КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

Протокол 99

25 серпня 2022 року

 

13 год. 00 хв., у режимі відеоконференції

                                                                   

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 23

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Петьовка В.В., Столар В.М., Халімон П.В., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти: Жидков О.Є., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Нагаєвським А.С., Чорноморовим А.О. та іншими (реєстр. № 7636 від 05.08.2022).

2. Про зміни в структурі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

3. Про обрання голови та складу підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань аграрної та земельної політики.

4. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету. ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Нагаєвським А.С., Чорноморовим А.О. та іншими (реєстр. № 7636 від 05.08.2022).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В. позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Відповідно до частини 3 статті 93 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель (реєстр. № 7636).

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу з необхідністю його доопрацювання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про зміни в структурі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який проінформував народних депутатів України – членів Комітету щодо необхідності виконання підпункту 1 пункту 4 Постанови Верховної Ради України «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції» від 29 липня 2022 року № 2483-IX, а саме: створення у складі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Герасимов А.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Внести зміни до рішення Комітету від 4 вересня 2019 року (протокол № 1) «Про створення підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики і затвердження їх предметів відання» (із змінами) доповнивши пункт 1 такою позицією:

«9) підкомітет з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції;».

2. Затвердити предмети відання підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції:

координація питань, пов’язаних з адаптацією законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), відповідно до предметів відання Комітету;

забезпечення виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції відповідно до предметів відання Комітету;

координація питань, пов’язаних з оцінкою відповідності законопроектів, що знаходяться на розгляді в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики як головного, міжнародно-правовим зобов’язанням України у процесі набуття членства України в Європейському Союзі.

3. Визначити, що Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики ГАЙДУ Олександр Васильович координує діяльність підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Про обрання складу та голови підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В. щодо обрання складу підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції.

 

ВИРІШИЛИ:

внести зміни до рішення Комітету від 18 вересня 2019 року (протокол № 3) «Про обрання складу підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики» (із змінами) і обрати народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної та земельної політики до складу підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції:

Богданця Андрія Володимировича

Гузенка Максима Васильовича

Костюка Дмитра Сергійовича

Нагаєвського Артема Сергійовича

Тарасова Олега Сергійовича

Чорноморова Артема Олеговича

Шол Маргариту Віталіївну

Юрчишина Петра Васильовича

Кучера Миколу Івановича

Кириченка Миколу Олександровича

Буніна Сергія Валерійовича

Тимофійчука Володимира Ярославовича

Грищенко Тетяну Миколаївну

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В. щодо обрання голови підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції, відповідно до статті 37 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

ВИРІШИЛИ:

обрати народного депутата України – члена Комітету НІКІТІНУ Марину Вікторівну головою підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято.

 

4. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо бронювання військовозобов’язаних, які працюють в аграрному секторі.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А.,  який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням вжити всіх необхідних заходів реагування в межах компетенції для врегулювання питання бронювання працівників аграрного сектору.

ВИРІШИЛИ:

звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією одноразово автоматично продовжити строк дії відстрочки від мобілізації до 31 грудня 2022 року для працівників аграрного сектору, термін дії бронювання у яких спливає.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку