КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 63

19 травня  2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В., консультант Рудень О.В., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Інформація Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і Міністерства юстиції України щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з скасуванням Окружним адміністративним судом міста Києва рішень Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про припинення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив.

2. Про інформацію Голови Фонду державного майна України Сенниченка Д.В. щодо Меморандуму про співробітництво з Держпродспоживслужбою та поточний стан приватизації підприємств агропромислової галузі, переданих Фонду державного майна України Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у 2019-2021 роках.

3. Про проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Чернявським С.М., Чайківським І.А. та іншими, повторне перше читання (реєстр. № 5202 від 04.03.2021).

4. Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

5. Інформація голів підкомітетів Комітету з питань аграрної та земельної політики про стан законопроектної роботи.

6. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на червень 2021 року.

7. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є., керівник секретаріату Комітету  Старинець О.Г.

За ініціативи голови підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвського А.С., головуючий поставив на голосування пропозицію щодо включення до порядку денного поточного засідання Комітету додаткового питання Про проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна, реєстр. № 3296.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і Міністерства юстиції України щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з скасуванням Окружним адміністративним судом міста Києва рішень Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про припинення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив.

ВИСТУПИЛИ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М. і директор департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Кисельов М.Є., які доповіли по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є.

Інформацію заслухано, обговорено і взято до відома.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Фонду державного майна України Сенниченка Д.В. щодо Меморандуму про співробітництво з Держпродспоживслужбою та поточний стан приватизації підприємств агропромислової галузі, переданих Фонду державного майна України Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у 2019-2021 роках.

ВИСТУПИВ: Голова Фонду державного майна України Сенниченко Д.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є., заступник Голови Фонду державного майна України Кудін Д.І.

ВИРІШИЛИ:

1. Визнати роботу керівництва Фонду державного майна України незадовільною в питанні управління та приватизації підприємств агропромислової галузі, переданих Фонду державного майна України Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

2. Звернутись до Кабінету Міністрів України щодо повернення підприємств агропромислової галузі, переданих Фонду державного майна України Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, в управління Міністерству аграрної політики та продовольства України.

3. Направити зазначене рішення Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14; «утрим.» - 10.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В. яка доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є., начальник правління насінництва та охорони прав на сорти рослин Департаменту аграрної політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Мельник М.М., керівник секретаріату Комітету  Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

Доручити підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Комітету з питань аграрної та земельної політики розробити доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Чернявським С.М., Чайківським І.А. та іншими, повторне перше читання (реєстр. № 5202 від 04.03.2021).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України - член Комітету Івченко В.Є., народний депутат України Прощук Е.П., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М. перший заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Кузьменков О.О., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Хорєв М.Ю., консультант секретаріату Комітету Рудень О.В.

ВИРІШИЛИ:

Подати на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель  та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в повторному першому читанні прийняти законопроект за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна, поданий народними депутатами України Бабієм Р.В., Костіним А.Є., Новіковим М.М. та іншими (реєстр. № 3296 від 31.03.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь: Голова Комітету Сольський М.Т. ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати проект Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна» (реєстр. № 3296 від 31.03.2020) за умови наступного врахування зауважень та пропозицій Комітету.

2. Дане рішення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 2.

Рішення прийнято.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію голів підкомітетів Комітету з питань аграрної та земельної політики про стан законопроектної роботи.

ВИСТУПИЛИ: голови підкомітетів Комітету з питань аграрної та земельної політики, які доповіли по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., член ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б.

Інформацію заслухано. Визначено пріоритетні напрямки законопроектної роботи Комітету.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію про розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на червень 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на червень 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на червень 2021 року.

 

День тижня і дата

проведення засідання

 

Початок роботи

1.                                         

Середа, 2 червня

14 год. 30 хв.

2.                                         

Середа, 16 червня

14 год. 30 хв.

3.                                         

Середа, 30 червня

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку