КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

Протокол 116

23 лютого 2023 року

 

вул. Грушевського, 18/2, кім. № 12, 15 год. 30 хв.                                                    

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М. Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Лабазюк С.П., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти Жидков О.Є., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Особливості підтримки сільськогосподарських товаровиробників в умовах воєнного стану».

2. Про зміни до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

3. Комітет не головний. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7646 від 08.08.2023).

4. Комітет не головний. Про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7647 від 08.08.2023).

5. Презентація основних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності, поданого народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Тарасовим О.С. та іншими (реєстр. № 7577 від 21.07.2022).

6. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

За результатами обговорення за ініціативи голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморова А.О. і голови підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвського А.С. головуючий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо доповнення порядку денного поточного засідання наступними питаннями:

Про звернення до відповідних органів щодо встановлення керівництвом регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» паркану вздовж узбережжя лиману;

Про створення робочої групи при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів;

Про звернення до відповідних органів щодо надання кандидатур  для участі у робочій групі при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів;

Про звернення до відповідних органів щодо надання інформації,  необхідної для проведення засідань робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження рекомендацій комітетських слухань на тему: «Особливості підтримки сільськогосподарських товаровиробників в умовах воєнного стану».

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Особливості підтримки сільськогосподарських товаровиробників в умовах воєнного стану».

2. Направити їх Голові Верховної Ради України, Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, Комітету з питань правоохоронної діяльності, Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, Кабінету Міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про зміни до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

внести зміни до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 24.01.2023 року (протокол № 115), доповнивши розділ V. «Питання, які планується розглянути на слуханнях у комітеті» пунктом 5 наступного змісту:

 

з/п

Тема комітетських слухань

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

Відповідальні за підготовку члени Комітету

Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету

5.

«Забезпечення функціонування АПК  у 2023 році та особливості проведення весняно- польових робіт в умовах воєнного стану»

28-29 березня

Дп «Дослідне господарство «Агрономія»  Первомайського    р-ну Миколаївської обл.

Гайду О.В.

Старинець О.Г. працівники секретаріату

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення до відповідних органів щодо встановлення керівництвом регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» паркану вздовж узбережжя лиману.

ВИСТУПИВ: народний депутат України Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до відповідних органів щодо встановлення керівництвом регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» паркану вздовж узбережжя лиману.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про створення робочої групи при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

 ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

 ВИРІШИЛИ:

 1. Утворити при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики робочу групу щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів

 2. Обрати головою робочої групи народного депутата України – голову підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Нагаєвського Артема Сергійовича.

 3. Долучити до складу робочої групи народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної та земельної політики.(За згодою).

 4. Доручити голові робочої групи в семиденний термін сформувати та затвердити персональний склад робочої групи.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення до відповідних органів щодо надання кандидатур  для участі у робочій групі при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до відповідних органів щодо надання кандидатур для участі у робочій групі при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення до відповідних органів щодо надання інформації,  необхідної для проведення засідань робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до відповідних органів щодо надання інформації, необхідної для проведення засідань робочої групи при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7.-8. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7646), та про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7647). Комітет не головний.

ВИСТУПИВ: державний секретар Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Домбровський К.Г., який доповів по суті даних питань.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., секретар Комітету Чайківський І.А., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Колобродова О.В., заступник начальника Херсонської обласної військової адміністрації Гулько В.В., заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Іванов Є.Г., заступник начальника Запорізької обласної військової адміністрації Тимченко Г.А., генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Сластьон Р.М., радник Міністра аграрної політики та продовольства України Соколов М.Ю., заступник Голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Марчук Д., депутат Херсонської обласної ради  Рибалко С.В., експерт аналітичного центру ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Кальницький Р.

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній раді України прийняти проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 7646) за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 12; «утрим.» - 7.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність (реєстр. № 7647) за основу і в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 12; «утрим.» - 7.

Рішення прийнято.

 

9. СЛУХАЛИ: Презентацію основних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності, поданого народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Тарасовим О.С. та іншими (реєстр. № 7577 від 21.07.2022).

ВИСТУПИВ: радник Міністра аграрної політики та продовольства України Соколов М.Ю., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

Презентацію розглянуто.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку