КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

Протокол 96

15 липня 2022 року

 

11 год. 00 хв., у режимі відеоконференції

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гузенко М.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Литвиненко С.А.,  Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 25

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Столар В.М., Халімон П.В., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти: Боремська З.В., Коляда О.М., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо недопущення створення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України» та руйнування лісової галузі в Україні, поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Матусевичем О.Б., Салійчуком О.В. та іншими (реєстр. № 7517 від 04.07.2022).

2. Про презентацію до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності.

3. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету. ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо недопущення створення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України» та руйнування лісової галузі в Україні, поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Матусевичем О.Б., Салійчуком О.В. та іншими (реєстр. № 7517 від 04.07.2022).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який проінформував присутніх про надходження до Комітету листа Комітету з питань екологічної політики та природокористування, адресованого Голові Верховної Ради України Стефанчуку Р.О., в якому екологічний Комітет звертається до Голови Верховної Ради України з проханням визначити головним із розгляду проекту Постанови реєстр. № 7517 Комітет з питань екологічної політики та природокористування.

Водночас, головуючий на засіданні зазначив, що відповідно до Постанови Верховної Ради України 29 серпня 2019 року № 19 «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», лісове господарство віднесено до предметів відання Комітету з питань аграрної та земельної політики.

У зв’язку з вищевикладеним, головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію звернутись до Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. з листом, в якому зазначити, що відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» лісове господарство віднесено до предметів відання Комітету з питань аграрної та земельної політики, а тому Постанова реєстр. № 7517 була направлена на розгляд до зазначеного Комітету як головного згідно предметів відання комітетів. 

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.О., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Івченко В.Є., Соломчук Д.В., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

Звернутися до Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. з листом, в якому зазначити, що відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» лісове господарство віднесено до предметів відання Комітету з питань аграрної та земельної політики, а тому проект Постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо недопущення створення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України» та руйнування лісової галузі в Україні, реєстр. № 7517, направлений на розгляд до Комітету з питань аграрної та земельної політики як головного згідно предметів відання комітетів.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який проінформував присутніх про надходження до Комітету листа від ініціатора проекту Постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо недопущення створення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України» та руйнування лісової галузі в Україні (реєстр. № 7517) доповідача з даного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України Фріса І.П. з проханням перенести розгляд зазначеного проекту Постанови у зв’язку з неможливістю особисто взяти участь у засіданні Комітету і доповісти із зазначеного питання.

У зв’язку з вищевикладеним, головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію перенести розгляд проекту Постанови (реєстр. № 7517) на одне з наступних засідань Комітету.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.О., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Герасимов А.В., Івченко В.Є.

За результатами обговорення за ініціативи народних депутатів України – членів Комітету головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. надав слово Голові Державного агентства лісових ресурсів України Болоховцю Ю.В.

ВИСТУПИВ: Голова Державного агентства лісових ресурсів України Болоховець Ю.В., який виклав позицію Держлісагентства з даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Івченко В.Є., Салійчук О.В., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового захисту, цифрових трансформацій і цифровізації Власенко С.Г.

За результатами обговорення за ініціативи народних депутатів України – членів Комітету головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. поставив на голосування пропозицію щодо розгляду проекту Постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо недопущення створення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України» та руйнування лісової галузі в Україні (реєстр. № 7517) та прийняття рішення з зазначеного питання без участі ініціатора, доповідача даного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України, народного депутата України Фріса І.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 7 (Рудик С.Я., Чернявський С.М., Богданець А.В., Бунін С.В., Івченко В.Є., Салійчук О.В., Тимофійчук В.Я.); «проти» - 9 (Гайду О.В., Чайківський І.А., Грищенко Т.М., Литвиненко С.А., Кучер М.І., Костюк Д.С., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В.); «утрим.» – 6 (Мейдич О.Л., Гузенко М.В., Кириченко М.О., Тарасов О.С., Чорноморов А.О., Юрчишин П.В.).

Рішення не прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про презентацію до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності.

ВИСТУПИВ: радник Міністра аграрної політики та  продовольства України Соколов М.Ю., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В.

Презентацію розглянуто.

 

3. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність повернення до розгляду питання, що стосується діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

ВИРІШИЛИ:

1) висловити недовіру заступнику Голови Держпродспоживслужби Лордкіпанідзе А.Ю., на якого 12 липня цього року Кабінетом Міністрів України було тимчасово покладено виконання обов’язків Голови Служби;

2) висловити недовіру Начальнику Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Лозинському Б.В.;

3) повторно звернутись до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо визначення координації Держпродспоживслужби Кабінетом Міністрів України через Міністра аграрної політики та продовольства України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17.

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про внесення зміни до Плану роботи Комітету на період роботи сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який проінформував присутніх про пропозицію народного депутата України – члена Комітету Буніна С.В. щодо проведення 21 липня 2022 року круглого столу на тему: «Актуальні питання співпраці України та Польщі в галузі ветеринарії».

В обговоренні взяв участь народний депутат України – член Комітету Салійчук О.В.

ВИРІШИЛИ:

внести зміни до Плану роботи Комітету з питань аграрної та земельної політики на період роботи сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 26 січня 2022 року (протокол № 80), і доповнити Розділ V. «Конференції, семінари, «круглі столи», інші заходи, які будуть проводитися Комітетом або за його участю» пунктом 8 наступного змісту:

 

з/п

Тема конференцій, семінарів,

«круглих столів», інших заходів

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету

8.

Круглий стіл на тему: «Актуальні питання співпраці України та Польщі в галузі ветеринарії»

липень

 

Боремська З.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14.

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку