КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 95

8 липня 2022 року

 

16 год. 30 хв., вул. Липська, 3, зала № 2

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Лабазюк С.П.,  Литвиненко С.А., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти: Боремська З.В., Жидков О.Є., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Інформація Кабінету Міністрів України щодо окремих питань діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

2. Про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки» (23 червня 2022 року, Тернопільська область).

3. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання та вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету наступні пропозиції:

1. Змінити черговість розгляду питань порядку денного і першим питанням розглянути питання Про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки» (23 червня 2022 року, Тернопільська область).

2. Доповнити порядок денний питанням «Про поїздку до Румунії на запрошення Парламенту Румунії для обговорення питань логістики експорту української сільськогосподарської продукції через територію та порти Румунії» і розглянути його другим.

3. Третім питанням розглянути  питання «Різне».

4. Четвертим - заслухати інформацію Кабінету Міністрів України щодо окремих питань діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету. ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки» (23 червня 2022 року, Тернопільська область).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В.

За результатами обговорення головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. поставив на голосування пропозицію народного депутата України – члена Комітету Соломчука Д.В. про включення в Рекомендації комітетських слухань на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки» пункту щодо введення акцизного податку на солодкі газовані напої з подальшим переведенням 50% від суми на підтримку молочної галузі.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати пропозицію народного депутата України – члена Комітету Соломчука Д.В. щодо включення в Рекомендації комітетських слухань на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки» пункту щодо введення акцизного податку на солодкі газовані напої з подальшим  переведенням 50% від суми на підтримку молочної галузі.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Аграрні інновації як фактор росту української економіки».

2. Направити зазначені рекомендації до Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України та Голові Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про поїздку до Румунії на запрошення Парламенту Румунії для обговорення питань логістики експорту української сільськогосподарської продукції через територію та порти Румунії.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь заступник Голови Комітету Чернявський С.М.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати доцільність поїздки представників Верховної Ради України до Румунії для вдосконалення логістики експорту української сільськогосподарської продукції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення від Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» щодо забезпечення бронювання критичних працівників аграрного сектору, які можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану.

ВИСТУПИВ: Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Сластьон Р.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В.

ВИРІШИЛИ:

Направити до Кабінету Міністрів України звернення від Комітету з даного питання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення від Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» щодо кризової ситуації у експорті зерна, насіння олійних культур та продуктів їх переробки залізничними шляхами.

ВИСТУПИВ: Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Сластьон Р.М.

ВИРІШИЛИ:

Направити до Кабінету Міністрів України звернення від Комітету з даного питання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Кабінету Міністрів України щодо окремих питань діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ВИСТУПИВ: Міністр Кабінету Міністрів України Немчінов О.М.,  який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Гайду О.В., заступник голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В., Салійчук О.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Вовнюк А.В., заступник Голови Держпродспоживслужби Лордкіпанідзе А.Ю., заступник Голови Держпродспоживслужби Шевченко О.П., директор Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Лук’янюк О.М., начальник юридичного відділу ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Гедз А.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутись до Кабінету Міністрів України щодо:

визначення координації Держпродспоживслужби Кабінетом Міністрів України через Міністра аграрної політики та продовольства України, з огляду на те, що Мінагрополітики є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, державну політику у сферах сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, охорони прав на сорти рослин, тваринництва, рослинництва, розвитку сільських територій, а також задля забезпечення оптимізації та ефективності діяльності Держпродспоживслужби як єдиного органу;

звільнення Т.в.о. Голови  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Вовнюка А. В.

2. Визнати незадовільною роботу керівника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Рубана О.М. та керівника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Мельникова Д.Ю.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку