КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 128

12 липня 2023 року

 

у режимі відеоконференції, 11 год. 00 хв.                                                    

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М. Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 26

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Костюк Д.С.,  Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головний консультант Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про доповнення рекомендованого для розгляду та ухвалення у повторному другому читанні та в цілому як Закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, реєстр. № 7588, положеннями щодо заборони приватизації акції (частки у статутному капіталі) акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі яких належать державі, які утворилися шляхом перетворення державних підприємств, і яким були передані в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України – член Комітету Кучер М.І., народний депутат України Мотовиловець А.В., Міністр аграрної політики та продовольства України Сольський М.Т., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Башлик Д.О., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24 (Гайду О.В., Рудик С.Я., Чернявський С.М., Чайківський І.А., Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.)

 

Рішення прийнято.

 

За ініціативи заступника Голови Комітету Рудика С.Я., головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. поставив на голосування пропозицію включити в порядок денний поточного засідання Комітету питання щодо доповнення рекомендованого для розгляду та ухвалення у повторному другому читанні та в цілому як Закон проекту Закону реєстр. № 7588 положенням наступного змісту: «безоплатно передаються  у власність особам, статус учасника бойових дій яким надано відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для ведення особистого селянського господарства в межах норм, встановлених статтею 121 цього Кодексу (до 40 % від загальної площі сільськогосподарських угідь, що підлягають приватизації)».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14 (Мейдич О.Л., Рудик С.Я., Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Шол М.В.);

«утрим.» - 11 (Гайду О.В., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чайківський І.А., Гузенко М.В., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Стернійчук В.О., Торохтій Б.Г., Чорноморов А.О.)

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Про доповнення за пропозицією Першого заступника Голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» у Верховній Раді України Мотовиловця А.В. рекомендованого для розгляду та ухвалення у повторному другому читанні та в цілому як Закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, реєстр. № 7588, положеннями щодо заборони приватизації акції (частки у статутному капіталі) акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі яких належать державі, які утворилися шляхом перетворення державних підприємств, і яким були передані в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

ВИСТУПИЛИ: Міністр аграрної політики та продовольства України Сольський М.Т. та голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., які доповіли по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Переглянути рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики від 10 липня 2022 року (протокол № 127).

2. Підтримати підготовлену до повторного другого читання порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки (реєстр. № 7588) з поправками та пропозиціями внесеними від Комітету, відповідно до пункту 4 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», з урахуванням техніко-юридичного і редакційного уточнення деяких її положень.

3. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект (реєстр. № 7588) у повторному другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, а також у разі його прийняття як Закону, доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання його тексту.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23 (Гайду О.В., Мейдич О.Л., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чайківський І.А., Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Чорноморов А.О., Шол М.В.)

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Про доповнення рекомендованого для розгляду та ухвалення у повторному другому читанні та в цілому як Закон проекту Закону реєстр. № 7588 положенням наступного змісту: «безоплатно передаються  у власність особам, статус учасника бойових дій яким надано відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для ведення особистого селянського господарства в межах норм, встановлених статтею 121 цього Кодексу (до 40 % від загальної площі сільськогосподарських угідь, що підлягають приватизації)».

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківській І.А., Міністр аграрної політики та продовольства України Сольський М.Т., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Шемелинець Л.М., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 9 (Мейдич О.Л., Рудик С.Я., Богданець А.В., Бунін С.В., Чайківській І.А., Герасимов А.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я.,);

«утрим.» - 4 (Гайду О.В., Литвиненко С.А., Нікітіна М.В., Салійчук О.В.)

Рішення не прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку