КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

     Протокол №  28

від  2  лютого  2016 р.

 

Засідання Комітету     

вул. Грушевського, 5, конференц-зала,

 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Голова Комітету  Кутовий Т.В.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:  Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Давиденко В.М., Дідич В.В., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Козаченко Л.П., Кіт А.Б., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Мартиняк С.В., Нестеренко В.Г., Негой Ф.Ф., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

 Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бобов Г.Б., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Добкін Д.М., Івченко В.Є., Корнацький А.О., Кузьменко А.І., Кучер М.І., Лунченко В.В., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

 

   Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М.,  заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А.,  головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ 

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Гордєєвим А.А.  (реєстр. № 3157 від 18.12.2015 р.).

   2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», внесений народними депутатами України Підлісецьким Л.Т., Мірошніченком І.В., Івченком В.Є.  (реєстр. № 2155 від 21.09.2015 р.).

 3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури землевідведення для будівництва об'єктів з виробництва теплової та/або електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива», внесений народними депутатами України Домбровським О.Г., Лівіком О.П., Єфімовим М.В. (реєстр. № 2529а від 26.08.2015 р.).

 4. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження державного фінансування робіт з ідентифікації та реєстрації тварин», внесений народним депутатом України Івченком В.Є. (реєстр. № 3646 від 14.12.2015 р.).

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», внесений  Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3750 від 04.01.2016 р.).

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських товаровиробників)»,  внесений народним депутатом України Міщенком С.Г. (реєстр. 3748 від 04.01.2016) .

7. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства», поданий народними депутатами України Кужель О.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 3748-1 від 05.01.2016).

8. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення пільг для сільськогосподарських господарств», поданий народним депутатом України Яценком А.В. (реєстр. № 3748-2 від 15.01.2016).

9. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарських підприємств», поданий народним депутатом України Нестеренком В.Г. (реєстр. № 3749 від 04.01.2016).

 

1

           СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Хланя С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Гордєєвим А.А.  (реєстр. № 3157 від 18.12.2015 р.).

В інформації зазначалось, що у проекті пропонується уточнити окремі положення Водного кодексу України  та Земельного кодексу України, якими регулюється оренда водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками, а також надати додатковий захист  сільсгозптоваровиробникам, фермерським господарствам, фізичним особам-підприємцям, які використовують зрошувальне землеробство. Прийняття проекту, як зазначив доповідач, забезпечить вдосконалення захисту прав вітчизняних сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність у сфері сільськогосподарського виробництва, організацію ефективного сільськогосподарського виробництва на максимальній території земель сільськогосподарського призначення України, підтримку аграрної галузі України – лідера у отриманні доходів від експортних операцій в Україні, а також гарантуватиме стабільність надходжень до Державного бюджету України від економічної діяльності сільгосптоваровиробників України, збереження та створення робочих місць у агарній галузі.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України  Рутицька В.В. висловилася на підтримку даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Гордєєвим А.А., реєстр. № 3157 від 18.12.2015 р., прийняти за основу.

2.            Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Підлісецького Л.Т. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», внесений народними депутатами України Підлісецьким Л.Т., Мірошніченком І.В., Івченком В.Є. (реєстр. № 2155 від 21.09.2015 р.).

В інформації зазначалось, що у проекті передбачається спрощення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності. Це, на думку доповідача, має сприяти поліпшенню інвестиційного клімату  в Україні, створенню необхідних умови для розвитку економіки та ведення бізнесу. З цією метою відповідні зміни пропонується внести до Земельного кодексу України, законів України «Про землеустрій», «Про оцінку земель», «Про відчуження земельних ділянок, інших об‘єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про регулювання містобудівної діяльності».

 Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловився на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Люшняк М.В., Кулініч О.І., Мірошніченко І.В. 

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», внесений народними депутатами України Підлісецьким Л.Т., Мірошніченком І.В., Івченком В.Є., реєстр. № 2155 від 21.09.2015 р., прийняти за основу.

2.            Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3

           СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Домбровського О.Г. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури землевідведення для будівництва об'єктів з виробництва теплової та/або електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива», внесений народними депутатами України Домбровським О.Г., Лівіком О.П., Єфімовим М.В. (реєстр. № 2529а від 26.08.2015 р.).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є створення сприятливих умов для прискорення розвитку сфери виробництва теплової та/або електричної енергії з відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива, які не мають негативного впливу на навколишнє середовище та забезпечують заміщення викопних видів палива, зокрема, природного газу, для виробництва теплової та електричної енергії.

Досягнення зазначеної мети передбачено шляхом удосконалення законодавчої бази в сфері використання земель для будівництва зазначених вище об’єктів за рахунок  розміщення таких об’єктів на земельних ділянках усіх категорій земель без зміни їх цільового призначення та  надання земельних ділянок із земель державної або комунальної форми власності у користування власникам зазначених об’єктів за відсутності плану зонування або детального плану території.

Для досягнення поставлених цілей законопроектом передбачено внесення змін до Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», «Земельного кодексу України»,  Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловився на підтримку даного законопроекту.

 

  В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету    Люшняк М.В., Кулініч О.І., Мірошніченко І.В. 

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.     Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури землевідведення для будівництва об'єктів з виробництва теплової та/або електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива», внесений народними депутатами України Домбровським О.Г., Лівіком О.П., Єфімовим М.В., реєстр. № 2529а від 26.08.2015 р.,  прийняти за основу.

2.  Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

4

           СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету  Боремської З.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження державного фінансування робіт з ідентифікації та реєстрації тварин», внесений народним депутатом України Івченком В.Є. (реєстр. № 3646 від 14.12.2015 р.).

В інформації зазначалось, що для недопущення зменшення фінансування з Державного бюджету України заходів з ідентифікації та реєстрації тварин, законопроектом вносяться зміни до статей 7 і 10 Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», в пункт 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин».

Цими змінами пропонується вилучити із відповідних положень даних законів терміну «система термін «система ідентифікації та реєстрації тварин» із його одночасною заміною терміном «проведення робіт з ідентифікації та реєстрації тварин».

   З урахуванням даних змін, згідно з Пояснювальною запискою до законопроекту, Кабінет Міністрів України забезпечуватиме фінансування проведення робіт з ідентифікації та реєстрації тварин та   передбачатиме при підготовці проектів законів України про Державний бюджет України на відповідний рік кошти на фінансування проведення робіт з  ідентифікації та реєстрації тварин.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України  Рутицька В.В.  висловилася на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету    Заболотний Г.М., Люшняк М.В., Бакуменко О.Б.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 18, «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.     Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження державного фінансування робіт з ідентифікації та реєстрації тварин», внесений народним депутатом України Івченком В.Є., реєстр. № 3646 від 14.12.2015 р., прийняти за основу.

2.            Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

5

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України Светеліка О.Д. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», внесений  Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3750 від 04.01.2016 р.).

В інформації зазначалось,  що метою законопроекту є встановлення повноважень Кабінету Міністрів України затверджувати Правила охорони теплових мереж, що дозволить у майбутньому прийняти постанову щодо затвердження цих Правил і забезпечити безпеку та надійну експлуатацію об’єктів теплових мереж.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», та уточнити у статті 1 цього Закону що місцеві (локальні) теплові мережі відносяться до об’єктів енергетики.

Також законопроектом передбачається внесення змін до статті 23 Закону в частині встановлення вздовж наземних, надземних та підземних місцевих (локальних) теплових мереж, як і для магістральних трубопроводів теплових мереж, охоронних зон на відстані від 3 до 5 метрів. Підприємства, які експлуатують місцеві (локальні) теплові мережі, в установленому порядку будуть видавати підприємствам, установам та організаціям, а також громадянам письмові дозволи на використання земель або виконання дозволених видів робіт у межах охоронних зон магістральних та місцевих (локальних) теплових мереж.

Віднесення місцевих (локальних) теплових мереж до об’єктів енергетики дозволить визначити на законодавчому рівні, що у межах охоронних зон місцевих (локальних) теплових мереж, як і у межах зон магістральних теплових мереж, забороняється вчиняти будь-які дії, що можуть спричинити їх пошкодження, порушити стабільну роботу об’єктів теплових мереж, перешкоджати виконанню планових, аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт, призвести до нещасних випадків.

Змінами до статті 32 Закону пропонується встановити, що Правила охорони теплових мереж затверджуються Кабінетом Міністрів України, у яких визначається порядок використання магістральних та місцевих (локальних) теплових мереж, а також додаткові вимоги щодо особливого режиму використання земель у межах їх охоронних зон.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України  Рутицька В.В. та  Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися на підтримку даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект прийняти за основу та в цілому».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», внесений  Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 3750 від 04.01.2016 р.,  прийняти за основу та в цілому.

2.     Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6-7-8-9

Проекти законів України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських товаровиробників)»,  внесений народним депутатом України Міщенком С.Г. (реєстр. № 3748 від 04.01.2016),  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства», поданий народними депутатами України Кужель О.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 3748-1 від 05.01.2016),   «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення пільг для сільськогосподарських господарств», поданий народним депутатом України Яценком А.В. (реєстр. № 3748-2 від 15.01.2016),  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарських підприємств», поданий народним депутатом України Нестеренком В.Г. (реєстр. № 3749 від 04.01.2016), були заслухані та обговорені.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41