КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 65

16 червня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 26

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Жидков О.Є., Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020). Продовження розгляду.

2. Про проект Закону про внесення змін до розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Заблоцьким М.Б., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 5440 від 29.04.2021).

3. Про проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель, поданий народним депутатом України Остапенком А.Д. (реєстр. № 4281 від 29.10.2020).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень), поданий народними депутатами України Шкрум А.І., Сольським М.Т., Овчинниковою Ю.Ю. та іншими (реєстр. № 2558 від 01.10.2020).

5. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Фонду розвитку сільських територій, поданий народними депутатами України Костюком Д.С., Вацаком Г.А., Брагарем Є.В. та іншими (реєстр. № 5584 від 28.05.2021). Комітет не головний.

6. Про розгляд пропозицій Міністерства аграрної політики та продовольства України до проекту Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

7.Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В.

За ініціативи голови підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданця А.В., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель, поданий народним депутатом України Остапенком А.Д. (реєстр. № 4281 від 29.10.2020).

За ініціативи голови підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюка Д.С., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Фонду розвитку сільських територій, поданий народними депутатами України Костюком Д.С., Вацаком Г.А., Брагарем Є.В. та іншими (реєстр. № 5584 від 28.05.2021).

За ініціативи голови підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В. та у зв’язку з надходженням до Комітету листа від народного депутата України Шкрум А.І., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень), поданий народними депутатами України Шкрум А.І., Сольським М.Т., Овчинниковою Ю.Ю. та іншими (реєстр. № 2558 від 01.10.2020).

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020). Продовження розгляду.

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В. яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., начальник правління насінництва та охорони прав на сорти рослин Департаменту аграрної політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Мельник М.М., голова асоціації «Українське насіннєве товариство» Прохода Ю.Л., менеджер з відділу з корпоративних питань та зав’язків з громадськістю ТОВ «БАЙЄР» Кучер К., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В.

Прийняття рішення по даному питанню перенесено.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Заблоцьким М.Б., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 5440 від 29.04.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гайду О.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., Президент ГС «Органічна Україна» Березовська О.М., Голова Правління Федерації органічного руху України Милованов Є.В. 

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Заблоцьким М.Б., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 5440 від 29.04.2021), прийняти за основу і в цілому як Закон.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про розгляд пропозицій Міністерства аграрної політики та продовольства України до проекту Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

ВИСТУПИВ: Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати пропозиції Міністерства аграрної політики та продовольства України до проекту Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. В різному

 СЛУХАЛИ: Інформацію про розгляд звернення комунального закладу «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Рівненської обласної ради щодо припинення права постійного користування земельними ділянками історико-культурного призначення, які перебувають у постійному користуванні комунального закладу.

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати пропозицію комунального закладу «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Рівненської обласної ради щодо погодження припинення права постійного користування земельними ділянками історико-культурного призначення, які перебувають у постійному користуванні комунального закладу, у зв’язку із добровільною відмовою комунального закладу «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Рівненської обласної ради від права постійного користування зазначеними земельними ділянками з метою наступної передачі їх у постійне користування комунальному закладу «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Рівненської обласної ради.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України – члена Комітету з питань аграрної та земельної політики Соломчука Д.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність направлення звернення до Кабінету Міністрів України щодо прискорення розробки та затвердження нормативно - правових актів до прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» № 711-ІХ від 17.06.2020 р.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати дану ініціативу та направити зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо необхідності направлення звернення до Кабінету Міністрів України з проханням надати доручення відповідним центральним органам виконавчої влади ініціювати питання повернення до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України державних підприємств, установ та організацій, що належали до сфери його управління до реорганізації.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати дану ініціативу та направити зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку