КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

   Протокол № 30     

                                                                                                      від 15  березня  2016 р.  

 

Засідання Комітету     

вул. Грушевського, 5, конференц-зала,

 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Голова Комітету  Кутовий Т.В.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:  Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Бобов Г.Б., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Івченко В.Є., Кузьменко А.І., Кучер М.І., Кіт А.Б., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Мартиняк С.В., Мушак О.П., Мірошніченко І.В., Нестеренко В.Г., Негой Ф.Ф., Хлань С.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Вітко А.Л., Добкін Д.М., Дідич В.В., Заболотний Г.М., Корнацький А.О., Люшняк М.В., Петьовка В.В., Омельянович Д.С., Юрчишин П.В.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.      Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», повторне II читання (реєстр. № 1599 від 23.12.2014)

2.      Про проект Закону України «Про внесення змін до окремих законодавчих актів України (щодо впорядкування питань з поновлення договору оренди земельної ділянки)», внесений народним депутатом України  Антонищаком А.Ф.  (реєстр. № 3753 від 05.01.2016)

  1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону», внесений народними депутатами України Фріз І.В., Герасимовим А.В. (реєстр. № 3784 від 19.01.2016)
  2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права постійного користування органами Державної прикордонної служби України земельними ділянками для інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону», внесений народними депутатами України  Фріз І.В., Матузко О.О., Кутовим Т.В. (реєстр. № 4037 від 08.02.2016)
  3. Про проект Закону України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого розподілу земель у процесі приватизації державних підприємств, установ та організацій»,   внесений народними депутатами України Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Бакуменком О.Б., Лунченком В.В.,  Юрчишиним П.В., Бриченком І.В.  та ін. (реєстр. № 3866 від 02.02.2016)
  4. Про проект Закону України Закону «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру»,   внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. 4172 від 29.02.2016)
  5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування земель залізничного транспорту», внесений народним депутатом України  Фроловим М.О.  (реєстр. № 2394а від 17.07.2015 )
  6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок та будівництво на них», внесений народним депутатом України  Алєксєєвим С.О. (реєстр. № 2412а від 17.07.2015)
  7. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування господарських (присадибних) будівель і споруд)», внесений народним депутатом України  Кобцевим М.В.  (реєстр. № 2513 від 01.04.2015)

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Івченка В.Є. про підготовлений на повторне друге читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», повторне II читання (реєстр. № 1599).

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти у повторному другому читанні та в цілому, як Закон України».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 18; «утрим.» - 3

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств»,   реєстр. № 1599, прийняти у повторному другому читанні та в цілому, як Закон України.

  1. Доповідачем з даного питання на сесії Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Івченка В.Є.

Рішення прийнято.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Шумейка С.Г. про проект Закону України «Про внесення змін до окремих законодавчих актів України (щодо впорядкування питань з поновлення договору оренди земельної ділянки)», внесений народним депутатом України  Антонищаком А.Ф.  (реєстр. № 3753 від 05.01.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є впорядкування питання, пов'язаного з поновленням дії договору оренди земельної ділянки, термін дії якого закінчився, проте орендар у встановленому законом порядку звернувся про його поновлення. Відповідні зміни пропонується внести до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі» і встановити, що відповідні органи не приймають окреме рішення про поновлення договору оренди та укладання додаткової угоди (щодо земель державної та комунальної власності). Також пропонується заборонити включати у договір оренди землі додаткові умови, що не являються істотними умовами договору та законодавчо зобов'язати орендодавця вмотивовано повідомляти орендаря про причини відмови підписання ним додаткової угоди про поновлення договору оренди (зазначена норма стосується як земель приватної власності, так і земель державної та комунальної власності).

Перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилась за відхилення даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до окремих законодавчих актів України (щодо впорядкування питань з поновлення договору оренди земельної ділянки), реєстр.№3753, відхилити.
  2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

3

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Фріз І.В. про проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону», внесений народними депутатами України Фріз І.В., Герасимовим А.В. (реєстр. № 3784 від 19.01.2016).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується внести зміни до Земельного і Водного кодексів України, Закону України «Про Державний кордон України» та визначити розміри земельних ділянок (земельної смуги), які надаються у постійне користування органам Державної прикордонної служби України для будівництва та утримання інженерно-технічних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об'єктів прикордонної інфраструктури завширшки не менш ніж 50 метрів, а також звільнити органи Державної прикордонної служби України від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва у разі використання земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення для вищезазначених потреб.

Перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. та заступник Міністра – керівник апарату Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Малашкін М.А. висловились за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Кулініч О.І., Мушак О.П.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19; «утрим.» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону», внесений народними депутатами України Фріз І.В., Герасимовим А.В., реєстр. № 3784 від 19.01.2016, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
  2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Фріз І.В. про проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права постійного користування органами Державної прикордонної служби України земельними ділянками для інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону», внесений народними депутатами України  Фріз І.В., Матузко О.О., Кутовим Т.В. (реєстр. № 4037 від 08.02.2016).

В інформації зазначалось, що законопроектом вносяться зміни до Цивільного і Земельного кодексів України та Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», з метою створення умов для оперативного вирішення питань вилучення земельних ділянок, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб для подальшого інженерно-технічного облаштування державного кордону України із суміжними державами, що дозволить забезпечити виконання завдань із охорони та захисту державного кордону, шляхом нормативно-правового визначення порядку та умов реквізиції земельних ділянок для потреб будівництва та утримання об'єктів прикордонної інфраструктури органами Державної прикордонної служби України.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19; «утрим.» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права постійного користування органами Державної прикордонної служби України земельними ділянками для інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону», внесений народними депутатами України  Фріз І.В., Матузко О.О., Кутовим Т.В., реєстр. № 4037 від 08.02.2016, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
  2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

 

5

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Кулініча О.І. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого розподілу земель у процесі приватизації державних підприємств, установ та організацій»,   внесений народними депутатами України Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Бакуменком О.Б., Лунченком В.В.,  Юрчишиним П.В., Бриченком І.В.  та ін. (реєстр. № 3866 від 02.02.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є збільшення матеріальної бази місцевого самоврядування за рахунок земель резервного фонду, що утворюється в процесі приватизації (розпаювання земель) державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій. Пропонується встановити, що у процесі приватизації земель державних підприємств, установ та організацій землі, з яких формується резервний фонд земель, повинні бути передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Також у змінах до статті 49 Закону України «Про землеустрій» передбачається встановити, що проекти землеустрою щодо приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій включають схему розподілу земель підприємств, установ, організацій на землі, що передаються у приватну власність, землі, що залишаються у державній або комунальній власності (лісогосподарського призначення, водного фонду), землі резервного фонду, що залишаються у комунальній власності або передаються з державної до комунальної власності.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України - члени Комітету: Івченко В.Є., Давиденко В.М., Кіт А.Б., Бриченко І.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону   прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого розподілу земель у процесі приватизації державних підприємств, установ та організацій», внесений народними депутатами України Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Бакуменком О.Б., Лунченком В.В.,  Юрчишиним П.В., Бриченком І.В.  та ін., реєстр. № 3866 від 02.02.2016, прийняти за основу.
  2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальової О.В. про проект Закону України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. 4172 від 29.02.2016).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується визнати такими, що втратили чинність, закони України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» та «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції». Закон України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» не виконав поставлених завдань, не сприяє сталому функціонуванню бурякоцукрової галузі на ринкових засадах та не забезпечує подальшого розвитку галузі. Прийняття зазначеного законопроекту надасть можливість зберегти потенціал бурякоцукрової галузі та забезпечити її подальший розвиток на ринкових засадах.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України - члени Комітету Івченко В.Є., Давиденко В.М., Бакуменко О.Б.,  Мушак О.П., Мірошніченко І.В.,  заступник Голови правління «Укрцукор» Катков В.К.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 20; «утрим.» - 1

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений Кабінетом Міністрів України, реєстр. 4172 від 29.02.2016, прийняти за основу.
  2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

7

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Гаркавенка Ю.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування земель залізничного транспорту», внесений народним депутатом України  Фроловим М.О.  (реєстр. № 2394а від 17.07.2015 ).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується доповнити Податковий кодекс України статтею 276 стосовно оподаткування земельних ділянок, що належать до земель залізничного транспорту, та встановити ставку податку за такі земельні ділянки (крім земельних ділянок, на яких розміщуються окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди і які оподатковуються на загальних підставах), у розмірі 0,25 відсотка від їх нормативної грошової оцінки для тих ділянок, що розташовані в межах населених пунктів, та у розмірі 0,02 відсотка від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області  для тих ділянок, що розташовані за межами населених пунктів.

Відповідно до підпункту 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України плата за землю - обов'язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Відповідно до вимог частини другої статті 67 Бюджетного кодексу України до доходів загального фонду місцевих бюджетів належить, зокрема, податок на майно, який зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України. Зменшення ставок оподаткування земельних ділянок, що належать до земель залізничного транспорту, призведе до зменшення бази оподаткування платою за землю, що матиме наслідком втрати місцевих бюджетів, а отже обмеження можливості органів місцевого самоврядування щодо виконання їх повноважень, що негативно вплине на соціально-економічний розвиток регіонів. Крім того, пунктом 284.1 статті 284 Податкового кодексу України передбачено, що Верховна Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України - члени Комітету Козаченко Л.П., Івченко В.Є., Давиденко В.М.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення даного проекту Закону».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.      Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань
податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування земель залізничного транспорту, реєстр. № 2394а, поданого народним депутатом України Фроловим М.О.

2.      Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань
податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Шумейка С.Г. про проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок та будівництво на них», внесений народним депутатом України  Алєксєєвим С.О. (реєстр. № 2412а від 17.07.2015).

В інформації зазначалось, що основною метою законопроекту  є посилення державного контролю за дотриманням законодавства України особами, які здійснюють самовільне зайняття земельних ділянок та будівництво на таких ділянках. Завдання проекту полягає у зменшенні кількості випадків самовільного зайняття земельних ділянок та будівництва на таких ділянках, прискоренні відновлення порушених прав власників відповідних ділянок та землекористувачів.

Зокрема, законопроектом пропонується викласти у новій редакції термін «самовільне зайняття земельної ділянки», доповнити статтю 53-1 «Самовільне зайняття земельної ділянки» Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною другою з кваліфікуючою ознакою - «вчинення самовільного захоплення земельної ділянки особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення», викласти в новій редакції статтю 197-1 «Самовільне зайняття
земельної ділянки та самовільне будівництво» Кримінального кодексу
України, у тому числі запровадити можливість звільнення від кримінальної
відповідальності осіб (крім організаторів групових дій, спрямованих на
самовільне зайняття земельних ділянок), які вперше вчинили злочин,
передбачений даною статтею, якщо до притягнення їх до кримінальної
відповідальності вони звільнили самовільно зайняту земельну ділянку або набули відповідно до законодавства право власності чи користування зайнятими земельними ділянками та повністю відшкодували збитки, заподіяні самовільним зайняттям земельної ділянки.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України - члени Комітету Хлань С.В..  Івченко В.Є.

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 18; «утрим.» - 3.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок та будівництво на них», внесеного народним депутатом України  Алєксєєвим С.О. (реєстр. № 2412а від 17.07.2015).
  2. Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Рішення прийнято.

 

9

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Гаркавенка Ю.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування господарських (присадибних) будівель і споруд)», внесений народним депутатом України  Кобцевим М.В.  (реєстр. № 2513 від 01.04.2015).

В інформації зазначалось, що законопроектом передбачається внесення змін до Податкового кодексу України щодо положень про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема, запропоновано запровадити нове визначення господарські споруди та віднести до цієї категорії колодязі, вигрібні ями, огорожі, ворота, хвіртки, замощення тощо, запровадити, що господарські (присадибні) будівлі та споруди, які знаходяться у власності фізичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.     Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань
податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України
пропозицію про прийняття у першому читанні за основу проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування господарських (присадибних) будівель і споруд), реєстр. № 2513, поданого народним депутатом України Кобцевим М.В.

2.   Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань
податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41