КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 68

14 липня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 26

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Коляда О.М., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М.,  спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано), друге читання (реєстр. № 5248 від 15.03.2021).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5543 від 21.05.2021).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Нікітіною М.В., Яцик Ю. Г. та іншими (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

4. Про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Актуальні питання соціального розвитку сільських територій» (7 липня 2021 року, м. Новоград-Волинський, Житомирська обл.).

5. Інформація Державної продовольчо-зернової корпорації України щодо питання погашення кредитних зобов’язань, програми закупівлі-продажу у новому маркетинговому році та звіт про результати роботи у II кварталі поточного року.

6. Про затвердження пропозицій Комітету до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

7. Про затвердження Звіту про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

8. Про затвердження Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

9. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано), друге читання (реєстр. № 5248 від 15.03.2021).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями, оператор ГТС України Бєлькова О.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано) (реєстр. № 5248 від 15.03.2021) з поправками народного депутата України Сольського М.Т, поданими від Комітету, відповідно до пункту 4, частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», та рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект (реєстр. 5248) в другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, а також у разі його прийняття як Закону доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання його тексту.

2. Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2-3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5543 від 21.05.2021).

ВИСТУПИЛА: директор директорату громадського здоров‘я Міністерства охорони здоров’я України Руденко І.О., яка доповіла по суті даного питання.

СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Нікітіною М.В., Яцик Ю. Г. та іншими (реєстр. № 5148 від 25.02.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народний депутат України – член Комітету Салійчук О.В., експерт Глущенко С.М., президент Асоціації «Укркондпром» Балдинюк О.В., директор Ліги виробників харчових продуктів Кузнєцов Г.Д., менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації Широченко Т.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах (реєстр. № 5543) відхилити. При підготовці законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» (реєстр. № 5148) до другого читання використати окремі положення законопроекту реєстр. № 5543.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» (реєстр. № 5148) прийняти за основу. При підготовці законопроекту до другого читання, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, врахувати пропозиції, висловлені на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, зазначити їх у Висновку Комітету, а також врахувати деякі положення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах» (реєстр. № 5543).

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Актуальні питання соціального розвитку сільських територій» (7 липня 2021 року, м. Новоград-Волинський, Житомирська обл.).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Актуальні питання соціального розвитку сільських територій».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Державної продовольчо-зернової корпорації України щодо питання погашення кредитних зобов’язань, програми закупівлі-продажу у новому маркетинговому році та звіт про результати роботи у II кварталі поточного року.

ВИСТУПИВ: В.о. голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України Власенко А.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України – член Комітету Кучер М.І., заступник Голови правління ДПЗКУ Волосянко М.І., заступник Голови правління ДПЗКУ Соловйова В.В.

Інформацію заслухано і взято до відома.

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції Комітету до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ: Затвердити пропозиції Комітету до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію про Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ: Затвердити Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію про План роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ: Затвердити План роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій народних депутатів України – членів Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на вересень 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету затвердити розклад засідань Комітету на вересень 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на вересень 2021 року.

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.                                         

Середа, 8 вересня

 

14 год. 30 хв.

2.                                         

Середа, 22 вересня

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність внесення змін до рішення Комітету від 04.09.2019 (протокол № 1) про розподіл обов’язків між першим заступником і заступниками Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

 ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Внести до розподілу обов’язків між першим заступником і заступниками Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики наступні зміни:

1. Пункт 2 викласти в такій редакції: «2. Заступник Голови Комітету РУДИК Сергій Ярославович координує діяльність підкомітету з питань земельних відносин та підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі».

2. Пункт 4 викласти в такій редакції:  «4. Заступник Голови Комітету ЧЕРНЯВСЬКИЙ Степан Миколайович координує діяльність підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку