КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 52

5 лютого 2021 року

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала, 08 год. 00 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Колихаєв І.В., Костюк Д.С., Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Соломчук Д.В., Столар В.М.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Продовження розгляду проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, повторне друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, друге читання (реєстр. № 2195 від 01.10.2019).

3. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, повторне друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019), продовження розгляду.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Нікітіна М.В., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б.

За результатами обговорення головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію щодо скорочення (з трьох місяців до двох місяців) строку, протягом якого суб’єкт переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення має бути повідомленим про намір власника її продати, а також скорочення (з двох місяців до одного місяця) строку, протягом якого суб’єкт переважного права повинен повідомити про свою згоду або відмову від реалізації переважного права.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 12; «проти» - 2; «утрим.» - 4.

Рішення прийнято.

Продовження обговорення: народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М., старший проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Мартин А.Г., член Ради Асоціації «Земельна спілка України»  Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Доручити секретаріату Комітету здійснити редакційне і техніко-юридичне доопрацювання тексту законопроекту з урахуванням вимог законодавчої техніки та Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований у повторному другому читанні проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194)., прийняти у повторному другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету, підтримавши поправки від Комітету (відповідно до пункту 4 частини першої статті 15 Закону України "Про комітети Верховної Ради України"), із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, друге читання (реєстр. № 2195 від 01.10.2019).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М., старший проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Мартин А.Г., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., перший заступник директора "ProZorro. Продажі" Марчак Д.М.

За результатами обговорення головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію щодо встановлення річної орендної плати земельних ділянок державної та комунальної власності сільськогосподарського призначення сільськогосподарських угідь у розмірі не менше 7 відсотків від її нормативної грошової оцінки.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14; «проти» - 0; «утрим.» - 5.

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Доручити секретаріату Комітету здійснити редакційне і техніко-юридичне доопрацювання тексту законопроекту з урахуванням вимог законодавчої техніки та Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони (реєстр. № 2195), прийняти у повторному другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету, підтримавши поправки від Комітету (відповідно до пункту 4 частини першої статті 15 Закону України "Про комітети Верховної Ради України"), із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку