КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 67

30 червня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Жидков О.Є., Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М.,  спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020). Продовження розгляду.

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5543 від 21.05.2021).

3. Про проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель, поданий народним депутатом України Остапенком А.Д. (реєстр. № 4281 від 29.10.2020).

4. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків - суб'єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5636 від 08.06.2021). Комітет не головний.

5. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на липень 2021 року

6. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В.

За ініціативи голови підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В. та народного депутата України – члена Комітету Соломчука Д.В., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5543 від 21.05.2021).

За ініціативи голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморова А.О.,  головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків - суб'єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5636 від 08.06.2021).

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020). Продовження розгляду.

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Салійчук О.В., начальник правління насінництва та охорони прав на сорти рослин Департаменту аграрної політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Мельник М.М., голова асоціації «Українське насіннєве товариство» Прохода Ю.Л., заступник Голови Держпродспоживслужби Вовнюк А.В., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В. заступник директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Чайковський В.М., юрисконсульт УКАБ Кухар О.В.

За результатами обговорення головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування:

 пропозицію щодо підтримки нової редакції статті 14 Закону України «Про насіння та садивний матеріал», яка розширює повноваження Держпродспоживслужби.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 1; «утрим.» - 19.

Пропозиція не підтримана.

пропозицію щодо надання органам оцінки відповідності будь-якої форми власності права видачі сертифікатів, які посвідчують сортові якості насіння. Ця норма дозволить уповноважувати недержавні підприємства на видачу таких сертифікатів. Неголосування за цю норму залишить діючі норми, по яких сертифікація залишається за ДП «Державний центр сертифікації».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14; «проти» - 4; «утрим.» - 3.

Пропозиція підтримана.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати редакцію доопрацьованого у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики проекту Закону України про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал», доручити народним депутатам України – членам Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, відповідно до частини другої статті 110 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”, оформити та в установленому порядку зареєструвати цей проект і внести його на розгляд Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал» включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про регламент Верховної Ради України”, прийняти його за основу.

3. Доповідати позицію Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України доручити Голові Комітету Сольському М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 20.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель, поданий народним депутатом України Остапенком А.Д. (реєстр. № 4281 від 29.10.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., заступник начальника Центрального управління безпеки військової служби Збройних Сил України Гром С.М.

Прийняття рішення перенесено.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на липень 2021 року

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на липень 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на липень 2021 року.

 

День тижня і дата

проведення засідання

 

Початок роботи

1.                                         

Середа, 14 липня

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про зміни до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (лютий 2021 року – липень 2021 року).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо проведення 7 липня 2021 року у м. Новоград-Волинському Житомирської області виїзних комітетських слухань на тему: «Актуальні питання соціального розвитку сільських територій».

ВИРІШИЛИ:

1. Внести зміни до Плану роботи Комітету на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 27.01.2021 року (протокол № 49), доповнивши розділ IV. «Питання, які планується розглянути на слуханнях у комітеті» пунктом 2 наступного змісту:

 

з/п

Тема комітетських слухань

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

Відповідальні за підготовку члени Комітету

Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету

2.

«Актуальні питання соціального розвитку сільських територій»

7 липня

10:00

м. Новоград-Волинський Житомирської області

Костюк Д.С.

Старинець О.Г.

Корякіна І.І.

2. Визначити відповідальним за організацію підготовки та проведення зазначених слухань народного депутата України – члена Комітету, голову підкомітету питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюка Д.С.

3. Провести зазначені Комітетські слухання 7 липня 2021 року о 10 год. 00 хв. у Новоград-Волинській міській раді (Житомирська область).

4. Визначити доповідачів на Комітетських слуханнях: Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України, голову Житомирської обласної державної адміністрації, заступника Міністра освіти і науки України.

5. Запросити голів територіальних громад, керівників профільних закладів та асоціацій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИСТУПИВ: керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо проведення у Комітеті круглого столу на тему: «Зміни у правовому регулюванні планування використання земель: готовність до реалізації та можливі проблеми у застосуванні».

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ: внести зміни до Плану роботи Комітету на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 27.01.2021 року (протокол № 49), доповнивши розділ V. «Конференції, семінари, «круглі столи», інші заходи, які будуть проводитися Комітетом або за його участю» пунктом 5 наступного змісту:

 

з/п

Тема конференцій, семінарів,
«круглих столів», інших заходів

Пропозиції щодо
строків розгляду

(місяць)

Відповідальні за підготовку члени Комітету

Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету

5.

Круглий стіл на тему: «Зміни у правовому регулюванні планування використання земель: готовність до реалізації та можливі проблеми у застосуванні»

13 липня

Нагаєвський А.С.

Коляда О.М.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: пропозиції до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (вересень 2021 року – січень 2022 року).

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо проведення у вересні 2021 року виїзних комітетських слухань на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку» (Херсонська, Миколаївська, Одеська обл.)

ВИРІШИЛИ:

Підтримати зазначену пропозицію і врахувати її при підготовці проекту плану роботи Комітету на наступну сесію.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку