КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

  

   

Протокол 120

21 березня 2023 року

 

вул. Грушевського, 18/2, кім. № 12, 14 год. 30 хв.                                                    

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Костюк Д.С., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М. Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 23

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Рудик С.Я., Кириченко М.О., Петьовка В.В., Столар В.М., Тарасов О.С., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Інформація Міністерства економіки України щодо виданих ліцензій на експорт сільськогосподарської продукції всіх видів у 2022 році та прогнози на 2023 рік.

2. Про повернення до розгляду проекту Закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки, друге читання, реєстр. № 5839 (відповідно до ч.6 ст. 118 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами, поданий народними депутатами України Мовчаном О.В., Арахамією Д.Г., Мотовиловцем А.В. та іншими (реєстр. № 8311). Комітет не головний.

4. Про схвалення Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

5. Про зміни до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

6. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

Водночас, головуючий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету наступні пропозиції:

зняти з розгляду поточного засідання Комітету питання порядку денного

«Інформація Міністерства економіки України щодо виданих ліцензій на експорт сільськогосподарської продукції всіх видів у 2022 році та прогнози на 2023 рік» у зв'язку з надходженням до Комітету листа про відрядження до Великої Британії Качки Тараса Андрійовича, який є доповідачем по даному питанню;

доповнити порядок денний поточного засідання Комітету питанням «Про презентацію Міністра аграрної політики та продовольства України М. Сольського щодо дорожньої карти відновлення і розвитку молочної галузі» і розглянути дане питання першим.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

За результатами обговорення за ініціативи голови підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В., головуючий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо доповнення порядку денного поточного засідання питанням «Про звернення до відповідних органів щодо ситуації, яка склалась навколо фермерського господарства «Пролісок Калинівщини».

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначених пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Презентацію Міністра аграрної політики та продовольства України М. Сольського щодо дорожньої карти відновлення і розвитку молочної галузі.

ВИСТУПИВ: Міністр аграрної політики та продовольства України Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

Презентацію розглянуто.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про ситуацію, яка склалась навколо фермерського господарства «Пролісок Калинівщини».

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до відповідних органів щодо ситуації, яка склалась навколо фермерського господарства «Пролісок Калинівщини».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про повернення до розгляду проекту Закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки, друге читання, реєстр.№ 5839 (відповідно до ч.6 ст. 118 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Переглянути рішення Комітету від 9 грудня 2022 року (протокол № 112).

2. Підтримати додаткові поправки Комітету до законопроекту № 5839 з дорученням секретаріату Комітету внести відповідні зміни до порівняльної таблиці та порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання до проекту Закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки (реєстр. № 5839) з пропозиціями, внесеними від Комітету, та редакційними уточненнями її положень. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

3. Направити після завершення процедур, передбачених частиною другою статті 117 Регламенту Верховної Ради України, законопроект реєстр. № 5839 для проведення додаткової експертизи стосовно його відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу до Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу та до Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами, поданий народними депутатами України Мовчаном О.В., Арахамією Д.Г., Мотовиловцем А.В. та іншими (реєстр. № 8311).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Мовчан О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами (реєстр. № 8311) відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за результатами його розгляду в першому читанні направити до головного комітету для підготовки на повторне перше читання, визначивши при цьому основні положення, принципи, критерії, яким повинен відповідати доопрацьований законопроект та його структурні частини.

2. Направити цей Висновок до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про схвалення Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України,  Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, Кабінету Міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству освіти і науки України, Національній академії аграрних наук України, Одеській обласній військовій адміністрації, Закарпатській обласній військовій адміністрації, Херсонській обласній військовій адміністрації, Миколаївській обласній військовій адміністрації, Львівській обласній військовій адміністрації та Львівській міській раді.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про зміни до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

внести зміни до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 24.01.2023 року (протокол № 115), виклавши пункт 3 розділу V. «Питання, які планується розглянути на слуханнях у комітеті» в такій редакції:

 

з/п

Тема комітетських слухань

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

3.

Актуальні питання управління об'єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності

 

Рибна галузь: простежуваність «від вилову до споживання»

квітень

Одеська область

 

 

 

 

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17.

Рішення прийнято.

 

7. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів на засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Старинець О.Г., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти відповідне рішення з даного питання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку