площі виноградників підприємства та обсягів виробництва. У зв’язку з різним підходом до ліцензування вина та алкогольних напоїв у цілому, статтю 1 доповнено пунктом, в якому дається визначення вина виноградного. Також, законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про виноград і виноградне вино», якими вводиться поняття особистого виноробного господарства, малого та середнього виноробних підриємств.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.В. висловився за направлення  даного законопроекту на доопрацювання.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Заболотний Г.М., Нестеренко В.Г., Мірошніченко І.В., Люшняк М.В., Дідич В.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд  Верховної Ради України пропозицію про повернення даного проекту Закону  суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання ».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 24; «утрим» - 1

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд  Верховної Ради України пропозицію про повернення   суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку малих та середніх підприємств виноробства в Україні»,  внесений народними депутатами України  Балогою В.І., Петьовкою В.В. (реєстр. № 2437а).
  2. Рішення направити до Комітету  з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято.

 

7

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Корякіної І.І. про проект Закону України  «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незаконного полювання та зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом)»,  внесений народним депутатом України  Купрієнком О.В.  (реєстр. № 2797 від 08.05.2015).

В інформації зазначалось, що законопроект передбачає закріплення поняття «істотної шкоди» за вчинення злочину, передбаченого статтею 249 Кримінального Кодексу України «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом», шляхом поширення на дану статтю  дію примітки статті 248 КК України «Незаконне полювання», а також розширення диспозиції цієї статті, та встановлення більш уточнених обмежень щодо незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.В. висловився за відхилення даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» -25

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незаконного полювання та зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом)»,  внесений народним депутатом України  Купрієнком О.В.  (реєстр. № 2797) відхилити.
  2. Дане рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Козаченка Л.П. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов'язаних із розробкою проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь», внесений народним депутатом України  Козаченком Л.П. (реєстр. № 2902 від 19.05.2015 ).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є усунення прогалин чинного законодавства України, які виникли внаслідок прийняття Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)”. Впровадження пропонованих законопроектом змін вимагає також перегляду Кабінетом Міністрів України та органами виконавчої влади своїх  нормативно-правових актів. Проект Закону скасовує штрафні санкції за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених у випадках, визначених законом, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, а також вилучає норми Земельного кодексу, що втратили доцільність внаслідок змін у законодавстві.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.В. висловився на підтримку даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 25.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов'язаних із розробкою проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь», внесений народним депутатом України  Козаченком Л.П. (реєстр. № 2902) прийняти за основу.
  2. Дане рішення направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41