КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 60

14 квітня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Чайківський І.А.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Чернявським С.М., Чайківським І.А. та іншими (реєстр. № 5202 від 04.03.2021).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4593 від 14.01.2021), продовження розгляду.

3. Про проект Закону про захист рослин, поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Мезенцевою М.С., Кучером М.І. та іншими (реєстр. № 4600 від 16.01.2021).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт, поданий народними депутатами України Василенко Л.В., Михайлюк Г.О., Нікітіною М.В. та іншими (реєстр. № 4510 від 17.12.2020).

5. Про проект Закону про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл, поданий народними депутатами України Івченком В.Є., Василенко Л.В., Скороход А.К. та іншими (реєстр. № 5274 від 19.03.2021) та про проект Закону про розвиток бджільництва та захист бджіл, поданий народними депутатами України Нікітіною М.В., Струневичем В.О., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 5274-1 від 26.03.2021).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів», поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Нікітіною М.В., Люботою Д.В. та іншими (реєстр. № 5237 від 12.03.2021).

Комітет не головний

7. Про проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна, поданий народними депутатами України Бабієм Р.В., Костіним А.Є., Новіковим М.М. та іншими (реєстр. № 3296 від 31.03.2020).

8. Про проект Закону про державний екологічний контроль, поданий народними депутатами України Маріковським О.В., Бондаренком О.В., Прощуком Е.П. та іншими (доопрацьований) (реєстр. № 3091 від 18.03.2021).

9. Про проект Закону про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів, поданий народним депутатом України Ковальчуком О.В. (реєстр. № 5203 від 04.03.2021).

10. Різне

 

СЛУХАЛИ: Про обрання в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І.

ВИРІШИЛИ:

Обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

Водночас головуючий на засіданні висловив ряд пропозицій до порядку денного поточного засідання Комітету:

запропонував народним депутатам – членам Комітету змінити черговість розгляду питань порядку денного, а саме: першим питанням розглянути питання Про проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна, реєстр. № 3296; питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів, реєстр. № 5203, розглянути разом з питанням Про проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, реєстр. № 5202, зважаючи на те, що вони системно пов’язані;

у зв’язку зі зверненням до Комітету народних депутатів України - авторів законопроекту про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091) Бондаренка О.В. і Маріковського О.В.,  перенести розгляд даного питання на наступне засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С. з пропозицією перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», реєстр. № 4593, на наступне засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О. з пропозицією перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про захист рослин, реєстр. № 4600, на наступне засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна, поданий народними депутатами України Бабієм Р.В., Костіним А.Є., Новіковим М.М. та іншими (реєстр. № 3296 від 31.03.2020).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Бабій Р.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

Обговорення розпочато. Подальший розгляд та прийняття рішення перенесено.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Чернявським С.М., Чайківським І.А. та іншими (реєстр. № 5202 від 04.03.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., Перший заступник Голови Держводагентства Кузьменков О.О., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. № 5202 від 04.03.2021) до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу з необхідністю доопрацювання законопроекту відповідно до пропозицій Комітету.

2. Врахувати при підготовці законопроекту до другого читання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки щодо доопрацювання положень з метою системного врегулювання питання стимулювання гідротехнічної меліорації земель та узгодження цих положень з іншими законодавчими актами, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту, і звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити про необхідність внесення пропозицій і поправок щодо доопрацювання зазначених положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів, поданий народним депутатом України Ковальчуком О.В. (реєстр. № 5203 від 04.03.2021).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеного головним з опрацювання зазначеного законопроекту, внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття у першому читанні за основу проекту Закону про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів, реєстр. № 5203.

2. Дане рішення направити до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт, поданий народними депутатами України Василенко Л.В., Михайлюк Г.О., Нікітіною М.В. та іншими (реєстр. № 4510 від 17.12.2020).

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Нікітіна М.В., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт», (реєстр. № 4510) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14.

Рішення прийнято.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл, поданий народними депутатами України Івченком В.Є., Василенко Л.В., Скороход А.К. та іншими (реєстр. № 5274 від 19.03.2021) та про проект Закону про розвиток бджільництва та захист бджіл, поданий народними депутатами України Нікітіною М.В., Струневичем В.О., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 5274-1 від 26.03.2021).

ВИСТУПИЛИ: народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., який доповів по суті проекту Закону реєстр. № 5274 та народний депутат України – член Комітету Нікітіна М.В., яка доповіла по суті проекту Закону реєстр. № 5274-1.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Костюк Д.С., народний депутат України Скороход А.К., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., Голова правління ГО «Фундація жінок пасічниць» Адамчук Л.О., президент громадської спілки «Всеукраїнське громадське об’єднання «Спілка пасічників України» Стретович В.М., член правління громадської організації "Всеукраїнське Братство Бджолярів України", експерт - дорадник з питань виготовлення, зберігання, реалізації ферментованих слабоалкогольних і алкогольних напоїв, експерт-дорадник з питань комп’ютерних та автоматизованих систем, менеджменту, комплексного управління якістю (сільськогосподарський консалтинг), кавалер ордена «За заслуги» III ступеня Харковенко А.Д., керівник громадської спілки "Київська обласна спілка пасічників", співголова Всеукраїнської громадської спілки "Пасічники України проти пестицидів", голова громадської організації «Спілка пасічників Ставищенського Краю» Шалієвський П.А.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл, поданий народними депутатами України Івченком В.Є., Василенко Л.В., Скороход А.К. та іншими народними депутатами України (реєстр. № 5274 від 19.03.2021), та альтернативний проект Закону України про розвиток бджільництва та захист бджіл, поданий народними депутатами України Нікітіною М.В., Струневичем В.О., Мельником П.В. та іншими народними депутатами України (реєстр. № 5274-1 від 26.03.2021), включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду прийняти за основу законопроект реєстр. № 5274-1, а законопроект реєстр. № 5274 відповідно відхилити.

2.Співдоповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроектів визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів», поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Нікітіною М.В., Люботою Д.В. та іншими (реєстр. № 5237 від 12.03.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів» (реєстр. № 5237) прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7.В різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про результати виїзного засідання підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету, яке було проведено 01.04.2021 на ДП «Дослідне господарство «Реконструкція» селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення», що належить до сфери управління Національної академії наук України.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Звернутись до Державної аудиторської служби України щодо проведення державного фінансового аудиту ДП «Дослідне господарство «Реконструкція» селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення» за період 01.01.2019 по 31.12.2020 року та у разі виявлення порушень здійснити заходи, передбачені законодавством України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Клочка А.А. до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. щодо можливості передачі законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок на яких розташовані багатоквартирні будинки» (р. № 4444 від 02.12.2020) до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Відповідно до предметів відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання (Постанова Верховної Ради України від 29 серпня 2019 року № 19-IX) залишити даний законопроект у Комітеті з питань аграрної та земельної політики, оскільки більшість зазначених у законопроекті змін відноситься до предмету відання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення Волинської обласної ради щодо погодження припинення права постійного користування земельною ділянкою особливо цінних земель площею 9,2 га під розширення міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ягодин» шляхом її вилучення з постійного користування державного підприємства «Прибузьке лісове господарство».

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Кучер М.І., який доповів по сутні даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Повідомити Волинську обласну раду про те, що вирішення питання, поставленого у поданні від 15.02.2021 № 239/39192-21, не належить до компетенції Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з скасуванням Окружним адміністративним судом міста Києва рішень Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про припинення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашка І.Р. щодо надання інформації стосовно оскарження Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та/або Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі рішень Окружного адміністративного суду міста Києва по справі № 640/16665/20 за позовом ПрАТ «Азот» та по справі № 640/16663/20 за позовом ТОВ «Хімвектор».

2. Звернутися до Міністра юстиції України Малюськи Д.Л. щодо надання роз’яснень процедури виконання зазначених рішень Окружного адміністративного суду міста Києва про зобов’язання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі прийняти відповідні рішення з урахуванням вимог Закону України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну», за умови що за нього має проголосувати більшість членів цієї комісії.

3. Звернутися до правоохоронних органів щодо встановлення можливого факту змови в цій сфері.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку