КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 64

2 червня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Грищенко Т.М., Кучер М.І., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедури експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано), поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Бужанським М.А., Штепою С.С. та іншими (реєстр. № 5248 від 15.03.2021).

3. Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності, поданий народними депутатами України Мовчаном О.В., Підласою Р.А., Шуляк О.О. та іншими (реєстр. № 5317 від 30.03.2021 р.) і про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності, поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Нікітіною М.В., Прощуком Е.П. та іншими (реєстр. № 5317-1 від 30.03.2021).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу меліоративних систем у тимчасове користування, поданий народними депутатами України Плачковою Т.М., Івченком В.Є., Колтуновичем О.С. та іншими (реєстр. № 3852 від 15.07.2020).

5. Про пропозиції голови підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В. щодо врахування окремих зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств (підготовленого до розгляду у другому читанні) (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

6. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітет з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., начальник управління насінництва та охорони прав на сорти рослин Департаменту аграрної політики Мінекономіки Мельник М.М., Голова асоціації «Українське насіннєве товариство» Прохода Ю.Л., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В.

За ініціативи голови підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвського А.С., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету включити до порядку денного поточного засідання Комітету питання про проект Закону про державний екологічний контроль, поданий народними депутатами України Маріковським О.В., Бондаренком О.В., Прощуком Е.П. та іншими (доопрацьований) (реєстр. № 3091).

За ініціативи голови підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедури експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано), поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Бужанським М.А., Штепою С.С. та іншими (реєстр. № 5248 від 15.03.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Фріс І.П., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано), реєстр. № 5248, прийняти за основу і в цілому як Закон.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності, поданий народними депутатами України Мовчаном О.В., Підласою Р.А., Шуляк О.О. та іншими (реєстр. № 5317 від 30.03.2021 р.) і про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності, поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Нікітіною М.В., Прощуком Е.П. та іншими (реєстр. № 5317-1 від 30.03.2021).

ВИСТУПИЛИ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання;

народний депутат України Мовчан О.В., який доповів по суті законопроекту реєстр. № 5317;

народний депутат України Фріс І.П., який доповів по суті законопроекту реєстр. № 5317-1.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України - члени Комітету Івченко В.Є., Литвиненко С.А., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., старший проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Мартин А.Г., Голова Ради ГО «Всеукраїнське об’єднання «Українське товариство оцінювачів» Амфітеатров О.Д., заступник Голови Фонду державного майна України Бєлова Ю.В.

Розгляд розпочато. Продовження розгляду та прийняття рішення перенесено.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу меліоративних систем у тимчасове користування, поданий народними депутатами України Плачковою Т.М., Івченком В.Є., Колтуновичем О.С. та іншими (реєстр. № 3852 від 15.07.2020).

ВИСТУПИЛА: народний депутат України Плачкова Т.М., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., народні депутати України - члени Комітету Івченко В.Є., Нікітіна М.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., перший заступник Голови Держводагентства Кузьменков О.О., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу меліоративних систем у тимчасове користування, поданий народними депутатами України Плачковою Т.М., Івченком В.Є., Колтуновичем О.С. та іншими (реєстр. № 3852), направити на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 13.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції голови підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В. щодо врахування окремих зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств (підготовленого до розгляду у другому читанні) (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., яка доповіла по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати пропозицію голови підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В. щодо подання порівняльної таблиці (на заміну) до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств (підготовленого до розгляду у другому читанні) (реєстр. № 4046) з урахуванням  пропозицій (поправок) членів Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про державний екологічний контроль, поданий народними депутатами України Маріковським О.В., Бондаренком О.В., Прощуком Е.П. та іншими (доопрацьований) (реєстр. № 3091).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В.. Івченко В.Є., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б.

 ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України направити на доопрацювання проект Закону «Про державний екологічний контроль» (реєстр. № 3091 від 18.03.2021). 

2. Дане рішення надіслати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. та до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування для врахування зауважень і пропозицій членів Комітету при доопрацюванні.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23.

Рішення прийнято.

 

6. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення трудового колективу Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

Інформацію заслухано.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про направлення звернення до Офісу Президента України стосовно підтримки петиції щодо присвоєння звання Герой України Анатолію Кобзаренку посмертно.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ: Підтримати дану ініціативу та направити зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення до Голови ВРУ Разумкова Д.О. щодо порушення клопотання про нагородження секретаря Комітету Чайківського І.А. Орденом За заслуги II ступеню.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Звернутись до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. щодо порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом «За заслуги» II ступеня народного депутата України - секретаря Комітету з питань аграрної та земельної політики Чайківського І.А.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність направлення звернення до Державної аудиторської служби України щодо першочергового проведення державного фінансового аудиту на Державному підприємстві «Дослідне господарство «Реконструкція» селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення», що належить до сфери управління Національної академії наук України.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

 

ВИРІШИЛИ:

Підтримати дану ініціативу та направити зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23.

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку