КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 121

10 квітня 2023 року

 

вул. Грушевського, 18/2, кім. № 12, 15 год. 30 хв.

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М. Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку сфери вирощування енергетичних рослин, поданий народними депутатами України Шинкаренком І.А., Славицькою А.К., Ткаченком О.М. (реєстр. № 5227 від 12.03.2021).

2. Про схвалення Рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану» (Миколаївська обл.).

3. Інформація Державного агентства водних ресурсів України та Державного агентства меліорації та рибного господарства України щодо актуальних питань здійснення зрошення та осушення у 2023 році:

- стан підготовки до поливного сезону;

- передача меліоративних систем, іншого майна призначеного для їх обслуговування та відповідних бюджетних призначень;

- приведення положень водогосподарських організацій (басейнових управлінь водних ресурсів та регіональних офісів водних ресурсів) у відповідність до положення  Держводагентства та вимог закону.

4. Інформація Міністерства економіки України щодо виданих ліцензій на експорт сільськогосподарської продукції всіх видів у 2022 році та прогнози на 2023 рік.

5. Інформація Держпродспоживслужби про вжиті заходи для своєчасного виконання Плану із створення та облаштування призначених прикордонних інспекційних постів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2021 р. № 1574-р.

6. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

Водночас, головуючий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію зняти з розгляду поточного засідання Комітету питання порядку денного «Інформація Міністерства економіки України щодо виданих ліцензій на експорт сільськогосподарської продукції всіх видів у 2022 році та прогнози на 2023 рік» у зв'язку з надходженням до Комітету листа про відрядження Качки Тараса Андрійовича, який є доповідачем по даному питанню.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. Розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку сфери вирощування енергетичних рослин (реєстр. № 5227) перенесено у зв’язку з відсутністю на засіданні автора.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про схвалення рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану» (Миколаївська обл.).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану».

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Кабінету Міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Національній академії аграрних наук України, Миколаївській обласній військовій адміністрації.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію Державного агентства водних ресурсів України та Державного агентства меліорації та рибного господарства України щодо актуальних питань здійснення зрошення та осушення у 2023 році:

- стан підготовки до поливного сезону;

- передача меліоративних систем, іншого майна призначеного для їх обслуговування та відповідних бюджетних призначень;

- приведення положень водогосподарських організацій (басейнових управлінь водних ресурсів та регіональних офісів водних ресурсів) у відповідність до положення Держводагентства та вимог закону.

ВИСТУПИЛИ: Голова Державного агентства водних ресурсів України Кузьменков О.О. та Перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Кот Т.П., які доповіли по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народні депутати України – члени Комітету Кучер М.І., Торохтій Б.Г., Стернійчук В.О., радник Міністра аграрної політики та продовольства України Соколов М.Ю.

ВИРІШИЛИ:

звернутись до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо надання доручень відповідним органам в частині здійснення гідротехнічної меліорації земель.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Держпродспоживслужби про вжиті заходи для своєчасного виконання Плану із створення та облаштування призначених прикордонних інспекційних постів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2021 р. № 1574-р.

ВИСТУПИВ: т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Шевченко О.П., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В.

За результатами обговорення було вирішено доручити секретаріату Комітету підготувати проект листа до Прем’єр-міністра України щодо взяття на особистий контроль питання стосовно будівництва, організації роботи та облаштування ПІП, а також забезпечення розробки плану заходів стосовно реалізації положень Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зважаючи на вимоги ЄС та теперішні умови.

 

5. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про призначення позаштатного консультанта Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо призначення позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Батлюка Олега Володимировича.

ВИРІШИЛИ:

1. Призначити позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Батлюка Олега Володимировича.

2. Звернутись до Керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В.В. з поданням щодо призначення позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Батлюка Олега Володимировича.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку