КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 58

31 березня 2021 року

 

у режимі відеоконференції

11 год. 00 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Грищенко Т.М.,  Герасимов А.В., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 21

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Івченко В.Є., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Чайківський І.А.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Корякіна І.І., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, друге читання (реєстр. № 3205-2 від 25.05.2020).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, друге читання (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

3. Про перегляд рішення Комітету від 17.03.2021 року про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Вінтоняк О.В., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт, поданий народними депутатами України Василенко Л.В., Михайлюк Г.О., Нікітіною М.В. та іншими (реєстр. № 4510 від 17.12.2020).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про насіння і садивний матеріал", поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4593 від 14.01.2021).

6. Інформація щодо процесу приватизації підприємств АПК та проблемних питань приватизації заводів концерну «Укрспирт».

7. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на квітень 2021 року.

8. Різне

 

СЛУХАЛИ: Про обрання в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Юрчишина П.В.

ВИРІШИЛИ:

Обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Юрчишина П.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

За ініціативи заступника Голови Комітету Чернявського С.М., головуючий вніс на рогляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію: перенести прийняття рішення по питанню порядку денного Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про насіння і садивний матеріал", поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4593 від 14.01.2021), на наступне засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, друге читання (реєстр. № 3205-2 від 25.05.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Старинець О.Г., директор департаменту методології і регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку України Гурбич О.І.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю проекту Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (реєстр. № 3205-2), з поправками народного депутата України Чорноморова А.О. поданими від Комітету, відповідно до пункту 4, частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», з урахуванням техніко-юридичного і редакційного уточнення деяких її положень та рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання проект Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (реєстр. № 3205-2) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем від Комітету під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України Чорноморова А.О. – голову підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, друге читання (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., яка доповіла по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4046 від 03.09.2020 р.), прийняти в другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем від Комітету при розгляді даного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про перегляд рішення Комітету від 17.03.2021 року про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Вінтоняк О.В., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України Мезенцева М.С., керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

1. Переглянути рішення від 17 березня 2021 року (протокол № 57).

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС (реєстр. № 4554), прийняти за основу з доопрацюванням положень, що не були предметом розгляду в першому читанні, а саме:

І. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

1.     Статтю 61 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 4, ст. 19 із наступними змінами) викласти в такій редакції:

«Держава забезпечує дітей віком до трьох років дитячим харчуванням, що відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, відповідно до Закону «Про охорону дитинства».».

2.          У Законі України «Про охорону дитинства» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 30, ст.142 із наступними змінами):

1)     статтю 1 доповнити новим абзацом такого змісту:

«діти, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням – діти грудного віку та другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, а також діти грудного та раннього віку, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"»;

2)     в статті 4:

в абзаці четвертому після слова «дитинства» додати такі слова: «підтримки виробництва дитячого харчування, у тому числі первинного виробництва,»;

додати новий абзац такого змісту:

«створення умов для забезпечення наявності на ринку в достатній кількості дитячого харчування, що відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, в тому числі шляхом пільгового кредитування та/або оподаткування операторів ринку харчових продуктів, митного та/або тарифного регулювання»;

3)     додати новий розділ V1 відповідно з такою назвою та змістом:

«РОЗДІЛ V1 Забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням

Стаття 341. Забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням

Забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням здійснюється через набори дитячого харчування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Вимоги до наборів дитячого харчування затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, в натуральних показниках з використанням нормативів фізіологічної потреби організму дитини у продуктах харчування виходячи з їх складу та енергетичної цінності і з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Безкоштовне і пільгове забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення таким харчуванням, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Кабінет Міністрів України щорічно при формуванні Державного бюджету України передбачає видатки на безкоштовне і пільгове забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення таким харчуванням.

Органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про додаткове забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням.

Органи місцевого самоврядування зобов'язані інформувати батьків та інших законних представників дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням, стосовно порядку безкоштовного і пільгового забезпечення дитячим харчуванням.

Контроль за дотриманням порядку безкоштовного і пільгового забезпечення дитячим харчуванням дітей, які мають право на безкоштовне або пільгове забезпечення дитячим харчуванням, здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України».

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт, поданий народними депутатами України Василенко Л.В., Михайлюк Г.О., Нікітіною М.В. та іншими (реєстр. № 4510 від 17.12.2020).

ВИСТУПИЛА: народний депутат України Василенко Л.В., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В., Кучер М.І., Литвиненко С.А.

Обговорення розпочато. Подальший розгляд та прийняття рішення перенесено на наступне засідання Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4593 від 14.01.2021).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Старинець О.Г.

Прийняття рішення з даного питання перенесено на наступне засідання Комітету.

 

6. За ініціативи народних депутатів України – членів Комітету, розгляд питання порядку денного Про інформацію щодо процесу приватизації підприємства АПК та проблемних питань, що стосуються приватизації заводів концерну «Укрспирт» перенесено на засідання Комітету в режимі offline.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на квітень 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на квітень 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на квітень 2021 року.

 

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Середа, 7 квітня

 

11 год. 00 хв.

2.

Середа, 14 квітня

 

14 год. 30 хв.

3.

Середа, 28 квітня

 

14 год. 30 хв.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку