КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 100

30 серпня 2022 року

 

вул. Липська, 3, зала № 2, 16 год. 00 хв.

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В.

Всього присутніх: 21

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Рудик С.Я., Столар В.М., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Юрчишин П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про затвердження Звіту про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

2. Про затвердження Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

3. Про затвердження пропозицій до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

4. Інформація Кабінету Міністрів України щодо деяких напрямків  роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

5. Про проект Закону про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал», друге читання (реєстр. № 3680-д від 16.07.2021).

6. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7588 від 25.07.2022) та про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення, поданий народними депутатами України Гуньком А.Г., Чорноморовим А.О., Галушко М.Л. та іншими (реєстр. № 7588-1 від 10.08.2022).

7.Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету. Водночас, головуючий на засіданні запропонував змінити черговість розгляду питань порядку денного, а саме: четверте питання порядку денного «Інформація Кабінету Міністрів України щодо деяких напрямків  роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» розглянути шостим питанням.

В обговоренні взяв участь народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицією змінити черговість розгляду питань порядку денного, а саме: шосте питання порядку денного «Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7588 від 25.07.2022) та про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення, поданий народними депутатами України Гуньком А.Г., Чорноморовим А.О., Галушко М.Л. та іншими (реєстр. № 7588-1 від 10.08.2022)» розглянути п’ятим питанням.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження Звіту про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про затвердження Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити План роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про затвердження пропозицій до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити пропозиції до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7588 від 25.07.2022) та про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення, поданий народними депутатами України Гуньком А.Г., Чорноморовим А.О., Галушко М.Л. та іншими (реєстр. № 7588-1 від 10.08.2022).

ВИСТУПИВ: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті проекту Закону реєстр. № 7588.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

ВИСТУПИВ: народний депутат України Гунько А.Г., який доповів по суті проекту Закону реєстр. № 7588-1.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України:

відповідно до частини 3 статті 93 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати включити до порядку восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроекти реєстр. №№ 7588 та 7588-1;

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки (реєстр. № 7588 від 25.07.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу з необхідністю доопрацювання відповідно до частини першої статті 116 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» в частині внесення  зміни до Земельного кодексу України, Закону України "Про оренду землі" та інших законів, які передбачають право постійного користувача передавати земельну ділянку в оренду на земельних торгах без припинення права постійного користування земельною ділянкою;

проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 7588-1)  відхилити.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал», друге читання (реєстр. № 3680-д від 16.07.2021).

ВИСТУПИЛА: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., яка доповіла по суті даного питання.

ВИСТУПИВ: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів про напрацювання робочої групи до даного законопроекту.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

За результатами обговорення головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. поставив на голосування:

пропозицію робочої групи по доопрацюванню зазначеного законопроекту: що суб’єктами видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння є ДП, яке входить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

пропозицію стосовно редакції пункту 9 Прикінцевих та перехідних положень.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

пропозицію про доповнення порівняльної таблиці пропозицією Мінагрополітики щодо доповнення законопроекту новим терміном «Реєстр представників» та відповідно по тексу додати ці слова в трьох місцях.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання до проекту Закону про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал», друге читання (реєстр. № 3680-д) з пропозиціями, внесеними від Комітету, та редакційними уточненнями її положень. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Направити після завершення процедур, передбачених частиною другою статті 117 Регламенту Верховної Ради України, законопроект реєстр. № 3680-д для проведення додаткової експертизи стосовно його відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу до Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу та до Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Кабінету Міністрів України щодо деяких напрямків  роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ВИСТУПИЛИ: заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Войтович О.М. та т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лордкіпанідзе А.Ю., які доповіли по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Гайду О.В., заступник Голови Комітету Чернявський С.М.. секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Нікітіна М.В., заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Соловйов О.С., перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією визначити спрямування та координацію Кабінетом Міністрів України Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через Міністра аграрної політики та продовольства України.

2. Рекомендувати Міністру Кабінету Міністрів України Немчінову Олегу Миколайовичу та т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лордкіпанідзе Андрію Юрійовичу вжити заходів реагування в частині кадрових питань.

3. Рекомендувати керівництву Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести перевірки територіальних органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Миколаївській, Волинській, Одеській, Запорізькій областях, в м. Києві та Київській області. Про результати зазначених перевірок повідомити Комітет до кінця вересня поточного року.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку